Nyolc évnyi Android-frissítést ígér a fenntartható, könnyen szerelhető Fairphone 5

2023 / 09 / 01 / Pőcze Balázs
Nyolc évnyi Android-frissítést ígér a fenntartható, könnyen szerelhető Fairphone 5
Egy átlagos Android telefon két-három évig jut hozzá az operációs rendszer legfrissebb verziójához. A Fairphone nevű holland márka most alaposan rálicitált a konkurenciára: legújabb mobiljuk állításuk szerint öt éven át képes lesz az aktuális Android futtatására, és nyolc évig fog kapni biztonsági frissítéseket.

Az elmúlt néhány év a szórakoztatóelektronikában a fejlődés mellett egyre inkább szólt a fenntarthatóságról is. Korábban különös lett volna elképzelni, hogy az Unió egyszer előírja, hogy minden kütyünek legyen azonos töltőcsatlakozója vagy otthoni szerszámokkal eltávolítható akkumulátora, ahogyan az is meglepő lett volna, hogy egy hangszóró bemutatásakor szinte akkora hangsúlyt kap a ragasztóanyagok mellőzése, mint a hangminőség.

A nagy telefongyártók, mint a Samsung vagy az Apple kénytelen-kelletlen követik ezeket az elvárásokat, például a kis szervizeknek értékesített javítókészleteikkel, azonban vannak márkák, amelyek igyekeznek előnyt kovácsolni a trendből. A tavasszal bejelentett Nokia G22-ben például házilag lehet akkumulátort és képernyőt cserélni, de a Fairphone talán még jobb példa: már a cég nevében is benne van, hogy igyekeznek figyelembe venni a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatásukat.

Az első telefonjuk tíz éve, 2013-ban jelent meg, míg a legfrissebb, ötös számú modelljüket most jelentették be. A készülék érdekessége, amint arról a 9to5Mac is beszámolt, hogy az átlagnál kétszer tovább el fog futni rajta az Android operációs rendszer aktuális verziója. Persze előző Android-változatokkal is remekül el lehet lenni, a globális statisztikák szerint az Android 13-at, 12-őt és 11-et használók csak az androidosok kétharmadát teszik ki. Biztonsági frissítések nélkül viszont már veszélyes használni egy mobilt, azokat egyenesen nyolc évig fogja garantálni a Fairphone 5.

Ehhez az kellett, hogy egy olyan Qualcomm csipet válasszanak a telefon lelkének, amit IoT eszközökhöz fejlesztettek, ezért hosszabb élettartammal tervezték. A kütyü ezen kívül egy középkategóriás mobil, egy hat és fél hüvelykes OLED kijelzővel, 8 GB RAM-mal és 128 GB-nyi tárterülettel. Ami ennél fontosabb, hogy egyszerűen cserélhető a képernyője, a kamerája, az akkumulátora, de még a töltőcsatlakozója is, és az alkatrészei hetven százaléka "fair " vagyis újrahasznosított vagy etikus forrásból származik. Az ötéves jótállással érkező készülék 699 euróért előrendelhető a gyártónál.

(Fotó: Fairphone/Flickr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.