Veszélyes mellékhatása van annak, hogy mesterséges intelligencia kerül az internetes keresőkbe

2023 / 02 / 14 / Pőcze Balázs
Veszélyes mellékhatása van annak, hogy mesterséges intelligencia kerül az internetes keresőkbe
Azzal, hogy a Microsoft és a Google is beépít generatív, azaz szövegalkotó mesterséges intelligenciát a termékeibe, hatalmasat nőhet a szoftverek energiaigénye.

A Wiredön olvasható cikk szerint akár az ötszörösére ugorhat a keresők fogyasztása, hiszen nem elég, hogy folyamatosan indexelik és értelmezik a weben megjelenő újabb és újabb tartalmakat, valamint keresnek ezekben az adatbázisokban, mostmár a mesterséges intelligenciák (MI) trenírozásához is szükség lesz plusz energiára. Múlt héten ugyanis a Microsoft elindította "Google-gyilkos" keresőjét, de a jelenlegi piacvezető is sietve, sokak szerint kapkodva bejelentette a ChatGPT-riválisát. Erre amiatt volt szükség, mert az elmúlt évben példátlanul népszerű lett a ChatGPT, amely emberi nyelven kommunikál, válaszol a kérdéseinkre, sőt, receptet, esszéket és programokat tud írni. A Google megrémült attól, hogy ez megváltoztathatja a keresési szokásainkat, míg a Microsoft lehetőséget látott, hogy megtörje az egyeduralkodó hegemóniáját. Természetesen a kínai Baidu sem várt sokáig, hogy bejelentse hasonló elképzeléseit.

Vagyis keresőháború indult, aminek az első áldozata a természet lehet

"Amikor technológiai előrelépés történik az online adatfeldolgozásban, jelentősen megnő az energia- és hűtésigénye az adatközpontoknak. Ez is egy ilyen pillanat lehet" - idézi Alan Woodward brit kutatót a Wired. Egy adatközpontokat üzemeltető kanadai üzletember, Martin Bouchard szerint négyszer-ötször több számítási kapacitás kellhet majd egy-egy keresés kiszolgálásához. Ráadásul a ChatGPT alapját képező nyelvi modell, a GPT-3 trenírozása önmagában ötszázötven tonna széndixodkibocsátással járt (Magyarországon az egy főre jutó éves karbonlábnyom nagyjából öt tonna), ám a rendszerbe táplált adatok 2021-gyel véget érnek, aminél frissebb információkat várnak el a felhasználók. "Ha gyakrabban trenírozzák újra a modellt, több paramétert adnak hozzá, az egy teljesen más nagyságrend" - fogalmazott Bouchard. Vagyis új adatközpontokra, új számítógépekre és több energiára lesz szükség, miközben már most ez az iparág felelős a Föld széndioxid-kibocsátásának az egy százalékáért. A Google és Microsoft nem nyilatkoztak arról, hogy ez hogyan érinti a karbonsemlegességi terveiket.

(Borítókép: Marek Piwnicki/Unsplash)

Megérkezett a Microsoft "Google-gyilkos" keresője A ChatGPT sikerén felbuzdulva a Microsoft a Bing keresőbe is beépítette az OpenAI megoldását, ami összetett kérdések megválaszolására is képes, sőt, verset vagy programkódot is ír nekünk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.