Mintha a jövőből jött volna az Arrive, amit nem az ipari dolgozóknak szántak

2022 / 04 / 22 / Bobák Zsófia
Mintha a jövőből jött volna az Arrive, amit nem az ipari dolgozóknak szántak
A Skeletonics Arrive exoszkeletonja mechanikusan működik és nehéz tárgyak emelgetésére nem alkalmas, annál inkább szórakoztatásra.

A robotvázak célja akár ipari, akár egészségügyi felhasználás esetében az emberi erő növelése, hogy a gyenge és sérülékeny test extra képességekkel és védelemmel felturbózott, géppel kombinált verziója bárki számára elérhetővé váljon és segítse a nehéz súlyok emelésével, hosszú távú meneteléssel vagy veszélyes környezetben való munkával kapcsolatos tevékenységét, esetleg a betegség/sérülés miatt nem megfelelően teljesítő szervezete normál működésének visszaállítását.

A robotvázak olyannyira hasznos kísérői lehetnek a mindennapi életnek, hogy Japánban az elöregedő lakosság problémájának egyfajta orvoslását is látják bennük: több cég is kifejezetten az idősebb, esetleg nyugdíjas korú, de még állást vállaló dolgozók számára készít exoszkeletont, hogy azok tovább tudják végezni a fizikailag megterhelőbb munkákat akkor is, ha a saját erejük már nem lenne elég hozzá. Egy 2013-ban alapított japán vállalat azonban távolról sem kemény munkára, hanem valami sokkal szórakoztatóbb foglalatosságra szánja az általa fejlesztett, furcsa kinézetű robotvázakat.

A Skeletonics exoszkeletonjai több szempontból is eltérnek a hagyományos robotvázaktól, mivel a termékeik tulajdonképpen nem is igazán robotizált szerkezetek, legalábbis nagyrészt nem elektronikus módon (motorral, akkumulátorral) működnek, hanem mechanikusan: rugókkal, emelőkarokkal és csigákkal. A cég leírása szerint a váz "kapcsolódási mechanizmust" használ elektronika helyett, amellyel az exoszkeleton mozgását a viselője mozdulataival hozza szinkronba. A motorok hiánya lehetőséget ad a súly minimalizálására, így a szerkezet extra könnyűnek számít a nagyságát tekintve: a legutóbbi, 2018-ban bemutatott Arrive verzió körülbelül 40 kilogrammot nyom közel három méteres magassága ellenére.

A váz egyetlen elektronikus eleme a kéz, amelyet öt nyomógomb segítségével lehet irányítani és aminek az energiaforrását egy kis méretű akkumulátor biztosítja. A szerkezet a különleges technikai megoldás miatt a hagyományos funkciókra, vagyis az emberi erő nagybani növelésére kevésbé alkalmas, de nem is ez a célja a Skeletonicsnak, hanem a szórakoztatás, a robotvázakat ugyanis kiállításokra, bemutatókra, személyes eseményekre szánják, vagyis pusztán a látvány és a szabadidő kellemes eltöltése a lényeg a váz alkalmazásánál.

Az Arrive az első a cég termékei közül, amelyet meg is lehet vásárolni, bár az ára nem alacsony, 26,6 millió forintért juthat hozzá az ember. A vázat többek között a Muse együttes is használta már koncertjei közben és az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke is beszerzett egyet kiállítási tárgynak.

(Fotó: Skeletonics)

Megsokszorozta a sérült térdű újságíró erejét a tesztelésre kölcsönkapott exoszkeleton A Roam Robotics altestre erősíthető robotikus külvázát Brent Rose, a Wired újságírója tesztelte. A térdproblémákkal küzdő zsurnaliszta szerint az eszköz valóban segített átvenni a terhelést a lábáról, sőt, a segítségével olyan dolgokat is képes volt felemelni, amiket nélküle biztosan nem tudna.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.