Képzelt betegség vagy valódi probléma a Szélturbina Szindróma?

2021 / 11 / 09 / Bobák Zsófia
Képzelt betegség vagy valódi probléma a Szélturbina Szindróma?
Alvászavar, fejfájás, elködösülő gondolkodás, rémálmok, agytumor és Parkinson-kór: csak néhány a tünetek közül, amelyeket időnként a közeli szélerőművel által kibocsátott infrahangok vagy elektromágneses sugárzás számlájára írnak az emberek. Franciaországban először hoztak bírósági döntést arról, hogy a jelentett tünetek valósak és a szélerőműpark üzemeltetőjének kártérítést kell fizetnie a károsultak számára.

A Szélturbina Szindróma tünetegyüttesét minden érintett másképpen írja le, de legtöbbször szédülésről, fáradtságról, fejfájásról, fülcsengésről, alvászavarokól és szívproblémákról szólnak a beszámolók, amelyek a szélerőműparkok közelében élő emberek egy részétől érkeznek és amelyek felvetették a lehetőségét annak, hogy a turbinák által kibocsátott infrahangok és elektromágneses sugárzás a felelős a megbetegedésekért.

Az infrahang olyan alacsony frekvenciájú, 20 Hz alatti hang, amelyet konkrétan hallani nem vagy ritkán lehet, de érzékelni igen, legalábbis akkor ha nagy a hangnyomás, ebben az esetben ugyanis rezgésbe hozhatja a testet. Az infrahanggal kapcsolatos egyik legnagyobb probléma, hogy nehéz megakadályozni a terjedését, a hagyományos módszerek, füldugók és zajcsillapítók nem hatnak ellene, és a kellően erőteljes infrahang forrásnak való folyamatos kitettség a tanulmányok szerint valóban hat az emberre és akár depressziós tüneteket is okozhat. De arról, hogy a szélerőművek valóban képesek-e az infrahangokkal vagy az elektromágneses sugárzással megbetegedéseket okozni, már megoszlanak a vélemények: míg a szélerőműparkok szomszédságában élők közül néhányan a turbinákat okolják a tapasztalt rosszullétekért, addig a tudományos felmérésekről beszámoló tanulmányok rendszeresen arra következtetésre jutnak, hogy ezek a tünetek csak egyfajta képzelt kór részét képezik és az emberek saját maguknak okozzák a stresszt a folyamatos aggódással.

"Röviden összefoglalva: az emberek betegre aggódják magukat."

- vonta le a következtetést egy 2010-ben a Sydney Egyetem kutatói által írt könyvben Simon Chapman és Fiona Crichton, akik szerint a rendkívüli mennyiségű, legalább 247 tüntet közül, amit a szélerőművek számlájára írnak, sok utal arra egyértelműen, hogy valójában egy leginkább szóbeszéd útján terjedő betegségről van szó. Más kutatók nem zárják ki ugyan a lehetőségét annak, hogy a turbinák okoznak problémákat, mivel az infrahang fiziológiai hatással lehet a fülre, de úgy gondolják, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ez a kérdés eldönthető legyen.

Egy francia bíróság tagjai azonban már döntöttek és úgy ítélték meg, hogy a Szélturbina Szindróma valódi, a szélerőműpark üzemeltetője pedig felelősségre vonható a betegségek kialakulása miatt. A toulouse-i fellebbviteli bíróság Fontrieu falu két lakójának panaszai alapján hozta meg az ítéletet a Singladou Energie és a Margnes Energie részvénytársaságok (Société par Actions Simplifiée Unipersonnelle, egytagú egyszerűsített részvénytársaság) ellen. A döntés szerint több mint 100 000 eurót kell kifizetniük Christel és Luc Fockaert-nek, akik jelentős egészségügyi állapotromlásról számoltak be, miután a hatóságok kivágták azokat a fákat, amelyek elhatárolták a házukat a közeli szélerőműparktól. A házaspár 2004-ben költözött a környékre, mikor még nem voltak turbinák a település mellett, a hat turbina építese csak négy évvel később kezdődött.

A tünetek nem alakultak ki azonnal, csak négy évvel később, mikor az erdő védővonala megszűnt, ettől kezdve fáradtságra, fejfájásra, hányingerre, alvászavarra és szívritmuszavarra panaszkodtak a lakók. Az orvosok a vizsgálatok során nem találtak semmilyen betegséget, ami magyarázhatta volna a különös szindrómát, Christel és Luc Fockaert azonban a France Tv Info beszámolója szerint, lassan ráébredt, hogy a turbinák a kiindulópontjai a rosszulléteknek, bár ők ezt nem az annyira az infrahangokkal, hanem a folytonos villogással hozták összefüggésbe. Mikor végül elköltöztek a házból, a tünetek is abbamaradtak. A pár már a kezdetektől megpróbálta jelezni az üzemeltető cégek felé a problémát és, mikor eredménytelennek bizonyult a kísérlet, bíróság elé vitték az ügyet, de először elutasították őket, mikor a bíróság kirendelt tagjai a helyszínen nem találtak bizonyítékot arra, hogy a zajok vagy kibocsátott infrahangok mértéke túl nagy lenne.

A második pert azonban már megnyerték a felperesek és ezzel precedenst teremtettek a hasonló ügyeknek, de Fockaert-ék ügyvédje szerint ez csak egyedi eset volt és nem feltétlenül fogja a többi cég dolgát nehezíteni, bár arra mindenképpen jó példaként szolgál, hogy a szélfarmok üzemeltetői immár nem hagyhatják figyelmen kívül a környékbeli lakosok érdekeit.

A szélerőművekkel kapcsolatban nem is annyira az embereknek okozott egészségügyi problémák, hanem az élővilágra való esetlegesen negatív hatásuk vagy éppen az elavulásuk utáni újrahasznosításuk nehézségei merülnek fel gyakran, mint kritikára okot adó jellemzők, de mindkét problémakörre születnek megoldások. A madarak védelmét a lapátok feketére festésével vagy éppen a lapát nélküli turbinákkal próbálják meg megoldani, az újrahasznosítást pedig játszótérré vagy más építménnyé való átalakítással valósítják meg bizonyos helyeken, bár ilyen félmegoldásokra lassan nem lesz szükség, mivel a Siemens Gamesa szeptemberben bemutatta a világ első újrahasznosítható szélturbina lapátját.

(Guardian Fotó: distelAPParath/StockSnap/royharryman/Pixabay)

További cikkek a témában:

Bemutatták a világ legnagyobb szélerőművét A kínai MingYang Smart Energy legújabb tengeri szélturbinája még a GE Haliade-X-nél is nagyobb, és évente mintegy 20 ezer háztartás energiaigényét képes fedezni.
Már bírósági pereken folyik a vita arról, hogy az 5G veszélyes-e az egészségre Brit lakosok egy csoportja az állítja, hogy saját bőrükön tapasztalták az 5G állomások egészségre káros hatását, ezért bíróságon próbálták elejét venni a hálózat fejlesztésének, de elkéstek vele.
Mikrohullámú fegyverek okozhatták a Havanna Szindrómát az USA legzavarosabb kémtörténetében 2016-ban a Kubába kihelyezett amerikai diplomatákat különös betegség támadta meg: erős zajokra, fejfájásra, memóriazavarokra, hányingerre panaszkodtak. Magyarázatot nem találtak az estekre. Tömeghisztéria vagy titokzatos mikrohullámú fegyver bevetése áll a háttérben?


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.