November végétől virtuálisan is megmászhatjuk a Kilimandzsárót

2020 / 11 / 21 / Perei Dóra
November végétől virtuálisan is megmászhatjuk a Kilimandzsárót
Mostanra mindannyian tudjuk, hogy a koronavírus mély és tartós hatást gyakorolt ​​a körülöttünk lévő világra. Mivel a pandémia még márciusban globális szintre emelkedett, egész iparágak megbénultak, miközben számos ország és régió lezárult. Mindez természetesen az utazási ágazatot is súlyosan érintette: nemzetközi becslések szerint a járvány világszerte hárommillió dolláros bevételkiesést, és százhuszonegymillió munkahely megszűnését okozta.

De kanyarodjunk vissza Afrikába, ahol a turistákat segítő hordárok, illetve idegenvezetők szintén munka nélkül maradtak, vagy csupán minimális kapacitással dolgoznak, eredeti jövedelmük töredékéért. Pedig a Kilimandzsáró évente több ezer látogatót vonz, hiszen a lenyűgöző, változatos tája miatt a kirándulók kedvelt célpontja. Ám mivel jelenleg az utazási lehetőségek is nagyon korlátozottak, a szervezett túrák számát drámai módon csökkentették. Szerencsére a Kilimandzsáró egyik legfontosabb utazási szolgáltatója kreatív tervvel állt elő a hordárok megsegítésére, amivel egyrészt támogathatjuk megélhetésüket, másrészt magunk is élvezettel tölthetjük az időt, amíg ismét útra kelhetünk.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Eddie Frank, a Tusker Trail alapítója több mint negyven éve vezet túrákat a Kilimandzsáró csúcsára. Ez alatt a négy évtized alatt kiépítette a legkiválóbb idegenvezetői csapatot, amely kifogástalan minőségű és valóban egyedülálló túrázási élményt kínál. A férfi emellett a Tanzániában töltött ideje alatt fáradhatatlanul dolgozott a hordárok életkörülményeinek javításán, és nemcsak magasabb béreket, hanem csúcsminőségű felszerelést és átfogó képzési programokat is biztosított számukra. A jó kapcsolatok eredményeként a Tusker tanzániai dolgozói közül sokan évek óta a cégnél dolgoznak, és szinte már családi kapcsolatot ápolnak munkatársaikkal. Ezt szem előtt tartva a cég adománygyűjtési programot hirdetett a jelenleg munkanélküli hordárok számára. A Tusker Trail "Almost Kilimanjaro Climb", azaz "Majdnem Kiilimandzsáró Mászás" névre keresztelt virtuális túra kirándulni hívja a résztvevőket, méghozzá anélkül, hogy repülőre ülnének.

Save the date

A virtuális túra a tervek szerint november huszonharmadikán indul, a vállalkozó szelleműek pedig huszonegy nap alatt teljesíthetik a Kilimandzsárón található Lemosho Glades és az Uhuru-csúcs közötti távolságot. Ez összesen negyvenhárom kilométeres távolság, amelyet gyalogosan, futva vagy kerékpárral is megtehetnek. Az elképzelés alapján ugyanolyan távolságot kelljen megtenni, mint egy tipikus mászásnál, csak éppen mindezt ezúttal saját, jól ismert környékükön. A résztvevők harminckilenc dolláros (körülbelül tizenkétezer forint) nevezési díj ellenében jelentkezhetnek a túrára,

a bevétel száz százaléka pedig közvetlenül a tanzániai Tusker csapatához kerül, akik eljuttatják a pénzt a hordároknak.

Regisztráció után kapunk egy linket egy okostelefonra tölthető alkalmazáshoz, amely nyomon követhetjük haladásunkat a kihívás során. A program hetente ranglistát készít a résztvevőkről, vagyis ezáltal egyfajta verseny is kialakul a még izgalmasabb élményért. A végső cél tizenkétezer dollár összegyűjtése, ami meglehetősen szerény elképzelésnek tűnik, hiszen a virtuális mászás még el sem kezdődött, de a befolyt összeg már is több mint kétezer dollárnál jár.

Túrázás a saját kis 'buborékunkban'

Bár egy virtuális Kilimandzsáró-mászás jó kihívást jelenthet, ez azért nem egészen hasonlít a valósághoz. A Tusker ezért vállalta, hogy a koronavírus-járvány idején is működik, bár néhány egyedi megközelítést alkalmaz a cég személyzetének és ügyfeleinek biztonsága érdekében. Jelenleg lehetőség van privát túra lefoglalására a saját személyes 'buborékunkban'. Hogy mit jelent ez pontosan? Azt, hogy a személyes távolságtartás mind a táborban, mind a túra teljes ideje alatt biztosított. Ezenkívül külön sátrakat, illetve rendszeres orvosi ellenőrzést biztosítanak a kirándulóknak, hogy mindenki biztonságban és egészséges maradjon.

Ez is érdekelhet:

Legalább másfél millió gyerekmunkás robotol Nyugat-Afrika kakóültetvényein

Dél-Afrikában oroszlánok henyélnek a korlátozások miatti üres utakon

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai az állatvilágot is veszélybe sodorják

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.