A Facebook áll a támadások célkeresztjében, pedig a Spotify a nagyobb adatgyűjtő

2021 / 08 / 09 / Perei Dóra
A Facebook áll a támadások célkeresztjében, pedig a Spotify a nagyobb adatgyűjtő
A Spotify népszerűsége kétségkívül az egekben, hiszen emberek milliói használják nap mint nap számítógépen, okostelefonon és tableten. Zenehallgatás közben ugyanakkor valószínűleg senkinek sem jut eszébe, hogy minden egyes lejátszott dal, podcast és playlist újabb adatot szolgáltat rólunk az alkalmazásnak.  

Naponta több mint százmilliárd új adat keletkezik

Bryan Barletta a „Jövedelmező hangok” című, a zene és a podcast reklámvilágáról szóló hírlevelek szerzője szerint az átlagember fel sem fogja, mennyi adatot gyűjt róla a Spotify már egyetlen keresés alkalmával is. Hiszen gondoljuk csak végig: tudja, hogy mit hallgatunk, hogyan (mármint milyen eszközről), illetve milyen tevékenység közben. Barletta szerint ezek bőven kimerítik az intim információk fogalomkörét.

Nyolcezermilliárd forintjába kerülhet az Apple-nek az App Store-juk két szabálya Margrethe Vestager szerint a vállalat visszaél a piaci helyzetével.

A Spotify fejlesztői jól tudják, mennyit ér az adat, ahogy azt is, hogy hogyan használják fel azokat célzott hirdetések generálására. Még maga az alkalmazás hirdetőknek szóló anyaga is úgy fogalmaz, hogy a begyűjtött személyes információk túlmutatnak a demográfiai adatokon és az eszközazonosítókon, és felfedik a közönség hangulatát, gondolkodásmódját, ízlését és viselkedését. Érdekességképpen a Spotify jelenlegi háromszázhatvanöt milliós felhasználói táborából mindössze százhatvanötmillió előfizetéses, vagyis a maradék kétszázmillió személy napi szinten hirdetéseket hall.

De milyen adatokat gyűjt rólunk a Spotify?

Ahogy fentebb már írtuk, minden amit a Sptoify asztali, webes és telefonos verziójában keresünk, lejátszunk, leállítunk, és a többi, azt bizony nyomon követik. A cég egyik alkalmazottja már 2015-ben is úgy nyilatkozott, hogy a Spotify elképesztő mennyiségű adatot gyűjt arról, hogy az emberek mit, hol, és persze milyen kontextusban hallgatnak. Noha a szolgáltatás akkor még 'csak' tizenötmillió regisztrált felhasználóval büszkélkedhetett.

Pedig az általunk hallgatott zenék tükrözik aktuális érzelmi állapotunkat, vagy azt, hogy éppen kivel vagyunk és mit csinálunk. A Spotify kimaxolta a helyzetet azáltal, hogy rengeteg pénzt fektetett adattudományba, és még a felhasználók zenehallgatási szokásait is felhasználja hirdetéseiben. Barletta szerint ráadásul tévúton járnak azok, akik azt hiszik, az előfizetésük úgymond megkíméli őket az adatgyűjtéstől. Azzal, hogy a Spotify lejátszási listákat ajánl számukra keresési előzményeik alapján, lényegében kontrollcsoportot csinál belőlük.

Csak éppen ezt ügyesen, feltűnés nélkül teszi.

Mindemellett a Spotify az alábbi információkat is begyűjti, amikor valaki regisztrál a szolgáltatásra: felhasználónév, e-mail cím, telefonszám, születési időpont, nem, lakcím, ország, hitelkártyaszám (előfizetők esetén). A cég adatvédelmi irányelvei szerint továbbá az alkalmazás sütiket, IP címet, a bejelentkezéshez használt eszköz típusát, annak operációs rendszerét, sőt néhány, a Wi-fi hálózattal kapcsolatos adatot is lekérhet. Ha pedig mindez nem lenne elég, a telefonos Spotify app a napi mozgásunkat is követheti a telefon gyorsulásmérőjén és giroszkóján keresztül. Míg ha valaki a Facebook azonosítójával jelentkezik be Spotify fiókjába, akkor utóbbi alkalmazás az előbbiből is gond nélkül importálhat olyan információkat, amiket szintén értékesíthet hirdetőinek.

Barletta szerint nincs abban semmi meglepő, hogy egy alkalmazás adatokat gyűjt, a Spotify esetében a leijesztőbb mégis az, hogy a program az érzéseinket ’látja’. Teszi mindezt úgy, hogy erre a platformra nem tölthetünk fel se zenét, se videót, és beszélgetést sem folytathatunk. Csak zenét hallgatunk.

Ami úgy tűnik minden információnál többet ér.

A Spotify adatvédelmi szabályzata szerint a fiókunk személyre szabásához, hibaelhárításhoz, új funkciók és technológiák kifejlesztéséhez, marketing- és reklámtevékenységhez, valamint különféle kutatásokhoz felhasználhatja adatainkat. A személyre szabási funkciók nagy része valószínűleg olyan rendszereket takar, amely új lejátszási listákat ajánlanak nekünk.

Hogyan korlátozhatjuk az adatgyűjtést?

Száz százalékban sajnos sehogy, ahhoz ugyanis törölni kellene a fiókunkat, ám néhány beállítást ettől függetlenül érdemes elvégezni, ha szeretnénk viszonylag zavartalanul zenét hallgatni.

Privát zenehallgatás: az alapértelmezett beállítások szerint mindazon személyek, akik követik Spotify fiókunkat, az „Ismerőseid tevékenysége” funkcióval láthatják, hogy éppen mit hallgatunk. Ha ezt nem szeretnénk másokkal megosztani, elindíthatjuk a privát zenehallgatás funkciót. (Annak bekapcsolása ugyanakkor nem befolyásolja a zenejavaslatokat, így azokat továbbra is látjuk.)

Beállításához mobilon és tábalgépen koppintsunk a ’Kezdőlap’, majd a 'Beállítások' menüpontra. A ’Közösség’ részben kapcsoljuk be a ’Prvát zenehallgatást’. (Ugyanitt ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót.) Jó tudni, hogy

a Spotify újraindításakor vagy hosszas tétlenség után a privát üzemmód automatikusan visszavált nyilvánossá.

Asztali számítógépen kattintsunk a jobb felső oldalon található lefele mutató nyíl ikonra, majd a ’Privát zenehallgatás’ fülre. A profilképünkön megjelenő lakat jelzi, hogy aktiváltuk a privát zenehallgatást. 

Hogyan állíthatjuk be, hogy mely személyes adatainkat dolgozzák fel?

Fiókunk oldalán az Adatvédelmi beállítások menüpontban az alábbi személyes adatok feldolgozását korlátozhatjuk, illetve visszavonhatjuk a feldolgozásukhoz adott engedélyt:

 • Az ingyenes szolgáltatás hallgatói – a testre szabott reklámok megállapításához használt adatok.
 • Azok, akik a Facebookkal regisztráltak a Spotifyra, vagy összekapcsolták fiókjukat a Facebookkal. A Facebookon látható nevünk, profilképünk és azok az ismerőseink, akiket a Facebook megosztott velünk. A Facebbokkal való bejelentkezéshez használt adatok azonban nem tartoznak ide.

Értesítési beállítások

Spotify-fiók létrehozásakor alapértelmezett beállítás szerint a következő e-mailes és mobilos értesítések be vannak kapcsolva. Ezek az Értesítési beállítások részben bármikor módosíthatók:

 • Termékhírek – Tájékoztatók a Spotify használatbavételéről, tudnivalók az új funkciókról és a Sptoify legújabb termékfrissítései.
 • A Spotify hírei és ajánlatai – Újdonságokkal, promóciókkal és személyre szabott eseményekkel kapcsolatos hírek.
 • Ajánlott zenék – Az ízlésünkhöz passzoló zenékkel kapcsolatos információk.
 • Új zenék – A követett vagy nekünk ajánlott előadók új számaival kapcsolatos hírek.
 • Műsorlista-frissítések – Az általunk követett műsorlistákkal kapcsolatos újdonságok.
 • Koncertértesítések – Értesítések kedvenc előadóink fellépéseiről a közelünkben.
 • Előadói frissítések – Sokat hallgatott előadóinkkal kapcsolatos hírek, és ajánlások olyan előadókról, akiket a Spotify szerint szeretni fogunk.

Alkalmazásbeállítások:

Az asztali alkalmazásban kattintsunk a jobb felső sarokban található lefelé mutató nyílra, majd a Beállítások elemre a következők beállításához:

Reszkess YouTube? Jönnek a videók a Spotify-on Már nem csak hallgatni, nézni is lehet a podcastokat.

Összekapcsolás a Facebookkal: Spotify fiókunk összekapcsolása a Facebookkal – Ezt a lehetőséget kiválasztva Facebook fiókunkkal jelentkezhetünk be a Spotifyba, de bármikor vissza is vonhatjuk.

Műsorlisták és tevékenység megosztása

 • Az új műsorlisták automatikusan legyenek nyilvánosak – A létrehozott új műsorlisták automatikusan nyilvánosan is elérhetőek lesznek. Ezt a funkciót bármikor kikapcsolhatjuk. 
 • Tevékenység közzététele – Zenehallgatási tevékenységeink megjelennek az ismerőseink tevékenységénél. Ezt a funkciót szintén bármikor kikapcsolhatjuk.
 • Mostanában hallgatott előadók megjelenítése – A mostanában legtöbbet hallgatott előadóink automatikusan nyilvánosan is láthatók, ám ezt is kikapcsolhatjuk.

(Forrás: Wired, Big Think, Forbes, fotó: Getty Images Hungary, Unsplash/Fixelgraphy)

További cikkek a témában:

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.

Egy egyszerű teszttel kideríthetjük, hogy felismerjük-e a HD minőségű zenéket Itt az ideje, hiszen az Apple Music, a Spotify és az Amazon kínálatába is bekerülnek a veszteségmentes számok.

Az EU a Spotify-t támogatja, az Apple nagyon megütheti a bokáját Bár végső ítélet még nem született az EU trösztellenes eljárásában, ám ha bebizonyosodik, hogy az Apple valóban megsértette az unió trösztellenes törvényeit, akkor akár éves bevételének tíz százalékára is megbírságolhatják.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Sokat hallunk arról, hogy mennyi mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, arról viszont már sokkal ritkábban esik szó, hogy a mentális egészségünk szempontjából mi a minimum. A lusták örülni fognak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.