Veszélyes mellékhatása van annak, hogy mesterséges intelligencia kerül az internetes keresőkbe

2023 / 02 / 14 / Pőcze Balázs
Veszélyes mellékhatása van annak, hogy mesterséges intelligencia kerül az internetes keresőkbe
Azzal, hogy a Microsoft és a Google is beépít generatív, azaz szövegalkotó mesterséges intelligenciát a termékeibe, hatalmasat nőhet a szoftverek energiaigénye.

A Wiredön olvasható cikk szerint akár az ötszörösére ugorhat a keresők fogyasztása, hiszen nem elég, hogy folyamatosan indexelik és értelmezik a weben megjelenő újabb és újabb tartalmakat, valamint keresnek ezekben az adatbázisokban, mostmár a mesterséges intelligenciák (MI) trenírozásához is szükség lesz plusz energiára. Múlt héten ugyanis a Microsoft elindította "Google-gyilkos" keresőjét, de a jelenlegi piacvezető is sietve, sokak szerint kapkodva bejelentette a ChatGPT-riválisát. Erre amiatt volt szükség, mert az elmúlt évben példátlanul népszerű lett a ChatGPT, amely emberi nyelven kommunikál, válaszol a kérdéseinkre, sőt, receptet, esszéket és programokat tud írni. A Google megrémült attól, hogy ez megváltoztathatja a keresési szokásainkat, míg a Microsoft lehetőséget látott, hogy megtörje az egyeduralkodó hegemóniáját. Természetesen a kínai Baidu sem várt sokáig, hogy bejelentse hasonló elképzeléseit.

Vagyis keresőháború indult, aminek az első áldozata a természet lehet

"Amikor technológiai előrelépés történik az online adatfeldolgozásban, jelentősen megnő az energia- és hűtésigénye az adatközpontoknak. Ez is egy ilyen pillanat lehet" - idézi Alan Woodward brit kutatót a Wired. Egy adatközpontokat üzemeltető kanadai üzletember, Martin Bouchard szerint négyszer-ötször több számítási kapacitás kellhet majd egy-egy keresés kiszolgálásához. Ráadásul a ChatGPT alapját képező nyelvi modell, a GPT-3 trenírozása önmagában ötszázötven tonna széndixodkibocsátással járt (Magyarországon az egy főre jutó éves karbonlábnyom nagyjából öt tonna), ám a rendszerbe táplált adatok 2021-gyel véget érnek, aminél frissebb információkat várnak el a felhasználók. "Ha gyakrabban trenírozzák újra a modellt, több paramétert adnak hozzá, az egy teljesen más nagyságrend" - fogalmazott Bouchard. Vagyis új adatközpontokra, új számítógépekre és több energiára lesz szükség, miközben már most ez az iparág felelős a Föld széndioxid-kibocsátásának az egy százalékáért. A Google és Microsoft nem nyilatkoztak arról, hogy ez hogyan érinti a karbonsemlegességi terveiket.

(Borítókép: Marek Piwnicki/Unsplash)

Megérkezett a Microsoft "Google-gyilkos" keresője A ChatGPT sikerén felbuzdulva a Microsoft a Bing keresőbe is beépítette az OpenAI megoldását, ami összetett kérdések megválaszolására is képes, sőt, verset vagy programkódot is ír nekünk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.