Nem rejtegetné tovább az eddigi szupertitkos űrfegyverét a Pentagon

2021 / 08 / 22 / Felkai Ádám
Nem rejtegetné tovább az eddigi szupertitkos űrfegyverét a Pentagon
A következő hidegháborús fegyverkezési verseny az űrben zajlik majd.

Miért dolgozik azon egy magas rangú tiszt, az Amerikai Egyesített Vezérkar alelnöke, hogy lekerüljön a titkosítás az USA eddig rejtegetett űrfegyveréről? Nos, nem azért, mert szívügye, hogy ne legyenek többé sötét titkok, hanem mert felismerte, hogy az elmúlt években megváltozott a hadviselés dinamikája a nagyhatalmak között, aminek oka, hogy egyre inkább válik a világűr a fegyverkezési verseny színpadává. A Breaking Defense írt exkluzív beszámolót arról, hogy a színfalak mögött a Pentagonban már nagy a mozgolódás, hogy lekerüljön a titkosítás egy olyan fegyverrendszerről, amely képes csapást mérni az űrben, és ennek zászlóvivője tehát a fentebb említett John Hyten tábornok, akinek elgondolásával azonban többen is egyetértenek.

Mint a lap megtudta, az előkészületek már hónapok óta tartanak, és a titkos fegyverrendszer leleplezésének egy valós demonstráció is a része lenne. A Breaking Defense értesülései szerint a munkálatok már annyira előrehaladott állapotban vannak, hogy az idei National Space Symposium-on (amely holnap, tehát augusztus 23-án veszi a kezdetét) sor is kerülhetett volna a leleplezésre. Azonban az afganisztáni helyzet miatt nem kizárt, hogy mindez csúszni fog, mivel a bejelentésre mind Avril Hainesnek (Director of National Intelligence), illetve elsősorban Joe Biden elnöknek rá kellene bólintania, de ők a kabuli helyzettel vannak elfoglalva jelenleg.

Kiderült az is, hogy a bemutató során prezentálnák, hogy az említett rendszer, amely a szupertitkos Special Access Program keretében került kifejlesztésre, valóban megsemmisít, vagy működésképtelenné tesz akár egy műholdat, akár egy űrhajót. Egyébként a rendszert már a Trump-adminisztráció is leleplezte volna éppen a Space Command (Űrparancsnokság) és a Space Force (Űrhaderő) felállítása táján a 2020-as Space Symposium-on, csak ez utóbbi elmaradt a Covid miatt. A szakértők véleménye megoszlik azon, hogy milyen rendszerről lehet szó: a földi, mobil lézerektől kezdve, melyek elvakíthatják az ellenséges kémműholdakat, a katonai műholdakba épített rádiózavarókon át, egészen a nagy energiájú, az ellenséges műholdak elektronikáját kiiktatni képes mikrohullámú technológiákig sok minden szóba jön.

Arra egyébként már számtalan jel utal, hogy a nagyhatalmak fegyverkezési versenye elkezd kinyúlni a világűrbe, különösen a mind kémkedésre, mind pedig a precíz helymeghatározáshoz, valamint csapatmozgatáshoz elengedhetetlen műholdak miatt. Mint arról korábban írtunk, az oroszok például tavaly minden valószínűség szerint legalább háromszor teszteltek egy olyan eszközt, amely lövedékkel képes az űrben megsemmisíteni célpontokat. Az amerikai hadsereg, kiemelten a Légierő pedig aktívan kutat olyan módszerek után, amely segítségével a műholdak kiiktatása esetén is meg lehetne oldani a precíz navigációt. (Az egyik ötlet a Föld mágneses mezejében található egyenletlenségek feltérképezése és felhasználása, erről itt írtunk korábban.)

Idén harmadszor tesztelhettek az oroszok fegyvert az űrben A héten kilőtt rakéta műholdak megsemmisítésére alkalmas az amerikaiak szerint.

Visszatérve a cikk elejéhez: az érdekes nem is magának a rendszernek az esetleges leleplezése, sőt nem is maga a rendszer, hanem hogy tapintható változás történik az űrbéli eszközök titkosítása kapcsán, amit két, egymással párhuzamos erőhatás mozgat. Az egyik, hogy a szigorúan titkosított fegyverek esetén nehéz bevonni az űrbéli technológiák kapcsán egyre innovatívabbnak bizonyuló magántőkét kicsit a NASA SpaceX analógiájaként elképzelve. A másik, talán az előbbinél is fontosabb szempont, hogy az olyan fegyverek, melyekről senki sem tud, nem alkalmasak az elrettentésre. Azt ugyan többen elismerik a védelmi és katonai vezetők közül a cikk információi alapján, hogy a mostani, az űrben zajló fegyverkezési verseny bár mutat hasonló vonásokat az előző század hidegháborús dinamikájával, de jelentősen el is tér tőle. Különösen igaz ez Kína esetén, amely hatalom még csak most kezdi megalapozni az űrbeli jelenlétét, és rengeteg gazdasági összefonódás kapcsolja mind a nyugathoz, mind pedig az Egyesült Államokhoz.

Ám ettől függetlenül az űrben a katonai eszközök kapcsán tapasztalható „túltitkosítás” árt annak, hogy elrettentsék az USA ellenségeit különböző támadásoktól, illetve hogy kivívják a nyilvánosság és Amerika partnereinek a bizalmát az ország ilyetén védelmi kapacitását illetően. Hyten tábornok maga ennek kapcsán azt mondta, hogy láthatatlan fegyverekkel senkit sem lehet elrettenteni. Más szakértők ehhez még azt is hozzáteszik, hogy manapság már úgysem lehet semmit titokban tartani, és a teljes transzparencia korára kell felkészülni.

Azonban, amíg a fenti elvek kapcsán viszonylag széles körű a konszenzus a katonai és védelmi vezetők közt, az már nem ilyen egyértelmű, hogy pontosan mely eszközöket kellene kivonni a titkosítás alól.

(A cikkhez használt kép csak illusztráció, forrása: Flickr/woodleywonderworks)

További cikkek a témában:

Az egyetlen dedikált űrfegyver, amelyet ki is próbáltak a világűrben Sajnos kevés a publikus információ, de egy fegyverről biztosan tudjuk, hogy felszereltek vele egy űrállomást, és ki is próbálták. Eddig ez az egyetlen ágyú sült el az űrben tudomásunk szerint – erről szól ez a történet.

Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek A Tactial Ultrashort Pulse Laser működését tekintve olyan, mint egy gépfegyver, és valósággal elpárologtatja a célpontot.

Rakétákkal szállítana fegyvereket az amerikai hadseregnek a SpaceX Elon Musk egyik legmerészebb álma tényleg valóra válhat, de nem teljesen úgy, ahogy eredetileg elképzelte.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.