Agyba ültetett Neuralink implantátummal, gondolatok útján generáltak posztot

2024 / 03 / 24 / Bobák Zsófia
Agyba ültetett Neuralink implantátummal, gondolatok útján generáltak posztot
Nem ez a világ első, pusztán gondolatokkal létrehozott közösségi média bejegyzése, de az első, amit Elon Musk cégének, a Neuralinknek eszközével alkottak meg.

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk 2016-ban új vállalkozásba kezdett, ami merőben eltért a korábban alapított cégek tevékenységi körétől: a Neuralink neurotechnológiai vállalat célja ugyanis egy agyba ültethető eszköz megalkotása, amivel az emberek és gépek között lehetséges közvetlen és minden eddiginél szorosabb kapcsolatot létesíteni. Az implantátum fejlesztését részben az egészségügyi felhasználás indokolja, mivel ezzel a módszerrel valamilyen betegség vagy baleset következtében lebénult emberek kaphatják vissza kis mértékben a kommunikációra való képességüket, részben viszont a sci-fi utópiák inspirálták, amelyek ígérete szerint az implantátumokkal kapcsolatba léphetünk a mesterséges intelligencia rendszerekkel és kiborgokká válhatunk, kiterjesztve az emberi test lehetőségeinek spektrumát.

A Neuralink implantátumának prototípusát 2020-ban mutatták be, majd több ízben is közzétettek videókat, amelyeken az állatkísérletek eredményeit prezentálták és amelyeken a számítógépet gondolatok útján használó majmok láthatóak. A cég munkálatait hátráltatta, hogy időközben az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium vizsgálatot indított ellenük az állatokkal való nem megfelelő bánásmód miatt, mivel a cég a gyanú szerint megszegte az 1966-ban elfogadott állatvédelmi törvényt és a szükségesnél több állat esett áldozatul a kísérleteiknek. Tavaly az is kiderült, hogy az embereken végzett kísérleteket azért nem kezdhette meg korábban a Neuralink, mert az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA) nem tartotta biztonságosnak az eszközben használt lítium-ion akkumulátort és egyéb strukturális elemeket, így az engedélyt csak később sikerült megszerezniük.

A késlekedések miatt a Neuralinket a klinikai emberkísérletek terén megelőzte a Synchron, aminek Stentrode nevű agy-számítógép interfészének embereken való tesztelésére régen zöld utat kapott a cég és az első két páciensbe 2019-ben és 2020-ban be is ültették az eszközt. A Synchron azóta számos elsőséget tudhat magáénak az agyi implantátumok terén, 2021-ben például a Stentrode-dal hozta létre a világ első gondolatok útján írt közösségi média bejegyzését Philip O'Keefe, aki ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis) szenved. A férfi a posztot a Twitteren (ami azóta már az X nevet viseli) osztotta meg a Synchron vezérigazgatójának, Thomas Oxleynak fiókját használva. "Nincs szükség leütésekre, vagy hangra. Úgy hoztam létre ezt a tweetet, hogy csak gondoltam rá." - írta O'Keefe.

Egy másik nagy jelentőségű tweet, illetve X-poszt idén március 22-én született meg, mikor Noland Arbaugh közétette az X-en az alábbi szöveget:
"A Twitter letiltott, mert azt gondolták, hogy egy bot vagyok, az X és Elon Musk visszahelyeztek, mert az vagyok."

A balesetben lebénult Arbaugh így jelezte, hogy immár egyfajta kiborggá változott az implantátumnak köszönhetően, aminek segítségével a bejegyzést gondolatok révén írta meg. Az eszközre Musk Telepathy-ként utal, mivel általa a kezek használata nélkül lehet gépelni vagy a kurzort mozgatni és más tevékenységeket végezni a számítógépen. Az implantátum egy 1024 hajlékony elektródát tartalmazó eszköz, ami nagy érzékenységgel érzékeli az agy idegsejtjeinek elektromos jeleit, majd ezeket továbbítja a számítógépnek, ami lefordítja a jeleket. Arbaugh az első, aki kipróbálhatta a Neuralink rendszerét, de közel sem az utolsó: a cég tervei szerint, amiről Musk március 20-án osztott meg részleteket az X-en, legközelebb már a Blindsightot tesztelik majd, amivel a látást igyekeznek helyreállítani, kezdetben csak alacsony felbontású, korai Nintendo játékokhoz hasonló minőségben, később akár az emberi látást is meghaladó módon.

(Fotó: NurPhoto/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.