Valaki kipróbálta, mi történik, ha a Starlinken keresztül tölt le kalóztartalmat

2021 / 05 / 09 / Felkai Ádám
Valaki kipróbálta, mi történik, ha a Starlinken keresztül tölt le kalóztartalmat
A Starlink műholdprojekt, a SpaceX globális projektje, amely keretében szatellitek segítségével juttatnák el az internetet a világ minden pontjára. A cégnek jelenleg 1300 műholdja kering a Föld körül.

A Substrate-97 nevű felhasználó a Redditen írta meg nagyjából egy hete, hogy mi történik, ha a Starlinken keresztül torrentezik. Mint azt a fórumon megosztotta, már két hónapja, mióta csak rendelkezik Starlink-interneteléréssel, tölt le dolgokat, éppen azért, mert kíváncsi volt a SpaceX reakciójára. Egyébként sokáig nem történt semmi, de Substrate-97 zömében elfekvő tartalmakat torrentezett, aztán egy szép napon letöltötte a CBS csatorna egyik sorozatát, ami után már úgy tűnik felsírtak a riasztórendszerek. Legalábbis az ominózus sorozat megszerzése után Substrate-97 üzenetet kapott a vállalattól. Az üzenetben arra figyelmeztették őt, hogy törvénytelenül töltött le bizonyos szerzői jogi tulajdonban álló tartalmat, amivel megsértette a Starlink felhasználási feltételeit.

Mindebben egyébként nincs semmi meglepő önmagában, hiszen a Starlink vonatkozó oldalán világosan olvasható, hogy a SpaceX törvénytisztelően jár el minden harmadik fél szellemi tulajdonával, vagyis – egyebek mellett – illegális letöltésekre sem szabad használni a cég szolgáltatását. Illetve több figyelmeztetést követően meg is szüntetik akár az érintett felhasználói fiókot. Magyarán a SpaceX éppen úgy jár el, mint a „földi” internetszolgáltatók az Egyesült Államokban, a hivatkozási alapjuk pedig minderre a már jól ismert (és sokat kritizált) Digital Millennium Copyright Act (DMCA) 512-es pontja. (Egyébként nyilván senkit sem fog a hír sokkolni, de a SpaceX annak sem örül, ha terheléses támadást indítunk a Starlinken keresztül, vagy mondjuk vírust töltünk fel, illetve más illegális tevékenységet űzünk.) Természetesen mindez – mint azt a PCMag is megemlíti – nem jelenti, hogy effektíve nem is lehet torrentezni ezen az internetszolgáltatáson keresztül, hiszen elég egy jó kis VPN (virtuális magánhálózat), és csiribí-csiribá már nem lát rá a SpaceX, hogy mit is ügyködünk pontosan a neten, sőt az IP-címünket is megváltoztathatjuk, ami alapján beazonosítanak minket, mint olyan felhasználót, aki kalóztartalmat töltött le. Magyarán a dolog (elméletileg) lehetséges, csak nyíltan nem lehet ilyesmit művelni.

Mindez tehát megfelel az amerikai gyakorlatnak, viszont minderre érkezett egy érdekes kérdés Nydilien felhasználótól azzal kapcsolatban, hogy a Starlink fent említett céges poltikája vajon országonként változik-e, hiszen például Svájcban a törvényileg védett tartalmak ingyenes letöltése/a kalózkodás legális.

A SpaceX nem ír arról, hogy a felhasználási feltételek különböznének-e az egyes országokban, viszont az említett, az interneten történő szerzői jogsértést szabályozó DMCA egy amerikai törvény (melyet amúgy 1998-ban fogadtak el), vagyis ez önmagában nem feltétlen válasz arra, hogy mi lesz majd Svájcban. Más kérdés, hogy Svájcban sem „legális a kalózkodás”, az ország 2019-ben frissítette a szerzői jogi törvényét, amely törekvés középpontjában az online kalózkodás elleni küzdelem állt. A svájci kormány a lépéstől akkor azt remélte, hogy az ország lekerül az USA figyelő-listájáról, melyen a szerzői jogra veszélyes országokat sorolják. Azonban a svájci törekvés annyiban továbbra is eltér a szoksásostól (például az amerikai gyakorlattól), hogy nem a felhasználókat igyekszik büntetni, hanem azokat a szolgáltatókat, akik megosztják az illegális tartalmakat. Mindez azt jelenti, hogy hasonlóan a törvényfrissítés előtti időkhöz az egyes polgárok egyéni felhasználásra továbbra is tölthetnek le vagy streamelhetnek olyan tartalmakat a szerzői jog tulajdonosának a beleegyezése nélkül, mint a filmek vagy a zenék. Viszont például a szoftverek és a videójátékok letöltése bűncselekmény, ahogy az illegális tartalmak feltöltése is az. Fontos megemlíteni azt is, hogy az internetszolgáltatóknak nem kell blokkolniuk az illegális tartalmak elérésére alkalmas site-okat, tehát kevésbé bikkfanyelven: a kalózoldalakat.

Vagyis a probléma az (lesz) például Svájcban, hogy a SpaceX amerikai cég, amely azonban globális internetszolgáltatóként működik. Egyébként egy cég meghatározhatja a saját felhasználási feltételeit, csak ez nem állhat ellentmondásban az adott ország törvényeivel, illetve vitás esetben a szóban forgó ország törvénykönyve élvez prioritást – ahogy ezt a kitételt több, nemzetközi cég felhasználásról szóló szekciója is rögzíti.

Már Magyarországról is fel lehet iratkozni Elon Musk műholdas internetére A SpaceX ígérete szerint 2022-től már nálunk is elérhető lesz a Starlink, 30 ezer forintért pedig már le is foglalózhatjuk a szolgáltatást. Bár nem biztos, hogy érdemes.

Egyébként a kérdés egyelőre igencsak teoretikus, mivel a Starlink jelenleg az USA-ban, Kanada déli részén, valamint legutóbb az Egyesült Királyságban vált elérhetővé. Illetve Új-Zélandon, Mexikóban, Ausztráliában, valamint az USA és Kanada fennmaradó területein a szolgáltatás 2021 második felében lesz elérhető. Hazánkban 2022-től választhatjuk a netezés ezen formáját (de ez elsősorban azoknak lesz jó, akik egyéb interneteléréstől távol élnek -- erről a fentebbi cikkünkben írtunk).

További cikkek a témában:

A béta alatt elképesztően gyors tud lenni a SpaceX internetszolgáltatása Akadnak Isten háta mögötti helyek, ahol a Starlinknek hála gyorsabb internet érhető el, mint az amerikai háztartások 95 százalékában.

A SpaceX újabb világrekordot döntött Január 24-én, vasárnap, 10: 00-kor (EST) a Falcon 9 rakéta hátán elemelkedett a Földről a Transporter-1 , a SpaceX első dedikált SmallSat Rideshare Program küldetése a Space Launch Complex 40 kilövőállomásról (SLC-40) a floridai Cape Canaveralben.

Már több mint ezer műholdból áll, és tízezer felhasználója van Elon Musk műholdas internetének A Starlink-rendszer kezd egészen komoly méreteket ölteni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.