A SmartBug egy gombnyomással okosotthonná alakítja a lakásokat

2021 / 07 / 23 / Perei Dóra
A SmartBug egy gombnyomással okosotthonná alakítja a lakásokat
Használatához ráadásul nem kell megválni a régi háztartási gépektől és készülékektől, valamint kábeleket sem kell kerülgetni a lakásban.

A SmartBugnak köszönhetően nem kell megválni a régi, hagyományos háztartási készülékektől, hiszen azokat is képes irányítani. Plusz általa szabályozható a hőmérséklet és nyomon követhető a fogyasztás is. A fejlesztők célja alapvetően az volt, hogy a felhasználók otthona gombnyomásra intelligenssé változhasson akkor is, ha nem nincs lehetőségük a berendezések lecserélésére.

Így lehet egyre több otthonból okosotthon Az Apple, a Google és az Amazon közösen dolgozik egy új szabványon.

Az olasz csapat által fejlesztett SmartBug első ránézésére nem tűnik nagy számnak, csakhogy az valójában több olyan eszköz gyűjteménye, amely képes automatizálni az összetett folyamatokat: így például szabályozza a lakás hőmérsékletét, a légkondicionálót, aktiválhatja a riasztórendszert, és nyomon követheti a fogyasztást. Mindezt anélkül, hogy a lakás kábelrengeteggé változnak, a fali kapcsolókat kiváltó eszköz ugyanis plusz hardverek nélkül teszi okossá az otthont. Legalábbis ígérete szerint.

Nem kell többé aggódni a lakás miatt

Az internode hálózattal, WiFi-vel és Bluetooth-szal is működő eszköz megannyi érzékelőt kapott, amelyek mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, azonosítják a különféle hangokat, és pontosan mérik az energiafogyasztást. Szintén nagy előny, hogy segítségével irányíthatóvá válnak a régebbi generációs eszközök, ezenkívül az RGB Led is használható a felhasználó és az eszköz közötti kommunikációra.

A SmartBug funkciói ugyanakkor akkor használhatók ki a legjobban,ha az ahhoz fejlesztett applikáción keresztül különféle bővítményeket telepítünk. Ezeket nem a felhő, hanem maga az eszköz tárolja majd a saját memóriájában. A konfigurálást követően az applikációval, illetve az összes plugin letöltésével a SmartBug szó szerint

bárhol működik, WiFi-kapcsolat vagy okostelefon nélkül is.

Mindez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a villanykapcsolóra emlékeztető kütyü segítségével vezérelhető a légkondi, a redőny, de az is megoldható, hogy a rendszer napfelkeltekor és naplementekor automatikusan fel- és lekapcsolja a világítást. Ezen kívül érzékeli, ha a tulajdonos reggel, munkába indulás előtt nem zárta be az ajtót vagy az ablakot, amiről időben értesítést küld.

Vigyáz a biztonságra

Távolról is irányíthatók a háztartási gépek, intelligens funkciókat kap a termosztát, lehetővé válik a régi erősítők, CD-lejátszók és lemezjátszók vezérlése is, ezáltal a lassan múzeumi darabok is tovább szolgálhatják tulajdonosaikat. Egy másik bővítmény képes online tájékozódni az aktuális időjárásról, és ehhez igazítani az otthoni hőmérsékletet, egy indikátor pedig a levegő minőségét monitorozza az adott helyiségben, és jelez, ha nem megfelelő értékeket mér.

Ha összepárosítják egy jobb minőségű digitális mikrofonnal és hangszóróval, akkor a SmartBug rendszere kezeli az okosotthon összes funkciójának hangparancsait, valamint együttműködik a virtuális asszisztensekkel. Tulajdonosa ezen kívül eldöntheti, hogy aktiválja-e a hangérzékelés funkcióját. Ez annyit tesz, hogy a rendszer aktív módban észlelheti az emberi jelenlétet, a segélykiáltásokat, valamint a gyanús zajokat (ez az úgynevezett riasztási funkciója).

A SmartBug továbbá a lakók biztonságát is elősegíti azáltal, hogy felismeri a gyerek kiabálását és sírását, illetve ha mondjuk a tulajdonosa összepárosítja egy kompatibilis berendezéssel, például órával, akkor az eszköz azt is érzékeli, ha egy idős rokon elesik. (Az ilyen és ehhez hasonló eseményekről azonnal értesítést is küld.) Ezen kívül van olyan bővítménye is, amely mintegy a fenntarthatóság jegyében segít optimalizálni az energiafogyasztást, felismerni a fogyasztói szokásokat, és csökkenteni az ebből származó kiadásokat.

A SmartBug felületét nyíltnak tervezték, vagyis akár harmadik fél fejlesztői is bővíthetik a tulajdonságait.

A kütyü gyártására már sikerült elegendő pénzt gyűjteni közösségi finanszírozási alapon. Vagyis a SmartBug hamarosan megrendelhető három, öt és tíz darabos kiszerelésben, kedvezményes áron darabonként harminc euróért, vagyis nagyjából tizenegyezer forintért. Az eszközhöz tartozó bővítménycsomagokat viszont külön kell megvásárolni. Ha minden a tervek szerint halad, 2021 októberében megkezdődik a termék kiszállítása.

(Fotók: Smart Life)

További cikkek a témában:

Már a függönyt sem kell a saját kezünkkel elhúznunk, egy új eszköz megoldja helyettünk A Switchbot Curtain egycsapásra okosfüggönyt varázsol a sima függönyünkből, de ezért elég komoly árat kell fizetnünk.

Az okosotthon nagyszerű, de mi lesz az adatainkkal, ha másikba költözünk? Az okosotthonok igyekeznek minél kényelmesebbé tenni az életünket, ami rengeteg személyes, túlnyomórészt privát adat begyűjtésével jár rólunk. De mi lesz ezzel a személyre szabott adatbányával, ha elköltözünk, vagy ha elköltözik valaki tőlünk?

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.