Borzasztóan lesújtó képet fest a Tesla vezetéssegítő rendszeréről egy friss videó

2021 / 03 / 22 / Bobák Áron
Borzasztóan lesújtó képet fest a Tesla vezetéssegítő rendszeréről egy friss videó
Az AI Addict nevű Youtube-csatorna készítői azt akarták kipróbálni, a Tesla Full Self-Driving, azaz “teljes önvezetés” névre keresztelt funkciója mennyire alkalmas arra, hogy önállóan közlekedjen a városban. Mint kiderült, nagyjából semennyire.

Amióta a gyártó tavaly novemberben elérhetővé tette a legújabb vezetéssegítő-rendszerének a béta verzióját, a szerencsés kiválasztottak, vagyis akiknél már elérhető a rendszer, előszeretettel próbálgatják, hogy mennyire képes önmagát vezetni az autójuk. Ezen nincs is mit csodálkozni, mert bár a hivatalos dokumentumokban a Tesla is csak kettes szintű önvezetésként hivatkozik rá, a Full Self-Drivingnak nem csak a neve félrevezető, de korábban maga a gyártó is tett közzé olyan videót, amelyben az FSD-vel ellátott autó önmagát vezeti, miközben a sofőr hozzá sem ér a kormányhoz.

Bár az új vezetéssegítő-rendszerről annyit az eddig készült videókból is meg lehetett állapítani, hogy arra nem alkalmas, hogy teljesen önállóan és biztonságosan közlekedjen, az AI Addict videója sokkal lehangolóbb képet fest az FSD-ről, ami számtalan kisebb-nagyobb balesetet okozhatott volna, ha a sofőr nem figyel.

A rendszer többször is indokolatlanul lekapcsolt, néha egészen balesetveszélyes pillanatban, például kanyarodás közben. A videóból jól látható, hogy az FSD-nek a kanyarodás a gyengéje, egyszer például majdnem áthajtott a piroson, egy másik alkalommal sikerült megpadkáznia a járdát, egy harmadik esetben pedig a manőver befejeztével áthajtott a szembejövő sávba. A Tesla Model 3-nak emellett is volt néhány meredek húzása, amelyek közül a legbalesetveszélyesebb az volt, amikor a stop tábla ellenére behajtott egy kereszteződésbe, és csak a szerencsén, valamint a másik autó sofőrjének az éberségén múlt, hogy oldalról nem kapták telibe.

Bár a Tesla a honlapján világosan leírja, hogy az FSD nem önvezető rendszer, és a sofőr folyamatos figyelmét igényli, a videó azért így is eléggé aggasztó, hiszen pontosan lehet tudni, hogy sokan már a kevésbé fejlett Autopilotra is egyfajta önvezető funkcióként tekintettek, az FSD bevezetése óta a netre felkerült számtalan videó tanúsága szerint pedig kifejezetten sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy az autójuk képes önmagát vezetni.

A videóról beszámoló Road and Track hozzáteszi, hogy a teljes önvezetést még egy gyártónak sem sikerült elérnie, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem egy olyan gyártó van, akik sokkal előrébb járnak a robotautók fejlesztésében, mint a Tesla. A Waymo például évek óta teszteli a négyes szintű önvezetéssel ellátott autóit, amik a baleseti statisztikáik szerint egészen biztonságosan tudnak közlekedni városi forgalomban is, a saját tapasztalataink szerint pedig a videón láthatónál a Yandex önvezető autói is jóval magabiztosabban oldják meg a különböző forgalmi szituációkat.

További cikkek a témában:

A Tesla sosem jut el a teljes önvezetésig a legnagyobb konkurensük szerint A Waymo vezérigazgatója szerint Elon Musk rossz irányt választott.

A Tesla önvezető autója megmérkőzött a világ egyik legnehezebb utcájával A jellegzetesen kacskaringós Lombard Street még a képzett sofőröket is próbára teszi, így egy youtube-ernek az az ötlete támadt, hogy kipróbálja, mit kezd az utcával a Tesla “teljes önvezetés” funkcióval ellátott autója.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.