A Samsung olyan szekrényt dobott piacra Magyarországon, ami tárolás közben meg is tisztítja a ruhákat

2021 / 10 / 29 / Bobák Zsófia
A Samsung olyan szekrényt dobott piacra Magyarországon, ami tárolás közben meg is tisztítja a ruhákat
A mesterséges intelligenciával működtetett szekrény megtanulja a felhasználók szokásait, így személyre szabott beállításokat javasolhat, a ruhákat pedig távoli irányítással is elkezdhetjük tisztítani benne.

A jövő lakásainak egyik alapvető jellemzője a passzív bútorokat és manuálisan működtethető eszközöket leváltó, egyre gyakrabban automatizált, digitalizált és okos funkciókkal ellátott berendezések jelenléte lesz, amelyek akár a távollétünkben is tevékenykednek majd helyettünk. A mosógépek már jó ideje okosak, a porszívók robotizáltak, a tükrök kijelzik akár az egészségügyi adatainkat is és az önmagukról gondoskodó hűtők ideje sincs messze: bár egyelőre kevés cég gyárt olyan hűtőszekrényeket, amelyek igazán futurisztikus módon egyedül mérik fel a készleteket és végzik a rendelést, de az LG az InstaView-val vagy a Samsung a Family Hubbal már elkezdte kikövezni az utat ebbe az irányba is.

Egyike a kevés berendezésnek, ami egyelőre még a high-tech eszközökkel felszerelt otthonokban is általában tradicionális módon passzív maradt, az a ruhásszekrény. Bár azt gondolhatnánk, hogy egy szekrénynek nem nagyon van más dolga, minthogy helyet adjon a ruháknak, de ez a maradi felfogás lassan a múlté, készülnek ugyanis azok a tárolók, amelyek már aktív módon kiveszik a részüket a háztartási feladatokból és (szerencsére) elveszik a munkát, legalábbis a házimunkát, az emberektől.

Ilyen okosszekrényt gyárt a Samsung is, amelynek korábban már futólag bemutatott AirDressere nem csak tárolja a ruháinkat, hanem egyúttal szárazgőzzel ki is tisztítja őket és eltávolítja belőlük a kórokozók és a szagok jelentős részét. A gőzölős tároló a mosógépet nem helyettesíti, inkább az azt kiegészítő funkciókat látja el, mivel benne inkább a kényes anyagú vagy még nem bepiszkolódott ruhákat lehet felfrissíteni, a gyűrődéseket eltávolítani és a nehezen tisztítható darabokat otthon kezelni, anélkül, hogy a tisztítóba kellene adni őket. A Samsung elmondása szerint

a JetSteam fertőtlenítő funkciójával a vírusok és baktériumok 99,9%, a poratkák 100%-a eltávolítható,

az illatos szűrővel pedig azok a szagok is semlegesíthetőek, amelyek gyakran beszivárognak a szövetekbe a nap során, ilyen például a dohányfüst vagy az ételszag.

A cég számára a londoni székhelyű Intertek Group terméktesztelő és tanúsító társaság végezte el az ellenőrzéseket és a tanúsítványuk szerint a gőzölés során elpusztul az influenza B, a norovírus, a rhinovírus, a hepatitis A, a rotavírus és az enterovírus is, valamint sokféle baktériumtípus, például a Staphylococcus aureus, E. coli, MRSA vagy a Streptococcus pneumoniae, ezenkívül megszünteti az izzadságszagot okozó izo-valeriánsav, a hússütéskor keletkező valeraldehid és a dohányfüst 4-etil-piridin vegyületét is.

Az AirDresser, akárcsak a többi okoseszköz, a WiFihez való csatlakoztatása és a hozzávaló Samsung SmartThings alkalmazásban történő regisztrálása után távolról is irányítható és automatizálható, mivel a mesterséges intelligencia rendszere megjegyzi a korábbi beállításokat és kialakítja a profilt, bár ez a funkció bizonyos régiókban és modellek esetében nem érhető el. A szekrény öntisztító is, csak a negyvenedik ciklus után értesíti a tulajdonosát arról, hogy ideje lenne egy régimódi manuális takarításnak.

Az AirDresser a dél-koreai cég néhány hónapja bemutatott Bespoke berendezéseinek körébe tartozik, a Bespoke csendes, 35 dB-es hűtőszekrénye mellett a gőzölős ruhásszekrény is megvásárolható már Magyarországon is, kétfajta kivitelben (mindkettő ezüst tükör színben): a 45 cm széles verzióban három ruha tárolható, míg a 60 centiméteresben öt darab, az előbbi 445*1850*632 mm méretű és 85 kilogramm súlyú, míg a nagyobb 529*1940*775 mm-es és 92 kilós, az áruk viszont erősen a luxuskategóriába helyezi őket: 549,900 és 649,900 forintért vásárolhatjuk meg őket.

(Fotó: Samsung)

További cikkek a témában:

Szinte teljesen leveszi a vállunkról a szelektív hulladékgyűjtés terhét egy új szemetes A Lasso gyakorlatilag mindent képes elvégezni helyettünk: szétválogatja a különböző anyagokat, megtisztítja őket, és szól, hogy mikor kell kirakni az összegyűlt hulladékot.
Jönnek a lépcsőket megmászó, szekrényeket kinyitó háztartási robotok A Dyson egyik találmánya nem csak kitárja nekünk a gardrób ajtaját, még a kávénkat sem ejti el közben.
Az okostükrökön át egyenesen a fürdőszobánkban figyelhetnek minket az orvosok Az IoT véget vetett a kornak, mikor a berendezési tárgyaink passzívan és némán vettek körbe minket. A tükrök túloldalán most már orvosok és szakemberek elemzik velünk együtt, vajon nem vagyunk e túl sápadtak.
Plafonról lógó robottal könnyítené meg az életünket a Toyota A Toyota Research Institute által fejlesztett prototípusok jelentősen kibővítenék azoknak a házimunkáknak a körét, amit rábízhatunk a robotokra.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.