Sínek nélküli, futurisztikus villamosokat terveznek Ausztráliában

2021 / 04 / 17 / Perei Dóra
Sínek nélküli, futurisztikus villamosokat terveznek Ausztráliában
Bár a jövő nagy fejlesztései a tömegközlekedést is utolérik, napjainkban, - és most tekintsünk el a pandémiától - még mindig rengetegen ingáznak, adott esetben naponta több órát munkahelyük és otthonuk között. Ezek után ugyan ki ne vágyna arra, hogy mindezt a lehető legkomfortosabban tehesse?

A Scientific American írt Joe Ciresi, Pennsylvania állam képviselőjének eltökélt céljáról, miszerint a közeljövőben jelentősen csökkentené az úton lévő járművek számát. A történet érdekessége mégsem ez, hanem hogy mialatt Ciresi és kollégái a tömegközlekedésben rejlő lehetőségeket vizsgálták, figyelmesek lettek egy, a pályamentes villamosokkal foglalkozó értekezésre, amelyet Peter Newman, az ausztráliai Perthben található Curtin Egyetem Fenntarthatóságért Intézet kutatója álmodott meg.

Kínában az úttal beszélgető okosbuszt tesztelnek Az X-bus megkérheti a jelzőlámpákat, hogy az ő menetrendjéhez igazodva váltsanak zöldre, hogy időben szállíthassa le az utasokat.

Newman úgy véli, ha csökkenteni kívánjuk a járművek károsanyag-kibocsátását, akkor a tömegközlekedés fejlesztésére kell helyeznünk a hangsúlyt. Jelen állás szerint ugyanis a szakértő szerint a vonatok jelentős infrastrukturális kiadásokkal járnak, míg a buszos utazást sok helyen a kátyúk teszik elviselhetetlenné. Egy új technológia segítségével azonban minden busz jellegű jármű

könnyedén közlekedhetne az utakon, ráadásul úgy, hogy az utasok sínek nélkül élvezhetnék a vonatos utazás minden előnyét, kényelmét.

Newman egy Kínában már bevált közlekedési eszközt említ példaként: egy önvezető elektromos buszt, ami optikai érzékelőinek köszönhetően követi az útra festett fehér vonalat, méghozzá a vasutakon alkalmazott úgynevezett hidraulikus felfüggesztési rendszerrel, rázkódásmentessé téve ezáltal az utazást. A szakértő a lapnak részletesen beszámolt a Kínában szerzett élményeiről: ahogy fogalmazott, az ottani utazás minősége teljesen más az általa korábban megszokotthoz képest, mintha afféle modern, sínekhez kötött kisvasúton ült volna. Azóta pedig azon dolgozik, hogy ezeket a futurisztikus villamosok Ausztráliában, Perthben is elterjedjenek, remélhetőleg már a következő évtizedben.

A sínek nélküli villamosok telepítése nem igényel költséges vasúti beruházást, ugyanakkor bizonyos változtatásokat mégis eszközölni kell az infrastruktúrában. Visszatérve Pennsylvania területére, ott például az önálló villamosvágány létrehozása fenekestől felforgatná a jelenlegi elrendezést, a sínek nélküli villamos azonban jobban érvényesülhetne ezen a területen. Arról nem beszélve, mennyire szívesebben huppanna fel valaki egy futurisztikus járműre, mint egy normál buszra. Ciresi azt reméli, hogy a pályamentes villamosokat hamarosan az USA-szerte bemutathatják, egyelőre azonban csak néhány mérföldes körzetben tesztelik a technológiát, hogy megtudják, megtérülne-e a befektetés.

(A cikkben szereplő fotók a kínai Yibin-ben közlekedő járműről készültek, forrásaik: Getty Images Hungary, Wikimedia)

További cikkek a témában:

Göteborg öt hónapig teszteli az autonóm elektromos tömegközlekedést Göteborg városa és a Västtrafik helyi tömegközlekedési hatóság, öt hónapos tesztbe kezdtek, melynek célja egy új  mobilitási megoldás, az autonóm elektromos busz-szolgáltatás beindítása. 

Litvániában forgalomba álltak az első PET palackokból készült buszok A városi buszok Tesláját hat perc alatt újra lehet tölteni, visszapillantó tükrök helyett pedig éjjellátó kamerák vannak rajta.

Öt ázsiai város, amely közlekedésszervezésben leelőzte a nyugatot Egy új, a városi közlekedés minőségét vizsgáló index szerint az első tízben végzett öt ázsiai város is, jócskán lehagyva ezzel több nyugati nagyvárost. Peking például megelőzi Berlint. Mi lehet a titkuk?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.