Hatalmas tavaszi toldozás-foltozás a világűrben: betömik az első léket a Nemzetközi Űrállomáson

2021 / 03 / 02 / Felkai Ádám
Hatalmas tavaszi toldozás-foltozás a világűrben: betömik az első léket a Nemzetközi Űrállomáson
A Nemzetközi Űrállomás szivárgására már több mint egy éve felfigyeltek.

Idővel kiderült az is, hogy a levegő az állomás orosz felének a létfenntartó moduljából, a Zvezdából szökhet el. A 2000-ben fellőtt Zvezda volt az ISS első lakható része, és ma az orosz oldalt látja el oxigénnel és ivóvízzel, illetve itt található az a berendezés is, amely kiszűri a szén-dioxidot a levegőből. Tavaly ősszel viszont kiderült, hogy a régóta tapasztalt szivárgást az ezen a modulon keletkezett repedés, illetve repedések okozhatják.

Ott szivároghat a Nemzetközi Űrállomás, ahol a legkevésbé számítottak rá És ahol a legnagyobb bajt okozhatja.

Mint arról a TASZSZ, az orosz állami hírügynökség beszámolt, a tegnap kezdődött munkálatok, melynek keretében megpróbáljak a modul köztes kamrájának a repedését betömni, öt napig fognak tartani a tervek szerint. Tegnap, tehát március elsején a repedést tömítőanyaggal töltötték fel, lefújták PUR-habbal, végül letapasztották – részletezte orosz repülésirányítás a lapnak. A munkához egyéni védőfelszerelésre is szükség lesz: a kozmonauták alkoholos törlőkendőket is használnak, és a munka során légzőkészüléket hordanak, valamint nem eseménydiagramot használnak, hanem a Földről érkező parancsokat fogják végrehajtani. Az elmondások alapján a munka menete a következő lesz: a repedés egyik végére lyukat fúrnak, amit hidegheggesztéssel zárnak le, majd lefedik egy fluoroplasztik réteggel. Ezt az eljárást aztán több lyukkal is megismétlik. Végül lecsiszolják a felületet, alkoholos törlőkkel megtisztítják, majd egy szigetelőréteggel lefedik. Ez utóbbira még három másik réteg kerül majd.

Kihívások az űrben: tönkrement a vécé tegnap az ISS fedélzetén Mozgalmas volt tegnap az éjszakájuk az űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén: nem csak a mellékhelyiség mondta be az unalmast, de ráadásul az egyik oxigéngenerátor is leállt.

Február 26-án az űrhajósok lezárták a Zvezda köztes kamráját, és akkor a 730 mmHG (Higanymilliméter) nyomást mértek odabenn, ezután egész hétvégén négy óránként mérték a kamra nyomását, ami hétfő reggelre 465 mmHG-re esett le. A múlt héten a kozmonauták több lehetésges léket is azonosítottak, ezeket feltárták, különböző műszerekkel megvizsgálták, majd ideigelenesen lezárták ismét. A héten tehát az első repedés betömésére fog sor kerülni. A Nemzetközi Űrállomás legrégebbi darabjai 1998-ban készültek, és az Állomást a NASA még 2030-ig tervezné működtetni. Az oroszok szerint azonban 2025-től az Állomás különböző elemei és rendszerei javíthatatlanul és hegyomlásszerűen fognak csütörtököt mondani, ők ezért csak 2025-ig vennének részt az ISS-projektben, addig, amíg a megállapodás köti őket. Az orosz tervek az ISS utáni időszakra jelenleg némileg körvonalazatlanok: szóba került saját űrállomás építése, de érdeklődnek az amerikai Hold körüli állomás a Lunar Gateway iránt is, ami jó dokkolási lehetőséget biztosíthatna az új orosz űrhajóknak (már persze ha két rendszer kompatibilis lesz egymással).

További cikkek a Rakétán:

Elfogyott az orosz űrhajósok elesége a Nemzetközi Űrállomáson Szerencsére kaptak az amerikai társaiktól.

Továbbra sem találják, hol szökik a levegő a Nemzetközi Űrállomásból Először tavaly szeptemberben vették észre a szivárgást, aminek mostanában továbbfokozódott a mértéke. Hiába keresik azonban, egyelőre nem találják, hol kapott „léket” az ISS.

Az ISS asztronautái már a saját maguk által termesztett zöldségeket ehetik Valaki pezsgővel, valaki retekfogyasztással köszöntötte az újévet. Utóbbiak ráadásul mikrogravitációs környezetben tehették ezt. Plusz a retek nem az első zöldségféle, amit az űrhajósok az ISS-en kipróbálhattak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.