Musk nagyon nyomja a Dogecoint, és talán együttműködne az Ethereummal

2021 / 06 / 09 / Felkai Ádám
Musk nagyon nyomja a Dogecoint, és talán együttműködne az Ethereummal
Vitalik Buterin vetetette fel, hogy akár szorosabbra is lehetne fűzni az együttműködést az Ethereum és a Dogecoin között – amivel Musk is egyetért.

Már többször írtunk arról, hogy Elon Musk korábban a cégén, a Teslán keresztül szakított a legnépszerűbb kriptovalutával, a bitcoinnal (BTC), később azonban arra utalt a saját Twitter-csatornáján, hogy személyesen is hátat fordít ennek a fizetőeszköznek. A BTC ára azóta szabadesésben van (egyébként nem kizárólag Musk bejegyzése nyomán: Kína például elég keményen nekiment a bányászatnak, valamint a kereskedésnek, holott eddig a BTC-bányászat háromnegyede épp ebben az országban zajlott): jelenleg 35 000 dollár alá esett, és hogy Musk ennyire (relatíve) egyértelműen kitette a pontot a kapcsolat végére, azzal még az Anonymous hackercsoportot is magára haragította.

Elon Musk az Anonymous hackercsoport célkeresztjébe került Sok mindent fejére olvasnak Musknak a neki címzett videóban, de elég egyértelmű, hogy a legjobban a bitcoin bezuhanása fáj.

Azonban a sztoriban nem csak a BTC-sorsa érdekes, hanem két kérdés is felmerülhet: az épp csapásokat kapó Bitcoin vezető helyére bejelentkezhet-e egy másik kriptovaluta, illetve Musk, akinek fontos ez a típusú pénz, milyen jövőt kezd el ezzel kapcsolatban építeni? Minderről azért is érdemes beszélni, mert nem kizárt, hogy a szálak összeérnek.

Hogy az előbbi állítást megérthessük, kezdjük az első kérdéssel, az új trónkövetelővel. A lenti cikkünkben írtunk arról, hogy egy kiszivárgott jelentés szerint a Goldman Sachs elemzője úgy gondolja, hogy a jelenlegi második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum „nagy eséllyel” átveheti a vezetőszerepet bitcointól. Ennek oka részben, hogy színesebb az Ethereum felhasználási lehetősége, másrészt – és erre már az Ethereum társalapítója, a fentebb említett Vitalik Buterin célzott (lenti cikk): az Ethereum 2.0 egy olyan protokollt vezet majd be, amely kevésbé energiaigényes, vagyis jóval környezetbarátabb működést tesz lehetővé, mint a Bitcoin és az Ethereum jelenlegi megoldásai.

Az Ehtereum megoldása menthetné meg a Bitcoint is Az Ethereum alapítója szerint a proof-of-stake modellre történő váltás eloszlathatná az aggályokat a Bitcoin környezetszennyezése körül is.

Musk terveire áttérve: az látszik, hogy Musk elkezdte erősen nyomni a paródiának indult dogecoint, és ennek fejlesztőivel saját bevallása szerint is épp azon dolgozik, hogy ezt a valutát energia-hatékonyabbá tegye. A Tesla és a SpaceX feje ugyanis fontosnak tartja a kriptovalutát, és azt sem zárta ki, hogy ha a dogecoin nem válik be, akkor létrehoz egy sajátot. Ezzel csak az a gond – és erre Musk is célzott –, hogy nagy munka egy új kriptovalutát a semmiből felépíteni, ráadásul nem is biztos, hogy sikerül. Az persze túlzás, hogy Musk most már kizárólag a dogecoinra fogad, hiszen a legutóbb, egyetlen nappal a BTC-vel történő szakítását ratifikáló, emlékezetes bejegyzését követően már a CumRocket elnevezésű kriptovalutát promózta, melynek értéke a tweetet követően 350 százalékot ugrott.

Meg se kísérelünk belelátni Elon Musk fejébe, de ha valóban szeretne egy erősebb kriptovalutát, akkor nem teljesen elborult ötlet több vasat is a tűzben tartani, mivel ennek a piacnak mozgását nagyon alulfogalmazva kiszámíthatatlan erők mozgatják (ezért többen nem is javasolják ezt a befektetési formát).

A történet legújabb állomása pedig, hogy talán összenő, ami összetartozik (ami kifejezés egyébként egy Mandela-effektus, de ez most mellékszál): az Ethereum és a Dogecoin elkezdett nyitni egymás irányába. Az egymás nyakába borulás lehetőségére nem más, mint Vitalik Buterin utalt, aki szerint lenyűgöző lenne, ha sikerülne biztonságosan hidat verni a Dogecoin és az Ethereum között. Musk pedig úgy nyilatkozott, hogy eléggé egyetért ezzel a kijelentéssel. Buterin a fenti nyilatkozatot egy interjú során tette (lenti videó), ahol elhangzott, hogy ha egy olyan figura, mint Musk kezd el fejleszteni egy kriptovalutát, a mögött van erő, és ekkor hangzott el a kérdés Buterin irányába, hogy akad-e mód arra, hogy ezt az erőt becsatornázzák az Ethereum fejlesztésébe.

Buterin hozzátette azt is, hogy az Ethereum idővel megvalósuló skálázhatósága akár azt is lehetővé tenné, hogy a dogecoinnal történő kereskedés alacsony tranzakciós díjak mellett és nagy sebességgel valósulhasson meg. Buterint megkérdezték arról is, hogy mit gondol arról, hogy Musk így beállt a dogecoin mögé, de az Ethereum társalapítója szerint kár ebbe túl mély szándékokat belelátni. Mint fogalmazott:

„Ő (Musk) csak egy emberi lény, és szereti a kutyákat. Ahogy én is szeretem a kutyákat.”

Musk pedig ezt követően úgy kommentálta a Twitteren az interjút: hogy „eléggé egyetértek Vitalikkal”.

Mint írtuk, az Ethereum éppen egy környezetbarátabb modellre áll át, ami Musknak is kapóra jöhetne éppenséggel, hiszen a dogecoint is ebbe az irányba fejlesztené. Ugyanakkor talán túlzás mindebbe bármiféle szilárd elhatározást belelátni, inkább arról lehet szó, hogy Musk valószínűleg ezen a ponton nem vet el egyetlen lehetőséget sem (a BTC-n kívül), így az Ethereum 2.0 alapú dogecoin ügye is a levegőben lóg több más opcióval egyetemben.

(Kép: Flickr/ETC)

További cikkek a témában:

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

Iránban betiltották a bitcoin bányászatát Az ország elnöke, Hassan Rouhani szerdán jelentette be, hogy azonnali hatállyal betiltják a kriptovaluta bányászatát, a tiltás előreláthatólag szeptember 22-ig lesz érvényben.

Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának Na de hogy lehet szobrot állítani valakinek, akiről senki sem tud semmit? A cikkünkből kiderül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.