A Samsung olyan szekrényt dobott piacra Magyarországon, ami tárolás közben meg is tisztítja a ruhákat

2021 / 10 / 29 / Bobák Zsófia
A Samsung olyan szekrényt dobott piacra Magyarországon, ami tárolás közben meg is tisztítja a ruhákat
A mesterséges intelligenciával működtetett szekrény megtanulja a felhasználók szokásait, így személyre szabott beállításokat javasolhat, a ruhákat pedig távoli irányítással is elkezdhetjük tisztítani benne.

A jövő lakásainak egyik alapvető jellemzője a passzív bútorokat és manuálisan működtethető eszközöket leváltó, egyre gyakrabban automatizált, digitalizált és okos funkciókkal ellátott berendezések jelenléte lesz, amelyek akár a távollétünkben is tevékenykednek majd helyettünk. A mosógépek már jó ideje okosak, a porszívók robotizáltak, a tükrök kijelzik akár az egészségügyi adatainkat is és az önmagukról gondoskodó hűtők ideje sincs messze: bár egyelőre kevés cég gyárt olyan hűtőszekrényeket, amelyek igazán futurisztikus módon egyedül mérik fel a készleteket és végzik a rendelést, de az LG az InstaView-val vagy a Samsung a Family Hubbal már elkezdte kikövezni az utat ebbe az irányba is.

Egyike a kevés berendezésnek, ami egyelőre még a high-tech eszközökkel felszerelt otthonokban is általában tradicionális módon passzív maradt, az a ruhásszekrény. Bár azt gondolhatnánk, hogy egy szekrénynek nem nagyon van más dolga, minthogy helyet adjon a ruháknak, de ez a maradi felfogás lassan a múlté, készülnek ugyanis azok a tárolók, amelyek már aktív módon kiveszik a részüket a háztartási feladatokból és (szerencsére) elveszik a munkát, legalábbis a házimunkát, az emberektől.

Ilyen okosszekrényt gyárt a Samsung is, amelynek korábban már futólag bemutatott AirDressere nem csak tárolja a ruháinkat, hanem egyúttal szárazgőzzel ki is tisztítja őket és eltávolítja belőlük a kórokozók és a szagok jelentős részét. A gőzölős tároló a mosógépet nem helyettesíti, inkább az azt kiegészítő funkciókat látja el, mivel benne inkább a kényes anyagú vagy még nem bepiszkolódott ruhákat lehet felfrissíteni, a gyűrődéseket eltávolítani és a nehezen tisztítható darabokat otthon kezelni, anélkül, hogy a tisztítóba kellene adni őket. A Samsung elmondása szerint

a JetSteam fertőtlenítő funkciójával a vírusok és baktériumok 99,9%, a poratkák 100%-a eltávolítható,

az illatos szűrővel pedig azok a szagok is semlegesíthetőek, amelyek gyakran beszivárognak a szövetekbe a nap során, ilyen például a dohányfüst vagy az ételszag.

A cég számára a londoni székhelyű Intertek Group terméktesztelő és tanúsító társaság végezte el az ellenőrzéseket és a tanúsítványuk szerint a gőzölés során elpusztul az influenza B, a norovírus, a rhinovírus, a hepatitis A, a rotavírus és az enterovírus is, valamint sokféle baktériumtípus, például a Staphylococcus aureus, E. coli, MRSA vagy a Streptococcus pneumoniae, ezenkívül megszünteti az izzadságszagot okozó izo-valeriánsav, a hússütéskor keletkező valeraldehid és a dohányfüst 4-etil-piridin vegyületét is.

Az AirDresser, akárcsak a többi okoseszköz, a WiFihez való csatlakoztatása és a hozzávaló Samsung SmartThings alkalmazásban történő regisztrálása után távolról is irányítható és automatizálható, mivel a mesterséges intelligencia rendszere megjegyzi a korábbi beállításokat és kialakítja a profilt, bár ez a funkció bizonyos régiókban és modellek esetében nem érhető el. A szekrény öntisztító is, csak a negyvenedik ciklus után értesíti a tulajdonosát arról, hogy ideje lenne egy régimódi manuális takarításnak.

Az AirDresser a dél-koreai cég néhány hónapja bemutatott Bespoke berendezéseinek körébe tartozik, a Bespoke csendes, 35 dB-es hűtőszekrénye mellett a gőzölős ruhásszekrény is megvásárolható már Magyarországon is, kétfajta kivitelben (mindkettő ezüst tükör színben): a 45 cm széles verzióban három ruha tárolható, míg a 60 centiméteresben öt darab, az előbbi 445*1850*632 mm méretű és 85 kilogramm súlyú, míg a nagyobb 529*1940*775 mm-es és 92 kilós, az áruk viszont erősen a luxuskategóriába helyezi őket: 549,900 és 649,900 forintért vásárolhatjuk meg őket.

(Fotó: Samsung)

További cikkek a témában:

Szinte teljesen leveszi a vállunkról a szelektív hulladékgyűjtés terhét egy új szemetes A Lasso gyakorlatilag mindent képes elvégezni helyettünk: szétválogatja a különböző anyagokat, megtisztítja őket, és szól, hogy mikor kell kirakni az összegyűlt hulladékot.
Jönnek a lépcsőket megmászó, szekrényeket kinyitó háztartási robotok A Dyson egyik találmánya nem csak kitárja nekünk a gardrób ajtaját, még a kávénkat sem ejti el közben.
Az okostükrökön át egyenesen a fürdőszobánkban figyelhetnek minket az orvosok Az IoT véget vetett a kornak, mikor a berendezési tárgyaink passzívan és némán vettek körbe minket. A tükrök túloldalán most már orvosok és szakemberek elemzik velünk együtt, vajon nem vagyunk e túl sápadtak.
Plafonról lógó robottal könnyítené meg az életünket a Toyota A Toyota Research Institute által fejlesztett prototípusok jelentősen kibővítenék azoknak a házimunkáknak a körét, amit rábízhatunk a robotokra.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.