Ha a rejtélyes BLC1-rádiójel idegen civilizáció műve lenne, az a civilizációnk és a tudomány egyik fontos alapelvét cáfolná meg

2021 / 01 / 28 / Felkai Ádám
Ha a rejtélyes BLC1-rádiójel idegen civilizáció műve lenne, az a civilizációnk és a tudomány egyik fontos alapelvét cáfolná meg
A rejtélyes rádiójelet még 2019-ben érzékelték a Breakthrough Listen projekt kapcsán.

A rádiójelről mi is írtunk az alábbi cikkünkben, de röviden összefoglalva a következő a lényeg: a jelet érzékelő, 2015-ben indult Breakthrough Listen keretében megfigyelési időt vásárolnak rádióteleszkópokban, hogy idegen civilizációk nyomait kutassák. A szóban forgó jelet pedig a Parkes Obszervatórium 64 méteres rádióteleszkópja által tavaly rögzített adatokból szűrték ki. A jel eredete a Proxima Centauri, a hozzánk legközelebb eső csillagrendszer. A jel legérdekesebb tulajdonsága, hogy 982 megahertzen fogható, és ez egy olyan hullámhossz, amelyet sem a műholdjaink, valamint az egyéb űrbe felküldött eszközeink sem használnak. Vagyis a földi eredet ebből a szempontból legalábbis kizárható. A másik furcsaság, hogy tudomásunk szerint nem létezik semmiféle természetes magyarázat, amely egy ennyire koncentrált és szűk frekvenciatartományban érzékelhető jel mögött állhatna.

Akár idegen civilizációra is utalhat a Proxima Centauriból érkező rádiójel A jel sok tekintetben vall arra, hogy mesterségesen, technológiai úton gerjesztették, és bár akadhat más magyarázat is, az 1977-es WOW-jel óta ez utalhat a leginkább egy idegen civilizáció tevékenységére.

Most Abraham Loeb, a Harvard csillagásza, valamint a kollégája, Amir Siraj közösen számították ki egy januárban publikált tanulmányban, hogy elenyésző az esélye, hogy a jel egy idegen civilizáció tevékenységéhez lehetne köthető. Az esély erre körülbelül egy a százmillióhoz. Loeb neve amúgy akár olvasóinknak is ismerősen csenghet, ő az a tudós, aki szerint a csillagrendszerünkön átutazott, Oumuamua égitest egy idegen civilizációtól származik, és erről könyvet is írt. Tehát egy olyan emberről beszélünk, aki adott körülmények megléte esetén, akár ezt a választ is elfogadja. (A hivatkozott cikkben írunk arról egyébként, hogy milyen tények mentén vitatják Loeb-elméletét az Oumuamua-val kapcsolatban.)

Oumuamua – Különös látogató a csillagrendszeren kívülről Az Oumuamuát 2017 októberében vették észre egy csillagvizsgálóban Mauin. Ez az első, ember által is érzékelt objektum, amely egy másik csillagrendszerből érkezett. Az Oumuamua azonban nem csak ezért érdekes, hanem mert több kérdés maradt utána, mint válasz.

Térjünk vissza azonban a Breakthrough Listen Candidate 1, vagy röviden csak: BLC1-jelre! A tanulmányban Loeb és a kollégája a kopernikuszi elv alapján zárja ki az idegen civilizációt, mint magyarázatot. A kopernikuszi elv lényege pedig, hogy az emberiség a Földön és a Naprendszeren belül nem foglal el kivételezett helyzetet, ahonnan az Univerzumot megfigyelheti. A név a Kopernikuszhoz köthető heliocentrikus világnézetből ered, tehát annak felismeréséből, hogy bolygónk kering a Nap körül, és nem pedig fordítva. Ez a felfedezés azonban az addigi világnézetet több szempontból is kikezdte, és lényegében annak felismeréséhez vezetett, hogy az ember nem a „teremtés központja”, vagyis részesei vagyunk a Mindenségnek, nem pedig kivételezett haszonélvezői és megfigyelői. Ez pedig azóta is ilyen-olyan formában, de irányítja a tudományaink egy részét is akár. Az elvet egyébként nem Kopernikusz fektette le ebben a formában (de az ő felfedezéséből táplálkozik), hanem Hermann Bondi nevezte el így Kopernikusz után a 20. században.

Loeb és Siraj ezzel kapcsolatban úgy fogalmaznak, hogy a kopernikuszi elv keretein belül maradva elenyésző az esélye, hogy a közvetlen szomszédunkban egy rádiójel továbbítására képes civilizáció jelenjen meg éppen abban az idősávban, mikor mi is a fejlettség azon fokára jutottunk, hogy ezt a jelet érzékelni legyünk képesek.

Ha ez mégis így lenne, az nyolc nagyságrenddel sértené meg a fent kifejtett Kopernikuszi elvet.

A két szerző ezután azt is bemutatja, hogy az eddig érzékelt, hasonlóan különös jelek (Fast Radio Bursts/FRB) túlnyomó többségének esetén kiderült, hogy természetes magyarázat áll a hátterükben.

Loeb ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben egy technológiailag fejlett civilizáció küldené a jelet a Proxima Centauri vagy az Alpha Centauri rendszerekből, az lényegében 100 milliószorosan „összetörné” a kopernikuszi elvet. Loeb maga a jel eredetével kapcsolatban a földi magyarázatot tartja a legvalószínűbbnek, és felidéz egy 2015-ös esetet, amikor szintén a Parkes rádióteleszkópja detektált egy különös jelet, amiről kiderült később, hogy azért keletkezett, mert az egyik munkatárs mindig azelőtt nyitotta ki a mikrosütőt, amivel az ebédjét melegítette, hogy annak programja lejárt volna. A jelről írt cikkünkben egyébként szóltunk arról, hogy a Breakthrough Listen kutatói is nagyon szkeptikusak az idegen civilizációs magyarázattal kapcsolatban, és inkább hajlanak a valószínűbb forgatókönyvek felé.

Különösnek, sőt inkonzisztensnek tűnhet talán az is, hogy Loeb az Oumuamua kapcsán feltételezi az idegen civilizációt, míg a mostani jel esetén egyenesen kizárja azt. Ám ennek valószínűségszámítási okai vannak, Loeb maga nyilatkozott úgy, hogy a rejtélyes égitest kapcsán azután jutott erre a következtetésre, hogy a többi, valószínű magyarázatot kizárta. (Hogy ezeket mennyire lehet tényleg kizárni, arról hivatkozott cikkeinkben írtunk.) Ráadásul Loeb szerint az Oumuamua egy meghibásodott, évezredek óta utazó eszköz, amelynek alkotói talán már rég el is tűntek.

Ezek után az igazán érdekes, elméleti kérdés mégis az, hogy mi történne, ha a jelet valóban egy idegen civilizáció küldte volna? Mert egy konkrétan ilyen esemény tehát nem egyszerűen azt bizonyítaná, hogy nem vagyunk egyedül, de az uralkodó, valamint a tudományainkat igazgató világnézet megcáfolásával is járna. Jelentőségében tehát Kopernikusz felfedezéséhez lenne fogható, csak épp ellentétes előjellel. Természetesen mindez izgalmas és érdekes spekuláció, de a realitás talajára visszatérve, a számok alapján erre mutatkozik a legkisebb esély. Ahogy Loeb fogalmazott: „Az egy nagyon nyugodt ország (a szerk.: Ausztráliáról van szó, ahol a Parkes Obszervatórium található), és lehet, hogy egy srác egy mobiltelefonnal vagy valami mással szórakozik a környéken.”

(Címlapkép/nyitókép: Parkes rádióteleszkóp/ CSIRO Science Image/ enegedély: CC BY 3.0)

További cikkek a Rakétán:

Egy második bolygó is keringhet a Proxima Centauri körül A naphoz legközelebb eső csillag második azonosított világa úgy tűnik, hogy sokkal hidegebb mint a Föld.

Egy harvardi professzor szerint az idegenek küldhetnek nekünk jeleket Kanadai tudósok most februárban detektáltak erős, egy másik galaxisból érkező rádiójelsorozatot, amely tizenhat naponként jelent meg. A Harvard Egyetem egyik csillagásza szerint nincs kizárva, hogy a jelet egy idegen civilizáció küldi.

Tegnap reggel lezuhant, összeomlott a 900 tonnás Arecibo rádióteleszkóp A 900 tonnás platform, a megmentésére tett, de valószínűleg megkésett erőfeszítések ellenére az alatta elhelyezkedő tányérantennára zuhant, és minden porrá tört.


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.