Az alakváltó okosgél hamarosan új, rugalmas robotok és összehajtható kijelzők alapvető összetevője lehet

2021 / 01 / 25 / Perei Dóra
Az alakváltó okosgél hamarosan új, rugalmas robotok és összehajtható kijelzők alapvető összetevője lehet
A 3D nyomtatással készült anyagot a polipbőrről mintázták, amely fényre reagálva változtatja az alakját, akár egy mesterséges, önálló izomszövet.

A New Jersey-i Rutgers Egyetem mérnökeinek fejlesztése – ígéretük szerint – a közeljövőben új katonai ejtőernyők, rugalmas robotok és összehajtható kijelzők alapanyagát szolgáltathatja. A szakemberek alighanem úgy álltak a dologhoz, hogy ha már lúd, akkor legyen kövér, így az okosgél mellé készítettek egy fény hatására színváltós anyagot is – írja a The Engineer. Az eszközök fő inspirálója az evolúció, mivel azok a tintahalak és polipok álcázós, illetve kommunikációs képességeit utánozzák.

Kidolgozták a 3D üvegelemek úsztatott üvegre való nyomtatásának módszerét Az üveghomlokzatok segítségével az épületek esztétikusabbak, a kevésbé tetszetős szerkezetek pedig rejtve maradnak, hogy a fal vizuálisan sokkal jobban illeszkedjen az utcaképhez és magához az épületegyütteshez. Erre keresett új megoldást egy német kutatócsoport.

Howon Lee, a Rutgers Egyetem Gépészeti és Repüléstechnikai Tanszékének professzorasszisztense, a tanulmány vezető szerzője szerint az egyre vékonyabb, nagyobb és fényesebb kijelzők mostanra életünk szinte minden területén megjelentek, rendkívüli képességeik ellenére azonban még mindig merev anyagokból készülnek, ami viszont egy sor hasznos felhasználási lehetőséget akadályoz, mint például a formai változatosságot vagy akár egy háromdimenziós felülethez történő kapcsolódást. Azzal, hogy a csapat puha anyagokhoz adható borításban gondolkodott, egyrészt új mérnöki szempontból közelítette meg a fejlesztést, másrészt ezt tette lehetővé a rugalmas kijelzők létrehozását.

Térhatású monitort dob piacra a Sony A Spatial Reality Display elég izgalmas és elég drága.

A szóban forgó 3D-nyomtatással előállított okosgél valójában egy pelenkákban, kontaktlencsékben, sőt az emberi testben is megtalálható hidrogél, amit esetünkben fényérzékeny nanorészecskékkel dúsítottak. Az ezzel a technológiával készült, a fényviszony-változásra reagáló, úgynevezett „mesterséges izmot” 3D nyomtatásra is alkalmas anyaggal ötvözték. A következő lépés a technológia érzékenységének, méretre szabhatóságának, tartósságának, válaszidejének, valamint csomagolhatóságának javítása. Vagyis még hosszú utat kell megtenniük a fejlesztőknek a termék forgalomba kerüléséhez, mindenesetre külső szakértők szerint az eljárás merőben új távlatokat nyitott meg. Érdekesség, hogy szintén a Rutgers Egyetem kutatói teremtették meg 2018-ban a 4D-nyomtatás alapjait, ami annyit takar, hogy 3D-nyomtatással, illetve a fent említett hidrogéllel állítottak elő olyan anyagokat, amelyek a hőmérséklet változására megváltoztatják alakjukat.

További cikkek a témában:

A korallfehéredés sejtszintű oka voltaképp élet-halál harc a korallpolipocskák és a szimbionta algák között „A korallokban élő szimbionta algák jóindulatú lények, amelyek táplálják a korallt. A kapcsolatuk azonban távolról sem ennyire egyszerű.”

Már épül Németország első, 3D betonnyomtatású lakóépülete A zsalu- és állványrendszereket forgalmazó Peri nevű cég a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával a technológia úttörőjévé válhat. A technológia rendkívüli szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik, üzemeltetése pedig összesen két emberes feladat.

Polipok a Jupiter holdján, mikroorganizmusok a Marson A jelenlegi egyik legnagyobb brit szaktekintély szerint nem a valóságtól elrugaszkodott feltételezés, hogy a csillagrendszerünkben máshol is akad élet.

(Fotó: Pixabay)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.