Önvezető, futurisztikus kompok szállíthatják az utasokat a jövőben

2021 / 05 / 29 / Perei Dóra
Önvezető, futurisztikus kompok szállíthatják az utasokat a jövőben
Világszerte egyre több nagyvárosban napirenden van a károsanyag-kibocsátástól mentes közlekedési és szállítási módok bevezetése, és nincs ez másként a folyókkal, fjordokkal rendelkező településeken sem.

A németországi Kiel öblét átszelő, jövőbeli elektromos vízi járművekkel kapcsolatban kétféle koncepció is született a közelmúltban: egy víz felett lebegő hajó, valamint egy futurisztikus komp ötlete, amelyek kerékpár szállításra is alkalmasak, ráadásul a nap huszonnégy órájában az utasok rendelkezésére állnak.

A Vaiaro névre keresztelt elektromos komp tervei egyelőre csak papíron léteznek, koncepcióját pedig a Kieli Egyetem más intézményekkel közös kezdeményezésének résztvevői, CAPTN (Clean Autonomous Public Transport Network) tagjai alkották meg. A 2018-ban indult projekt célja egy jövőbeli, modern belvárosi hálózat kialakítása, a vízi és szárazföldi közlekedés, a komp- és a buszjáratok megtervezése és összehangolása.

A szakemberek eddig mindössze annyit árultak el a kompokról, hogy azok önvezető módon, folyamatosan, éjjel-nappal és emissziómentesen közlekednek majd az öböl két partja között. Emellett a CAPTN két különböző látványtervet is közzétett honlapján. Az első, a Floating Platform olyan akár egy szárnyashajó és egy üvegdoboz szerelemgyereke: a víz felett lebegő hajótest gondoskodik a felejthetetlen utazási élményről. Míg a második, Passage nevű koncepció egy úszó terminálhoz hasonlít, amelyet futurisztikus megjelenésű rácsszerkezet borít. A Passage-hoz dokk is tartozik, amiről komp egyszerűen leválik, és ugyanilyen könnyedén csatlakozik:

Ami mindkettőben közös, hogy akadálymentesek, és kerékpárok szállítására is alkalmasak, így az utasok autózás vagy buszozás nélkül is bejárhatják a várost. A Vaiaro-járművek nesztelenül közlekednek, hogy ne zavarják az élővilágot, és sokkal gyorsabban megteszik az öböl partjai közötti távolságot a hagyományos kompokhoz képest. A CAPTN szerint járműveik akár turistalátványosságként is szolgálhatnak, így remélhetőleg növelik majd a Kielbe látogatók számát.

Hasonló újításokról már korábban is írtunk a Rakétán, például a kis Jet Kapszuláról, ami valójában egy elektromos mini-jacht, úgy néz ki, mintha egy sci-fiből lépett volna elő és még a környezetet is óvja, bár a pénztárcát már kevésbé. A Jet Capsule első szériája 2014-ben jelent meg Pierpaolo Lazzarini, egy korábbi autómérnök tervezésében és elsősorban azok számára jelentett érdekes megoldást a hajózáshoz, akik nem akartak hatalmas óriásjachtokkal feltűnősködni, de azért nem mondtak volna le a hatásos megjelenésről sem vízi útjuk során. Az eredeti kapszulák ára 150 000 dollárnál kezdődött (45 millió forint), és még dízelmotorral működtek, de a múlt hónapban bemutatott új tagjai a sorozatnak, a Jet Capsule Due Punto Zero (2.0) és a Hyper Jet Capsule már elérhető elektromos változatban is.

(Fotók: DesignBoom)

További cikkek a Rakétán:

Németország akár már jövőre engedélyezheti a vezető nélküli járműveket bizonyos helyeken Már nem egyszerű tesztről van szó, hanem az önvezető járművek akár sofőr nélkül is részt vehetnének a forgalomban 2022-től, ha a törvénytervezet elfogadásra kerül.

Nulla-huszonnégyben járja Helsinki utcáit az önvezető utcaseprő robot A mintegy három és fél méter hosszú és 2,3 méter széles - robotporszívóra hajazó - eszköz ellenáll az időjárás viszontagságainak, és éjjel-nappal képes ellátni feladatát.

Németországban már fejlesztik az utat, ami menet közben tölti az elektromos kamionokat A jövő autópályái alatt indukciós tekercsek generálják az áramot, a jövő kamionsofőrjei pedig diplomás értelmiségiek lesznek és távmunkában dolgoznak.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.