Bemutatták a Sony és a Honda első közösen tervezett autóját

2023 / 01 / 05 / Bobák Áron
Bemutatták a Sony és a Honda első közösen tervezett autóját
A Sony Honda Mobility közös márkájának, az Afeelának egyelőre csak a prototípusa volt ott a Las Vegas-i CES-en, de az ígéretek szerint 2025-re érkezik a szériaváltozat is.

A Sony mindenkit alaposan meglepett 2020-ban, amikor a CES szórakoztatóelektronikai kiállításon a tévék és fülhallgatók mellett egy teljesen saját tervezésű autó prototípusát is bemutatták, amely a Vision-S névre hallgatott. Az, hogy a Sony érdeklődést mutat az autóipar iránt, önmagában nem volt váratlan, hiszen az elmúlt években a nagy technológiai cégek szinte mindegyike igyekezett pozicionálni magát a területen, azt viszont sokáig nem lehetett tudni, hogy a Sony pontosan hogyan tervezi a terjeszkedést.

A konkrét tervek tavaly kezdtek el jobban körvonalazódni, amikor a japán vállalat a Hondával összefogva közös vállalkozást alapított Sony Honda Mobility (SHM) néven, ennek a kapcsolatnak az első kézzelfogható gyümölcsét pedig az idei CES-en leplezték le egy vadiúj autó formájában. Az Afeela márkanéven bemutatott jármű egyelőre ugyan csak prototípus, de a vállalat vezérigazgatója, Mizuno Jaszuhide a bemutatón elmondta, hogy 2025-re elkészülnek a sorozatgyártásra kész változattal is, amely várhatóan 2026-tól lesz majd elérhető.

Mivel ez még odébb van, így érthető, hogy egyelőre semmit sem árultak el arról, hogy az autó milyen motorral, akkumulátorcsomaggal vagy töltési teljesítménnyel rendelkezik majd, a bemutató sokkal inkább szólt a high-tech megoldásokról és az utasélményről, amit jelentős részben a Sony megoldásai fognak biztosítani. Mizuno többek között kiemelte, hogy a járművet kívül és belül összesen 45 kamerával és szenzorral látják el, az ezekből származó adatok feldolgozásához szükséges fedélzeti számítógép pedig 800 TOPS teljesítményű lesz. Utóbbi mértékegységet főként a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítási kapacitás meghatározására használják, és azt jelenti, hogy a rendszer másodpercenként 800 billió művelet elvégzésére képes, ami valóban egy elég meggyőző szám. Összehasonlításképpen a mai csúcskategóriás telefonok processzorai jellemzően 17-27 billió műveletet tudnak elvégezni ugyanennyi idő alatt.

A cég vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a céljuk egy olyan jármű megalkotása, amely egyesíti a mobilitást a szórakoztatással, ennek érdekében pedig a világ egyik legnagyobb videójáték-fejlesztőjével, az Epic Games-szel is együttműködnek. Az SHM szintén szorosan együttműködik a Qualcommal, akik a különböző rendszerchipeket fogják biztosítani az autóhoz.

A cég által közzétett képeken látható, hogy a tervezők a hagyományos kormány helyett a Tesla által is használt szögletes kormánykereket favorizálták, de mivel csak prototípusról van szó, ezért ebből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni. A bemutatón az is elhangzott, hogy az autó Level 2+ vezetéssegítő rendszerekkel lesz ellátva, bizonyos körülmények között pedig képes lesz a hármas szintű önvezetésre is, ami a jelenleg hatályos szabályozás szerint azt jelenti, hogy autópályán alacsonyabb sebességnél (tehát például torlódás esetén) a sofőrnek már nem kell fognia a kormányt, így mással is foglalkozhat a vezetés mellett. Ez persze nem különösebben meglepő, hiszen az első hármas szintű automatizációval ellátott, kereskedelmi forgalomban is kapható autót éppen a Honda hozta forgalomba még 2021-ben.

(Fotó: Sony Honda Mobility)

Elárulták a Sony-nál, hogy miben lesznek jobbak az autóik a Tesláknál Azt mondják, három területen egyértelmű a versenyelőnyük.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.