A Fekete Tükörbe illő technológia átvette az uralmat a hétköznapok felett Londonban

2024 / 02 / 14 / Bobák Zsófia
A Fekete Tükörbe illő technológia átvette az uralmat a hétköznapok felett Londonban
Disztópikus jelenetnek lehettek szemtanúi Londonban a járókelők, amikor egy robotkutya-tulajdonos úgy döntött, hogy VR-sisakkal viszi sétálni kedvencét.

A robotkutyák jelenléte egyre gyakoribb és egyre kevésbé számít szokatlannak a hétköznapokban bizonyos területeken, mivel az agilis négylábú gépeket jól lehet használni megfigyelési, ellenőrzési feladatok ellátására - a kamerákkal felszerelt robotokat ezért több helyen is alkalmazzák biztonsági őrként vagy a karbantartási munkák során. Az amerikai, szingapúri és ausztrál védelmi erőktől kezdve a rendőrségen át az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetig sokan döntöttek már úgy, hogy igénybe veszik a négylábú robotok szolgálatait és azokon helyszíneken, ahol az emberek számára kockázatos, kényelmetlen vagy egyszerűen unalmas munkát kell végezni, a humán munkaerőt gépekkel egészítik ki.

A robotkutyák azonban már nem csak professzionális segítőtársként, hanem a házi kedvenc szerepében is megjelennek. Annak ellenére, hogy a Boston Dynamics a saját fejlesztésű robotkutyájának, Spotnak értékesítése kezdetén kijelentette, hogy kifejezetten nem szeretnék, ha az emberek otthon szórakozásra használnák a robotot, a cég valójában nem szól bele, hogy a vásárlók mihez kezdenek a tulajdonukkal. Több gyártó, például a DEEP Robotics pedig kimondottan a szórakoztató jellegre helyezi a hangsúlyt, például olyan funkciók integrálásával (lásd szaltózás), amelyek hasznossága kérdéses, de kétségkívül látványos eredményt szülhet.

A robotkutyák emiatt néhány helyen már a valódi kutyák alternatívájaként funkcionálnak és az emberek akár az utcára is kiviszik őket egy séta erejéig. Egy brit youtuber, Zac Alsop a robotkutyatartás extrém formáját valósította meg, mikor tavaly megvásárolta a Unitree Go1 robotját és benevezte egy kutyáknak szóló versenyre. A Roobotnak nevezett gépesített kedvenc nem teljesített tökéletesen, többek között a csúszós fű által okozott problémák miatt sem, de nemrégen újra színre lépett, ez alkalommal London utcáin, ahol a gazdája VR-sisakot használva sétáltatta. A jelenet a Fekete Tükör disztópikus világát idézhette fel ugyan, de bizarr jellege ellenére nem jelentett fenyegetést a járókelők számára és az sem valószínű, hogy Alsop divatot teremt az akcióval: a robotkutyák egyelőre drága gépezetek, amelyek karbantartása, bővítése vagy javítása bőven túllépheti egy valódi kutya fenntartási költségeit.

A Unitree Go1 gépe közel egymillió forint (szállítási díjak nélkül), de más gyártók négylábú robotjai ennél általában többet kóstálnak, elérhetik akár a hatvanmillió forintos árat is. Az Izraeli Védelmi Erők Brothers in Arms szervezete a hírek szerint többet is vásárolt ezekből a platformokból hírszerzési célokra, darabonként több mint 100 000 dolláros árért.

Alsop elmondása szerint a sétához az Apple Vision Pro eszközét használta, amit az Egyesült Államokban 1,2 millió forintért értékesítenek. A VR-, illetve XR-sisakot értelemszerűen inkább beltéri használatra szánták, de februári megjelenése óta sokan hordják kültéren is, éttermekben, biciklizés közben és más tevékenységek során is, azonban a viszonylag nagy méretű és a kilátást akadályozó eszköz kényelmetlen és akár veszélyes is lehet az utcákon viselve. A CNET leírása szerint a sisak kültéri használata ellen számtalan érv szól a limitált funkcionálástól kezdve a behatárolt látási viszonyokig, arról nem is beszélve, hogy az eszköz meghibásodása esetén az ember hirtelen "megvakul", mivel a képernyőn a külső világ csak a kamerák közvetítése által látható.

(Fotó: Zac Alsop via X)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.