Sínek nélküli, futurisztikus villamosokat terveznek Ausztráliában

2021 / 04 / 17 / Perei Dóra
Sínek nélküli, futurisztikus villamosokat terveznek Ausztráliában
Bár a jövő nagy fejlesztései a tömegközlekedést is utolérik, napjainkban, - és most tekintsünk el a pandémiától - még mindig rengetegen ingáznak, adott esetben naponta több órát munkahelyük és otthonuk között. Ezek után ugyan ki ne vágyna arra, hogy mindezt a lehető legkomfortosabban tehesse?

A Scientific American írt Joe Ciresi, Pennsylvania állam képviselőjének eltökélt céljáról, miszerint a közeljövőben jelentősen csökkentené az úton lévő járművek számát. A történet érdekessége mégsem ez, hanem hogy mialatt Ciresi és kollégái a tömegközlekedésben rejlő lehetőségeket vizsgálták, figyelmesek lettek egy, a pályamentes villamosokkal foglalkozó értekezésre, amelyet Peter Newman, az ausztráliai Perthben található Curtin Egyetem Fenntarthatóságért Intézet kutatója álmodott meg.

Kínában az úttal beszélgető okosbuszt tesztelnek Az X-bus megkérheti a jelzőlámpákat, hogy az ő menetrendjéhez igazodva váltsanak zöldre, hogy időben szállíthassa le az utasokat.

Newman úgy véli, ha csökkenteni kívánjuk a járművek károsanyag-kibocsátását, akkor a tömegközlekedés fejlesztésére kell helyeznünk a hangsúlyt. Jelen állás szerint ugyanis a szakértő szerint a vonatok jelentős infrastrukturális kiadásokkal járnak, míg a buszos utazást sok helyen a kátyúk teszik elviselhetetlenné. Egy új technológia segítségével azonban minden busz jellegű jármű

könnyedén közlekedhetne az utakon, ráadásul úgy, hogy az utasok sínek nélkül élvezhetnék a vonatos utazás minden előnyét, kényelmét.

Newman egy Kínában már bevált közlekedési eszközt említ példaként: egy önvezető elektromos buszt, ami optikai érzékelőinek köszönhetően követi az útra festett fehér vonalat, méghozzá a vasutakon alkalmazott úgynevezett hidraulikus felfüggesztési rendszerrel, rázkódásmentessé téve ezáltal az utazást. A szakértő a lapnak részletesen beszámolt a Kínában szerzett élményeiről: ahogy fogalmazott, az ottani utazás minősége teljesen más az általa korábban megszokotthoz képest, mintha afféle modern, sínekhez kötött kisvasúton ült volna. Azóta pedig azon dolgozik, hogy ezeket a futurisztikus villamosok Ausztráliában, Perthben is elterjedjenek, remélhetőleg már a következő évtizedben.

A sínek nélküli villamosok telepítése nem igényel költséges vasúti beruházást, ugyanakkor bizonyos változtatásokat mégis eszközölni kell az infrastruktúrában. Visszatérve Pennsylvania területére, ott például az önálló villamosvágány létrehozása fenekestől felforgatná a jelenlegi elrendezést, a sínek nélküli villamos azonban jobban érvényesülhetne ezen a területen. Arról nem beszélve, mennyire szívesebben huppanna fel valaki egy futurisztikus járműre, mint egy normál buszra. Ciresi azt reméli, hogy a pályamentes villamosokat hamarosan az USA-szerte bemutathatják, egyelőre azonban csak néhány mérföldes körzetben tesztelik a technológiát, hogy megtudják, megtérülne-e a befektetés.

(A cikkben szereplő fotók a kínai Yibin-ben közlekedő járműről készültek, forrásaik: Getty Images Hungary, Wikimedia)

További cikkek a témában:

Göteborg öt hónapig teszteli az autonóm elektromos tömegközlekedést Göteborg városa és a Västtrafik helyi tömegközlekedési hatóság, öt hónapos tesztbe kezdtek, melynek célja egy új  mobilitási megoldás, az autonóm elektromos busz-szolgáltatás beindítása. 

Litvániában forgalomba álltak az első PET palackokból készült buszok A városi buszok Tesláját hat perc alatt újra lehet tölteni, visszapillantó tükrök helyett pedig éjjellátó kamerák vannak rajta.

Öt ázsiai város, amely közlekedésszervezésben leelőzte a nyugatot Egy új, a városi közlekedés minőségét vizsgáló index szerint az első tízben végzett öt ázsiai város is, jócskán lehagyva ezzel több nyugati nagyvárost. Peking például megelőzi Berlint. Mi lehet a titkuk?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.