Mostantól hivatalosan is öt óceánja van a Földnek a National Geographic szerint

2021 / 06 / 13 / Bobák Zsófia
Mostantól hivatalosan is öt óceánja van a Földnek a National Geographic szerint
A Csendes-, Atlanti-, Indiai- és az Északi-sarki-óceán (nálunk ismertebb nevén Jeges-tenger) egy víztömeget alkot, de külön elnevezéssel, ezek mellett a Déli-óceánt is gyakrabban jelölhetik a térképeken a jövőben, miután a National Geographic Society is hivatalosan elismerte a létezését.

A Déli-óceánt a kutatók régóta különálló egységként kezelték, mivel sajátos ökológiai jellemzőkkel, a többi óceántól eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek miatt jól elkülöníthető a környezetében található többi víztömegtől. A Déli-óceánt ugyanis nem szárazföldek, hanem más óceánok veszik körbe, emiatt határainak pontos megrajzolása mindig is problémákba ütközött, bár az Antarktisz körüli hideg, sarki áramlás (Antarctic Circumpolar Current, ACC) mégis megszabja a kiterjedését, mivel az áramlás által szállított víz hidegebb és kevésbé sós, mint a három másik óceán vize.

A Nemzetközi Hidrográfiai Szervezet először 1928-ban húzta meg a Déli-óceán határait a kontinensek déli partjainál, majd 1937-ben döntött úgy, hogy a három legismertebb (Csendes-, Atlanti-, és Indiai) óceántól a Déli-sark környékén pontosabban is elkülönítik ezt a víztömeget, és szektorokra bontották a szárazföldek legdélibb pontjain áthaladó meridiánok által kijelölt szakaszok alapján. Később azonban sok vita támadt a határozattal kapcsolatban és felmerült annak a lehetősége, hogy az Antarktisz körüli vizek nem érdemlik ki a különálló óceán titulust, így a régió egyszerűen a többi óceán déli részének tekintendő továbbra is.

A National Geographic Society 1915 óta készít térképeket, ezért az ő szavuk sokat számít azzal kapcsolatban, hogy egy újonnan elismert óceán felkerül-e a világ térképeire, márpedig az idei Óceánok Világnapján, június 8-án úgy döntöttek, hogy hivatalosan is felveszik a Déli-óceánt a listára, és így már ötre emelkedik a különállóan elnevezett óceánok száma. A határokat a sarki áramlás kiterjedése, illetve iránya szerint jelölik (az eddigi szokások szerint), ami azt jelenti, hogy a déli 60. szélességi körnél található az északi határvonal. A National Geographic ezzel a lépéssel a Déli-óceán népszerűsítését tűzte ki célul, azonban a szervezet geográfusa, Alex Tait hangsúlyozta, hogy a döntés csak a térképekre vonatkozó vezérelvet jelenti és nem geopolitikai állásfoglalást.

(Fotó: Pixabay, Flickr/nicsuzor)

További cikkek a témában:

Bemutatkozik a nyolcadik kontinens, melynek Új-Zéland is a része Hogy csak hét kontinens létezik? Csacsiság, csak eddig nem vettek észre egyet.
Kiderült, hogy csaknem 1,8 milliárd fa van a Szahara nyugati részén A Szaharában fa? Bizony, mégpedig nem is kevés.
A Mount Everest hivatalosan nyolcvanhat centiméterrel magasabb lett, de tele van műanyagszeméttel Csaknem tíz tonna szemetet hordtak le negyvenöt nap alatt a nepáliak egy takarítási akció keretében, de a hegymászók ruházatából származó mikroműanyag a helyszínen marad. A jó hír viszont, hogy a jég olvadása ellenére a hegyet magasabbnak mérték, mint valaha.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.