Nem sci-fi, valóság - hologram emberek vegyülnek valódiakkal egy rendezvényen

2021 / 06 / 01 / Bobák Zsófia
Nem sci-fi, valóság - hologram emberek vegyülnek valódiakkal egy rendezvényen
Hologram formában jelenik meg a közönség és a karanténban lévő jelöltek az idei BAFTA TV díjátadón. Még nem jött el egy asimovi világ, de már egyre gyakrabban használjuk a hologramokat.

Az elmúlt másfél évben olyan módon változott a világ, amit 2019-ben még nehezen hittünk volna és remélhetőleg még egyszer nem kell, hogy megtapasztaljunk, a változásnak viszont volt egy kevésbé negatív mellékhatása is: az elmúlt év után talán már kicsit jobban kiismeri magát mindenki a digitális térben. A kényszer szülte bezártság és a kapcsolattartást segítő technológia találkozása nagyobb teret engedett a digitális eszközök olyan, közel sem új, de még mindig speciálisnak mondható szegmenseinek is, mint amilyen például a hologramos képmegjelenítés.

Ahogy azt a filmekből is jól tudjuk (gondoljunk csak a teniszező Sharon Stone-ra az Emlékmásból), a hologram tökéletes megoldás, amennyiben fontos a személyes találkozás, de az ezzel járó utazást megspórolnánk, csakhogy a valóságban még nehezen kivitelezhető a technológia tömeges használata a nagy számítási igény és a késleltetés miatt. Bár hologramos koncerteket már korábban is tartottak bizonyos előadók és a konferenciák házigazdái is időnként kihasználják azt a látványos hatást, amit a kivetített énjükkel tudnak elérni egy rendezvényen, de az elmúlt év közösségi távolságtartásának szellemében a Microsoft már azt is tervezi, hogy az irodai dolgozók is hologram formájában mehetnének munkába a jövőben a Mesh platformjuk segítségével, a Google pedig a hologramfülkéjét fejleszti. Az ilyen fajta megjelenés kétségkívül szórakoztatóbb alternatívája lehetne a Zoom és egyéb meetingeknek, amelyek az otthoni munka elengedhetetlen részei, de még messze vagyunk a tényleges megvalósítástól.

Ez viszont nem mondható el a BAFTA TV díjátadóra tervezett különleges projektről, amelyben a megjelenni kívánó közönségnek része lesz június hatodikán. Számukra ugyanis a szervezők felajánlották a lehetőséget, hogy hologram formájában vegyenek részt az eseményen, amelyre egyébként a járvány miatt nem engednék be a rajongókat. A kiválasztott személyeket a Guardian leírása szerint felöltöztetik egy nekik tetsző virtuális ruhába, majd a helyszínen tartózkodó két műsorvezető bemutatja őket a színésznek vagy színésznőnek, akivel beszélni szeretnének. A díjra jelöltek közül is lesznek, akik ilyen digitális formában érkeznek majd az eseményre, mivel azoknak, akiknek a forgatás miatt éppen korlátozniuk kell a kontaktust a külvilággal, szintén alkalmuk lesz a hologram énjüket küldeni az átadóra.

A filmforgatás az elmúlt évben rendkívüli nehézséget okozott a stúdióknak, különösen a nagyobb produkciók elkészítése alatt, amelyek a színészek mellett nagy stábbal dolgoznak. Alexandra Derbyshire, a Universal Studio producere a Varietynek elmondta: a folyamatos ellenőrzés a kapuknál, a heti háromszori koronavírus teszt a dolgozók számára "fenomenálisan drága", a távolságtartás pedig nehezen megy egy forgatás alatt. A színészek az egyszerűség kedvéért így nem vesznek részt nagyobb eseményeken, amíg a filmkészítés tart, de a díjátadóra most ilyen formában mégis lehetőségük lesz elmenni. Azt még nem jelentették be, hogy pontosan kik fognak hologramként megjelenni és hány virtuális nézőt engednek majd be, de június hatodikán, vasárnap az is kiderül. Az eseményt egyébként a Virgin Media szervezi, ami nemrégiben egy holograméttermet is nyitott néhány napra Nagy-Britanniában vagyis úgy tűnik, a cégnek nagy tervei vannak a különleges technológiával.

(Fotó: GettyImages/ Paper Boat Creative)

További cikkek a témában:

A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába A cég az idén online megrendezett Ignite konferenciáján mutatta be a Mesht, egy olyan kevert valóság platformot, amely lehetővé teszi, hogy hologramként bárhol jelen lehessünk és együtt dolgozhassunk másokkal.
Holográfia vs optikai csapdás kijelző - térbeli kijelzők jönnek egy messzi-messzi galaxisból A Gábor Dénes által feltalált hologram technológiájának hétköznapi alkalmazása a kijelzőkben még akadályokba ütközik, de készül egy új típusú, kisebb számítási kapacitást igénylő kijelző típus: az optikai csapdát használó képmegjelenítés.
Két napig működött egy hologram étterem Nagy-Britanniában A kérdés már csak az: miért húzták le mindössze negyvennyolc óra után a rolót, amikor a 4K-s felbontású holografikus kivetítőknek köszönhetően az emberek végre közelebb érezhették egymást, mint valaha?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.