Hatalmas tavaszi toldozás-foltozás a világűrben: betömik az első léket a Nemzetközi Űrállomáson

2021 / 03 / 02 / Felkai Ádám
Hatalmas tavaszi toldozás-foltozás a világűrben: betömik az első léket a Nemzetközi Űrállomáson
A Nemzetközi Űrállomás szivárgására már több mint egy éve felfigyeltek.

Idővel kiderült az is, hogy a levegő az állomás orosz felének a létfenntartó moduljából, a Zvezdából szökhet el. A 2000-ben fellőtt Zvezda volt az ISS első lakható része, és ma az orosz oldalt látja el oxigénnel és ivóvízzel, illetve itt található az a berendezés is, amely kiszűri a szén-dioxidot a levegőből. Tavaly ősszel viszont kiderült, hogy a régóta tapasztalt szivárgást az ezen a modulon keletkezett repedés, illetve repedések okozhatják.

Ott szivároghat a Nemzetközi Űrállomás, ahol a legkevésbé számítottak rá És ahol a legnagyobb bajt okozhatja.

Mint arról a TASZSZ, az orosz állami hírügynökség beszámolt, a tegnap kezdődött munkálatok, melynek keretében megpróbáljak a modul köztes kamrájának a repedését betömni, öt napig fognak tartani a tervek szerint. Tegnap, tehát március elsején a repedést tömítőanyaggal töltötték fel, lefújták PUR-habbal, végül letapasztották – részletezte orosz repülésirányítás a lapnak. A munkához egyéni védőfelszerelésre is szükség lesz: a kozmonauták alkoholos törlőkendőket is használnak, és a munka során légzőkészüléket hordanak, valamint nem eseménydiagramot használnak, hanem a Földről érkező parancsokat fogják végrehajtani. Az elmondások alapján a munka menete a következő lesz: a repedés egyik végére lyukat fúrnak, amit hidegheggesztéssel zárnak le, majd lefedik egy fluoroplasztik réteggel. Ezt az eljárást aztán több lyukkal is megismétlik. Végül lecsiszolják a felületet, alkoholos törlőkkel megtisztítják, majd egy szigetelőréteggel lefedik. Ez utóbbira még három másik réteg kerül majd.

Kihívások az űrben: tönkrement a vécé tegnap az ISS fedélzetén Mozgalmas volt tegnap az éjszakájuk az űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén: nem csak a mellékhelyiség mondta be az unalmast, de ráadásul az egyik oxigéngenerátor is leállt.

Február 26-án az űrhajósok lezárták a Zvezda köztes kamráját, és akkor a 730 mmHG (Higanymilliméter) nyomást mértek odabenn, ezután egész hétvégén négy óránként mérték a kamra nyomását, ami hétfő reggelre 465 mmHG-re esett le. A múlt héten a kozmonauták több lehetésges léket is azonosítottak, ezeket feltárták, különböző műszerekkel megvizsgálták, majd ideigelenesen lezárták ismét. A héten tehát az első repedés betömésére fog sor kerülni. A Nemzetközi Űrállomás legrégebbi darabjai 1998-ban készültek, és az Állomást a NASA még 2030-ig tervezné működtetni. Az oroszok szerint azonban 2025-től az Állomás különböző elemei és rendszerei javíthatatlanul és hegyomlásszerűen fognak csütörtököt mondani, ők ezért csak 2025-ig vennének részt az ISS-projektben, addig, amíg a megállapodás köti őket. Az orosz tervek az ISS utáni időszakra jelenleg némileg körvonalazatlanok: szóba került saját űrállomás építése, de érdeklődnek az amerikai Hold körüli állomás a Lunar Gateway iránt is, ami jó dokkolási lehetőséget biztosíthatna az új orosz űrhajóknak (már persze ha két rendszer kompatibilis lesz egymással).

További cikkek a Rakétán:

Elfogyott az orosz űrhajósok elesége a Nemzetközi Űrállomáson Szerencsére kaptak az amerikai társaiktól.

Továbbra sem találják, hol szökik a levegő a Nemzetközi Űrállomásból Először tavaly szeptemberben vették észre a szivárgást, aminek mostanában továbbfokozódott a mértéke. Hiába keresik azonban, egyelőre nem találják, hol kapott „léket” az ISS.

Az ISS asztronautái már a saját maguk által termesztett zöldségeket ehetik Valaki pezsgővel, valaki retekfogyasztással köszöntötte az újévet. Utóbbiak ráadásul mikrogravitációs környezetben tehették ezt. Plusz a retek nem az első zöldségféle, amit az űrhajósok az ISS-en kipróbálhattak.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.