Azért tilthatják be a bitcoint az USA-ban, amiért annak idején az arany birtoklását is

2021 / 04 / 02 / Felkai Ádám
Azért tilthatják be a bitcoint az USA-ban, amiért annak idején az arany birtoklását is
Ray Dalio, az egyik legnagyobb hedge fund alapítója szerint az Egyesült Államok jó eséllyel be fogja tiltani a bitcoint.

Dalio a megjelenés előtt álló könyvében, The Changing World Order-ben ír az okokról: eszerint a bitcoin esetén hasonló lehet a helyzet, mint az arannyal, amelynek birtoklását 1934-ben törvényben tiltották meg az USA-ban az állampolgárok számára. Erre a radikális lépésre azért került akkor sor, mert Amerikában nem akarták, hogy az arany a hagyományos fizetőeszközzel, a dollárral versenyezzen. Dalio érvelése szerint minden ország komoly hangsúlyt fektet arra, hogy megőrizze a monopóliumát a kereslet és a kínálat irányítása felett, és nem szeretnék, ha az általuk kibocsátott pénzzel más fizetőeszköz is elkezdene versenyezni. Ilyenkor ugyanis a dolgok könnyen kicsúszhatnak az irányítás alól. Ezért véli úgy Dalio, hogy bizonyos körülmények együttállása esetén megismétlődhet az, amit történt a harmincas években az arany lakossági birtoklásával – vagyis az Egyesült Államok döntéshozói egyszerűen betiltják.

Ray Dalio, aki egyébként a 150 milliárd dolláros befektetési alap, a Bridgewater Associates alapítója, példaként Indiát említette, mely ország már vizsgálja, hogy miként lehetne betiltani a kriptovalutákat. Erről egyébként a lenti cikkünkben írtunk:

Úgy, ahogy van betilthatják a kriptovalutákat a világ második legnépesebb országában Egy törvénytervezet szerint nem lehet kibocsátani, bányászni, adni-venni és birtokolni sem.

Dalio szerint az még a jövő zenéje, hogy India lépése mit jelent majd a valóságban is, de egy hasonló, kormányzati tiltás akár a kriptovaluták keresletét is a földbe állíthatja. Dalio – bár hangsúlyozza, hogy ennek a kérdésnek nem a szakértője – szerint a másik problémája a kripotvalutáknak a személyes adatok védelme lehet. A milliárdos úgy tudja bizonyos emberektől, aki érintettek a kormány megfigyelési műveleteiben, hogy a bitcoin lekövethető, és tudható, hogy ki üzletel vele. Jelenleg Dalio szerint épp ennek kapcsán elég sok a bizonytalanság, de úgy véli, hogy elég nehéz lehetne a kriptovaluták tökéletes lekövethetetlenségét megvalósítani. Dalio azonban kiemeli ezeknek a fizetőeszközöknek a pozitívumait is, hiszen szerinte az elmúlt 10 évben a bitcoin bizonyított, mivel nem sikerült meghekkelni, ráadásul jelentős követőtábort épített ki magának, mostanra pedig digitális készpénzként vagy alternatív befektetési lehetőségként egyaránt funkcionál.

Mit vársz a 2023-as évtől?
40% Visszaesést, elhúzódó háborút, nyomorúságot, a világ végének kezdetét...
29% Nagyjából azt, amit 2022 is hozott, nem számítok nagyobb szélsőségre...
21% Bizakodó vagyok, elindulunk végre felfelé, vége lesz a háborúnak, újra kisüt a nap...
9% Nagyon jó év lesz, a negatív várakozások ellenére minden ellenkezőleg sül majd el...

A Portfolio összegyűjtötte, hogy az utóbbi időben milyen lépések történtek, amelyek továbberősíthetik a kriptovaluták szerepét. A PayPal például elérhetővé tette ezeket a felületén, így is átjárást biztosítva a hagyományos, központi bankok vagy más állami hatóságok által kibocsátott és deklarált törvényes fizetőeszközök (fiat pénz) és a kriptovaluták között, de március 24-e óta már akár Teslát is vásárolhatunk bitcoinnal, a Mastercard pedig azt tervezi, hogy adott kriptovalutákat is felvesz a fizetési rendszerébe, sőt az Egyesült Államok legrégebbi bankja, a BNY Mellon elérhetővé teszi a kriptodevizák tartását és utalását az ügyfeleinek. Hogy ezek a lépések csak megszilárdítják ezeknek az eszközöknek a helyzetét, vagy pont, hogy beérlelik a kormányzati ellenintézkedéseket, az jelenleg tehát a legnagyobb kérdés a kriptovaluták kapcsán.

(Kép: Flickr/Elliott Cowand)

További cikkek a Rakétán:

Hogyan adózzunk a Bitcoin és más kriptovaluták után? A kriptovaluták Magyarországon nem számítanak pénznek vagy fizetőeszköznek, adózni viszont kell az ebből származó jövedelem után, ha átváltjuk fiat pénzre. A kriptovaluták adózása nem bonyolult, de jobb, ha néhány szabállyal tisztában vagyunk.

Horvát benzinkutakon már lehet Bitcoinnal és Ethereummal fizetni A MOL-csoport egyik tagjának, a Tifonnak benzinkútjain februártól elfogadnak kriptovalutát is fizetésre. A projekt egyelőre pilot fázisban van, vagyis nem lehet tudni, hogy az újfajta fizetési mód mikor érkezik Magyarországra vagy más országokba.

Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.