AZ USA egyik vezérkari főnöke nyilatkozott az ország hadihajóit üldöző rejtélyes repülő eszközökről

2021 / 04 / 07 / Felkai Ádám
AZ USA egyik vezérkari főnöke nyilatkozott az ország hadihajóit üldöző rejtélyes repülő eszközökről
Korábban mi is írtunk a The War Zone nyomozásáról, mellyel annak jártak utána, hogy milyen incidens zajlott le 2019 júliusában a kaliforniai Channel Islands környékén több amerikai romboló és máig azonosítatlan, hivatalosan „drónnak” vagy UAV-nak (unidentified aerial vehicle – azonosítatlan repülő jármű) minősített objektumok között.

A lap az ügyben kikérte a hajónaplókat és a nyilvánossággal is megosztható nyomozati anyagokat, és ebből derült ki többek között, hogy ezek a tárgyak a teljesítményük, valamint a képességeik alapján egészen biztosan nem kereskedelmi forgalomban is elérhető drónok voltak. A cikkben leírták azt is, hogy mivel az adatok folyamatosan érkeznek, így több kérdőjel is maradt magával a vizsgálattal kapcsolatban is – ezek közül a legfontosabb pedig, hogy egyáltalán jutott-e a nyomozás bármilyen eredményre az eltelt időben.

Titokzatos repülő eszközök rajai vették üldözőbe az USA romboló hajóit több napon át 2019-ben több hadihajó környékén is gyanúsan viselkedő repülőeszközöket figyeltek meg, melyeknek az eredetét az ismereteink szerint egyelőre nem sikerült tisztázni.

Ezzel kapcsolatban Michael Gilday admirális, a haditengerészeti műveletekért felelős vezérkari főnök nyilatkozott Washingtonban a Defense Writers Group elnevezésű eseményen – számol be róla az NBC News. Az admirális arra kérdésre, hogy azóta sikerült-e a drónokat azonosítani, határozott nemmel válaszolt. Hozzátette, hogy tud ezekről az észlelésekről, valamint egyéb észlelésekről is, melyeket repülőgéppilóták szúrtak ki. Illetve melyeket más hajók, és nem csak az Egyesült Államok hajói, hanem más nemzetekéi vettek észre. Valamint ilyen észlelések nem csak a haditengerészethez köthetőek, de az USA hadseregének más haderőnemeihez is. Ezeket a felfedezéseket folyamatosan gyűjtik, és jelenleg is analizálják. Az admirális azt is megemlítette, hogy az adatgyűjtésre, illetve ezek kielemzésére egy alaposan kidolgozott folyamat keretében kerül sor.

Az említett „alaposan kidolgozott folyamattal” Gilday az NBC szerint az UPTF-re hivatkozik. Erről szintén írtunk már többször (a lenti cikkben pedig időrendben szedtünk össze mindent, amit erről a programról tudni érdemes), de itt egy rövid összefoglaló: az amerikai törvényhozás a COVID-19 gazdasági segítőcsomag 5300 oldalas törvényének részeként egy olyan kitételt is elfogadott, ami a 2019-ben életbe lépett Intelligence Authorization Act alapján arra kötelezi az Amerikai Védelmi Minisztériumot, hozza nyilvánosságra, amit az azonosítatlan repülő tárgyakról tud. A Minisztérium pedig ezért 2020 augusztusában hivatalosan is felállított egy vizsgáló csoportot, amely a beazonosítatlan légköri jelenségekkel foglalkozik, ez az úgynevezett Unidentified Aerial Phenomena Task Force/UAPTF. A UPTF az első hivatalos kormányzati program, amely hasonló észelésekkel foglalkozik, mióta egy, a 2000-es években erre létrehozott szervtől 2012-ben megvonták a költségvetést. (Ugyanakkor több forrás is úgy nyilatkozott, hogy ez az előző szerv továbbra is aktív maradt, csak a működést titokban folyatták tovább.)

Az UPTF létrehozása mögött hivatalosan egyébként a következő megfontolás állt: a segítségével azt szeretnék elérni, ha sikerülne centralizálni minden, hasonló jelenségekkel kapcsolatos releváns információt, amely a legkülönbözőbb forrásokból származhat, és azt vizsgálják, hogy a szóban forgó felvételeken látható jelenség nem-e egy nagyobb technológia áttörés, ami egy ellenséges nemzethez köthető. A jelentésnek június 25-re kell a tervek szerint elkészülnie.

„Sokkal több azonosítatlan repülő tárgyat láttunk, mint amennyiről a nyilvánosság tud” – nyilatkozta az USA volt hírszerzési igazgatója Donald Trump korábbi hírszerzési igazgatója szerint az USA hadserege és műholdjai sokkal több különösen viselkedő tárggyal találkoztak, mint amennyi ezekből az észlelésekből a nyilvánosságra került.

A fenti esettel kapcsolatosan több érdekesség is kiderült tehát, amiről eddig hivatalosan nem tudtunk: egyrészt a „drónokat” pilóták is kiszúrták, másrészt nem csak az USA hadihajói, de más nemzetek katonai célú eszközei körül is feltűntek. (Az már a The War Zone nyomozásából is kiderült, hogy civil hajók is észlelték ezeket a tárgyakat.) Ami viszont igazán érdekes, hogy az admirálisnak feltették a kérdést, hogy a repülőeszközök esetleg származhatnak-e a bolygónkon kívülről, amire az a válasz érkezett, hogy erre semmi sem utal.

Érdemes mindezt összevetni John Ratcliffe nyilatkozatával (erről a fentebb linkelt cikkben írtunk), aki Trump hírszerzési igazgatója volt. Ratcliffe több mindent is említett, ami összhangban áll Gilday szavaival (hozzá kell tenni, hogy az előbbi általánosságban beszélt, és nem konkrétan a 2019-es incidensekről) – elsősorban azt, hogy a hasonló, UAV-okkal kapcsolatos észlelések a világ minden tájáról származnak, és az amerikai hadseregnek több haderőneme is érintett ilyen esetekben. Ami azonban fontos különbség: Ratcliffe óvatosan ugyan, de célzott arra, hogy bizonyos esetekben ezeknek az eszközöknek a viselkedését nem tudjuk a jelenlegi technológiai szintünk mellett magyarázni, konkrét példát is említett: például amikor egy tárgy hangsebességet vett fel, de tette ezt hangrobbanás nélkül. Gilday viszont lényegében kategorikusan kizárta, hogy idegen eredetű technológiáról lenne szó.

(A cikkhez használt nyitó- és borítókép csak illusztráció, forrás: Flickr/Ernest James)

További cikkek a Rakétán:

Bárki belenézhet a CIA titkosítás alól feloldott UFO-aktáiba És mindez egyetlen embernek köszönhető.

Az amerikai haditengerészet látott UFO-t, csak nem beszélhet róla A hadsereg elismeri a rossz minőségben nyilvánosságra került, a 2004-ben egy vadászgép és egy azonosítatlan repülő objektum találkozását megörökítő videó létezését. Bár ennél sokkal többet titoktartási okok miatt nem mondhattak, pár dolog így is kiderült.

Több mint 30 aktív idegen civilizáció létezhet a galaxisunkban egy új tanulmány szerint Lehet, hogy nem éppen úgy és olyan formában, mint ahogy Hollywoodon felnőve várnánk, de Brit tudósok, a Nottinghami Egyetemről megpróbáltak a Tejútban bujkáló idegen civilizációk nyomaira bukkanni. Azt is kiszámolták, hogy körülbelül hány ilyen civilizációval kell számolnunk (nyugi, sokkal, mindenkinek belefér a kedvence).


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.