Orosz űrhajósokat is szállíthat a SpaceX

2021 / 10 / 28 / Felkai Ádám
Orosz űrhajósokat is szállíthat a SpaceX
Az orosz űrhivatal vezetője szerint a SpaceX mostanra bebizonyította, hogy biztonságos velük az űrutazás – mindennek nagyon komoly jelentősége van Muskra nézve is.

Az idő nem telik olyan gyorsan, mint amilyen hirtelen változik a világ. Elvégre alig több mint egy éve annak, hogy 2020 májusában Elon Musk cége, a SpaceX első magánvállalatként a világon sikeresen juttatott embert az űrbe – ez volt a Demo-2 küldetés. A SpaceX sikerét tovább növelte, hogy közel egy évtizede először utazhatott ismét Amerikában tervezett és épített, valamint amerikai talajról fellőtt szerkezeten a NASA űrhajósa, mivel az űrsikló program 2011-es lezárása óta a Nemzetközi Űrállomás és a Föld közötti fuvart az orosz Szojuzok bonyolították le.

Akadt is némi sértett nemzeti öntudat, némi oda-vissza szólogatás az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője, Dmitrij Rogozin és Musk között (akit ez részletesebben érdekel, a lenti cikkben olvashatja el ennek a históriáját), de a lényeg az, hogy a Demo–2-t követően Rogozin kizárta annak a lehetőségét, hogy orosz űrhajósok utazzanak a SpaceX fedélzetén, mivel nem tartotta elég biztonságnak Musk űrhajóit szemben az orosz Szojuzokkal, melyeket megbízhatóságban a Kalasnyikov gépkarabélyhoz hasonlított.

Nem mindenki örül a SpaceX sikerének, az oroszok például elég idegesek Elsősorban Musk beszólásán (visszaszólásán?) húzta fel az orrát az Orosz Szövetségi Űrügynökség feje, de kicsit fényezte az orosz űrprogramot is. Új űrverseny kezdődik?

Rogozin szíve idővel azért elkezdett felengedni az amerikai milliárdosok privát űrsikerei láttán, és Richard Branson (mint azóta egyébként kiderült, több kérdőjel is övezte) űrkiruccanását például mérföldkőnek nevezte, és arról beszélt, hogy milyen jó lenne, ha az orosz oligarchák is hasonló programokba fektetnének luxusjachtok helyett.

Túl sok víz tehát azóta nem csorgott le a Dunán, viszont a SpaceX jó sok látványos küldetésen van túl: a Demo–2-t a Crew–1 és a Crew–2 missziók követték, majd nemrég az Inspiration 4 Föld körüli pályára szállított egy kizárólag civilekből álló legénységet. Habár ezek a küldetések azért nem voltak teljesen zökkenőmentesek – az Inspiration 4 esetén például a kapszula vécéjével akadt probléma, míg a Crew–2 Crew Dragon kapszuláján rozsdásodás nyomait fedezték fel –, összességében bőven bizonyították, hogy a vállalat képes olyan markáns kihívásokkal is megbirkózni, mint egy csupa civilből álló misszió sikeres levezénylése.

Rogozin pedig ennek megfelelően már más fényben látja Musk vállalatát, legalábbis erről beszélt a Dubajban rendezett International Astronautical Congress eseményen hétfőn – számolt be róla a SpaceNews. Rogozin kifejtette, hogy engedélyezi, hogy az orosz kozmonauták a SpaceX űrhajójával jussanak fel az ISS-re, mivel Musk vállalata mostanra bizonyította, hogy a technológiájuk megbízható és biztonságos. Mint a sajtótájékoztató alatt fogalmazott:

„Szerintünk a SpaceX mostanra elég tapasztalatot halmozott fel ahhoz, hogy a kozmonautáinkat a Crew Dragonra bízhassuk.”

Mint azt a SpaceNews kifejti, ez a megjegyzés fontos a NASA számára, mivel az amerikai űrhivatal azt tervezte, hogy az oroszokkal nemzetközi felosztásban utaznának az űrhajósok, tehát mind a SpaceX hajóin, mind a Szojuzokon orosz–amerikai legénység vegyesen érné el az ISS fedélzetét. Rogozin hozzátette, hogy az efféle felosztásról a tárgyalások már a mostani esemény során kezdetét veszik.

Ami mindennek a lehetséges megvalósulását illeti: a NASA és a SpaceX épp a Crew–3-ra készülnek (aminek tervezett időpontja október 31.,vasárnap), amely során négy amerikai és egy európai űrhajós jut fel a Nemzetközi Űrállomásra. Ezt a Crew–4 követi jövő áprilisban. A SpaceNews szerint az oroszok a legkorábban ezután, tehát a Crew–5-nél utazhatnának a Crew Dragonon, míg legközelebb amerikai űrhajós 2022 őszén pattanhat be egy Szojuzba, mivel a jövő márciusi Szojuz MS–21-nél a NASA nem vásárolt végül helyet amerikai űrhajósnak.

Mindez nem csak a fent leírtak miatt hírértékű, hanem mert vastagon aláhúzza, hogy míg a konkurencia – akár a Boinget, akár némi kiterjesztéssel a Blue Origint értve itt – még a prototípusokkal küszködik, addig a SpaceX csendes magabiztossággal egy olyan megbízható űripari vállalattá vált, amire még akár egy, az amerikaikkal konkurens, Muskkal kifejezetten kritikus nagyhatalom is rábízza az űrhajósai életét. Sőt Musk cégén kívül jelenleg nem létezik még egy olyan magánvállalat, amely ezt elmondhatná magáról, így talán tényleg nem annyira hihetetlen a Morgan Stanley elemzőjének jóslata, aki szerint lényegében úgy fest, hogy a kibontakozó űripar dollárban mérve is kozmikus nyereségét Musk arathatja majd le.

(Címlap- és borítókép: Flickr/NASA Kennedy)

További cikkek a témában:

Az űrturizmus nem olcsó mulatság, de cserébe lenyűgöző látványban részesül az ember - főleg, ha a Dragon űrkapszulájában utazik Elon Musk szerint a kupolában érezhetik magukat a legközelebb a világűrhöz az emberek, a különleges "ablakról" és az általa nyújtott látványról felvétel is készült.

Elkészült a Starship 70 méter magas hordozórakétája Elon Musk több fotót és videót is megosztott a Super Heavy Boosterről, ami a Starshippel együtt a valaha készült legmagasabb és legerősebb rakéta lesz.

A SpaceX rakétája viheti a NASA misszióját a Jupiter Europa holdjához A NASA a SpaceX űrvállalatnak adta a Jupiter bolygó Europa holdjához induló küldetésének űrlogisztikai feladatait, ami annyit tesz, hogy  Elon Musk hordozórakétája viszi majd oda amit oda kell vinni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.