Kiderült, ki áll a jelenleg leggyorsabban növekvő közösségi oldal mögött

2020 / 11 / 18 / Pőcze Balázs
Kiderült, ki áll a jelenleg leggyorsabban növekvő közösségi oldal mögött
Az amerikai választások nem csak Donald Trump és Joe Biden, vagy a képviselőház és a szenátus tagjai közti ellentétekről szóltak - legalább akkora volt a feszültség a politikusok és a közösségi média közt. A Twitter, a Facebook, a Google, a Youtube és mindenki más próbált a saját eszközeivel küzdeni azért, hogy a hamis információkat távol tartsák maguktól. Egy platform viszont kiállt amellett, hogy náluk mindent lehet. Most vezeti az App Store és a Google Play letöltési listáját.

A Rakétán többször beszámoltunk arról, hogy hosszas vívódás és viták után melyik tech óriás milyen stratégiát követett, hogy ne lehessen rájuk sütni, hogy rajtuk múltak a választások. A Google a négy éve hírhedtté vált mikrotargetálással számolt le, a Twitter még bátrabbat lépett, és egyszerűen betiltotta a politikai reklámokat. Idén nyáron aztán a Facebooknál is elkezdték megjelölni az oldalon terjedő álhíreket, majd egy őrült és veszélyes összeesküvés-elméletet is betiltottak. Végül azt a döntést hozták, hogy urnazárás után nem hirdethetnek náluk a politikusok.

A Parler nevű közösségi szolgáltatás teljesen más utat jár

A nagy platformokat folyamatosan támadják konzervatív politikusok amiatt, hogy elfogultak velük szemben, illetve "cenzúrázzák", amit posztolnak. Ilyenkor általában az Egyesült Államok alkotmányának legtöbbet idézett, első módosítását emlegetik, ez az, ami az országban garantálja a sajtó- és véleményszabadságot. Azt persze nem teszik hozzá, hogy ezt magánvállalatoknak nem kell követniük, ahogy azt sem, hogy például a Facebook legnépszerűbb tartalmai gyakran pont jobboldali, konzervatív bejegyzések. Hiába hibás az érvelés, ahhoz elég volt, hogy 2018-ban elinduljon a Twitterre emlékeztető Parler, ami a vezetők szándékai szerint "semleges platform a szabad beszédhez, az alapító atyák akaratának megfelelően", egyúttal "olyan közösségi média felület, amely vigyáz a privátszférához tartozó adatokra".

A bökkenő csak annyi, hogy John Matze alapító még újságíróknak is beszélt arról, hogy "trollokat tiltogat ki az oldalról", sőt, a napokban kiderült, hogy

a "független" platform valójában az egyik legismertebb konzervatív családhoz, a Mercerekhez tartozik.

Robert Mercert a Post a politika egyik legbefolyásosabb milliárdosának nevezte. Hozzá köthető a Breitbart nevű, Trump elnököt támogató szélsőjobboldali weboldal, de a Facebook-felhasználók adataival visszaélő Cambridge Analytica szolgáltatásait is ő ajánlotta fel a Brexitért kampányoló Nigel Farage-nak. Emiatt a Parler elkötelezettsége a privátszféra védelme iránt furcsának hat, hiszen Mercer lánya, Rebekah az egyik tulajdonosa.

A Facebookon, a Twitteren, de még a TikTokon is cenzúrázzák Trumpot Még az önvezető autók is leálltak, míg nincs eredmény az USA-ban.

"A technológia urainak egyre növekvő zsarnoksága és önteltsége megköveteli, hogy küzdjünk az adatbányászat ellen és a szólásszabadság mellett" - írta az oldalon Mercer, miután kiderült, hogy ő a Parler egyik alapítója. A szolgáltatás egyelőre messze nem a nagyok ligájában játszik: míg a Facebookon kétszázmillió amerikait találunk, a Twitteren többtízmilliót, addig a Parler elemzők szerint most érte csak el a tízmillió fiókot. Ám jelenleg ez a legnépszerűbb ingyenes app a két nagy alkalmazásboltban, így egyre több felhasználóval oszthat meg olyan tartalmakat, amelyeket máshol nem tűrtek meg, például a Facebookról kitiltott QAnont vagy a "Büszke fiúk" nevű fasiszta szervezetet. Ha Donald Trump tényleg médiavállalatot szeretne alapítani, akkor valószínűleg jól jöhet neki egy ilyen platform.

További cikkek a Rakétán:

Amerika legőrültebb összeesküvés-elméletét szinte mindenhol betiltják Rövid idő alatt a Facebook és az Etsy is nekiment a QAnonnak.

A Facebook azt mondja, hogy hamis a posztom. Miért? Mit tehetek? Így dönti el a közösségi platform, hogy mi számít hiteles információnak és mi nem.

Az USA napokon belül betilthatja az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt A TikTok nevű videómegosztó elképesztően népszerű a fiatalok körében, de a kínai alkalmazással kapcsolatban számos adatvédelmi aggály merült fel korábban. Donald Trump viszont saját bevallása szerint nem emiatt akarja betiltani.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.