Az EU a Spotify-t támogatja, az Apple nagyon megütheti a bokáját

2021 / 05 / 11 / Perei Dóra
Az EU a Spotify-t támogatja, az Apple nagyon megütheti a bokáját
A minap fogadta el az Európai Bizottság (EB) a határozatot, ami egyértelműen a Spotify-nak kedvez, az Apple esélyeit pedig jelentősen rontja az ellene folyó európai trösztellenes eljárásban.

Az ügy a Spotify 2019-es panaszával kezdődött, amit akkor az Európai Bizottság előzetesen úgy értékelt, hogy az Apple visszaél piaci helyzetével, mivel olyan szabályokat kényszerít a fejlesztőkre az App Store használata során, amelyek ellehetetlenítik a zenei streamingszolgáltatók működését. Margethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa szerint az Apple lépése

egyrészt versenytorzító hatású, másrészt megfosztja a felhasználókat az olcsóbb zenestreamingelési lehetőségektől.

A Spotify végső soron azért élt panasszal, mert az Apple az Apple Music által amúgy is jelen van a zenei streamingpiacon, emiatt az App Store-ban végrehajtott piactorzító intézkedései az Apple Music-nak kedvez a leginkább.

Ami pedig az EB-t illeti, a szervezet kifogásolja, hogy az iPhone- és iPad-felhasználók kizárólag az App Store-ból tölthetnek le szoftvereket a telefonjukra. Ahhoz, hogy egy új szoftver bekerülhessen a kínálatba, az Apple komoly összeget legombol a fejlesztőkről, ami áremeléshez vezetett, amit a felhasználókkal fizetettek meg. A bizottságnak továbbá az is szemet szúrt, hogy

az Apple tiltja, hogy a fejlesztők feltüntessék, ha az adott szolgáltatás-előfizetés az App Store-on kívül is megvásárolható.

Bár jogerős ítélet még nem született, a mostani eset azonban mindenképp formális előrelépés az ügyben. Ha az EU végül kimondja, hogy az Apple megsértette az unió trösztellenes törvényeit, akkor a céget akár éves bevételének tíz százalékára is megbírságolhatják.

Az Apple nem ért egyet az őt ért vádakkal, mivel álláspontja szerint a Spotify-felhasználók többsége az ingyenes szolgáltatást használja, vagyis a Spotify elsődleges bevételi forrásai a reklámok, amit ezen felhasználóknak sugároz, az Apple pedig csak az infrastruktúrát szolgáltatja, hogy az alkalmazás eljusson a hallgatókhoz. A vállalat az App Store bevételeiből az első évben harminc, ezt követően tizenöt százalékot von le. A Vox idézi továbbá az Apple közleményét, miszerint a beadvány alapja az, hogy a Spotify az iOS applikáción belül hirdetné alternatív előfizetési lehetőségeit, ám ehhez nem járul hozzá sem az Apple, sem a Google Play. Szerintük versenyellenes, ha az EB a Spotify mellé áll, mivel a zenei platform élne az App Store nyújtotta előnyökkel, csakhogy fizetni nem akar érte. Hogy hol ér véget az ügy, és végül ki jön ki belőle győztesen, az egyelőre még a jövő zenéje.

(Fotó: Unsplash)

További cikkek a témában:

Nem ok nélkül rettegett a Facebook az iOS legújabb verziójától Az első adatok szerint a felhasználóknak mindössze 13%-a engedélyezte, hogy az alkalmazások adatokat gyűjtsenek a tevékenységükről.

Nyolcezermilliárd forintjába kerülhet az Apple-nek az App Store-juk két szabálya Margrethe Vestager szerint a vállalat visszaél a piaci helyzetével.

Megérkezett az év legvitatottabb iPhone újítása, az Alkalmazáskövetés átláthatósága Az appok mostantól engedélyt kell, hogy kérjenek a megfigyelésünkhöz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.