Zöldül a tömegközlekedés: még az idén rengeteg elektromos busz érkezik a magyar városokba

2021 / 07 / 30 / Felkai Ádám
Zöldül a tömegközlekedés: még az idén rengeteg elektromos busz érkezik a magyar városokba
A héten megszületett a döntés a Zöld Busz Programra érkezett pályázatok kapcsán – jelentős zöld transzfúziót kap a hazai buszállomány.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztés Központ vezérigazgatója a Facebookon írt arról, hogy a héten megszületett a döntés: 11 sikeres pályázat révén összesen 18.37 milliárd forint kerül szétosztásra a Zöld Busz Programban. A programról korábban mi is írtunk (lent kattintható a cikk), és mint azt a program honlapján összefoglalják:

„A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként, 2020 novemberében elindított pályázati felhívás keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai nyújthattak be pályázatot önjáró trolibuszok, elektromos autóbuszok beszerzésére, valamint töltőinfrastruktúra kialakításának támogatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt Zöld Busz Projektirodához.”

Pillanatfelvétel a magyarországi elektromos közlekedés helyzetéről Tavaly tovább folytatódott az elektromos és hibrid meghajtású járművek piaci szegmensének bővülése. A Belügyminisztérium adatai szerint három egymást követő hónapban is ezernél több környezetkímélő autó került forgalomba Magyarországon.

A program egyébként évtizedes nagyságrendben gazdálkodik: Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a kormány a következő 10 évre 36 milliárd forintot különített el a környezetbarát, zöld buszok vásárlására és üzemeltetésére. Mint azt Steiner Attila elmondta, mindez része annak, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé szeretne válni, ezért is fogadta el a kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervet. A terv hetedik pontja pedig a közlekedés kizöldítése – ez a szektor ugyanis az ország kibocsájtásának ötödéért felel.

Az államtitkár a zöld buszok előnyei kapcsán kiemelte, hogy ezeknek nincs károsanyag-kibocsátásuk, sőt még a zajterhelés is jelentősen csökken a használatuk által. Steiner szerint az eddigi tapasztalatok alapján egy ilyen busz egy hónap alatt közel 5 tonna szén-dioxid levegőbe juttatását spórolja meg, és ezt a mennyiséget 71 fa tudná megkötni. A programnak iparfejlesztési célja is van: a kormány azt próbálja elérni, hogy a „buszgyártásban 60 százalékban belföldön készüljenek a zöld buszok”.

A héten megszületett döntés értelmében összesen 123 darab új elektromos busz (és 4 önjáró trolibusz) érkezhet Budapestre és az agglomerációba, Egerbe, Győrbe, Szegedre, Székesfehérvárra, Szolnokra, Zalaegerszegre, Miskolcra, Pécsre és Veszprémbe. Mint látható tehát, a győztesek között a Volánbusz mellett városi önkormányzati szolgáltatók is megtalálhatók. Eredetileg egyébként 4,2 milliárd forintos keretösszeggel számoltak, ám ezt a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta, így az összeget végül a projektet irányító bizottság 18,37 milliárdra emelte.

Ami Budapestet illeti: a főváros, valamint az agglomeráció 5,9 milliárdot kap a fenti összegből, amely a Volánbusz Zrt. által beszerzett 40 darab Mercedes eCitaro elektromos buszra lesz elég. Ezek a járművek Budakeszi és Budaörs térségébe, a BKK rendszerébe tartozó 22-es és 40-es buszcsaládokra kerülnek. A pályázaton egyébként a Mercedes eCitaro győzött, és mint arra Vitézy kitér, ezek alacsony padlós, klimatizált, valamint a budapesti hálózathoz igazodva világoskék színű járművek, és még az idén forgalomba fognak állni.

A mostani döntés kapcsán a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban megkezdődik, így a szóban forgó járművek beszerzése a közeljövőben megtörténhet. A Zöld Busz Program egyébként nem állt le, hamarosan újabb pályázat nyílik, így a program további városokra is kiterjedhet.

(Kép: Facebook/Vitézy Dávid)

További cikkek a témában:

Sínek nélküli, futurisztikus villamosokat terveznek Ausztráliában Egy új technológia lehetővé teszi a busz jellegű járművek közlekedését az utakon, amelyek a vonatos utazás élményét biztosítják, ám sínek nélkül.

Litvániában forgalomba álltak az első PET palackokból készült buszok A városi buszok Tesláját hat perc alatt újra lehet tölteni, visszapillantó tükrök helyett pedig éjjellátó kamerák vannak rajta.

Leicesterben már a buszmegállók tetejére is méhlegelőket telepítenek A város a klímavészhelyzet ellen kíván hathatósan fellépni, a papír alapú, hirdetési plakátfelületek számát is csökkentik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.