Az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb lesz

2021 / 09 / 20 / Perei Dóra
Az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb lesz
Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) friss közleménye szerint 2021-ben rendkívül nagy a déli félteke fölötti ózonlyuk, melynek mérete már most meghaladja az Antarktisz teljes területét.

A Vincent-Henri Peuch vezette csapat megállapította, hogy a bolygónkat a káros napsugaraktól védő ózonrétegben évente kialakuló lyuk az átlagos indulást követően a megszokottnál termetesebb lett az elmúlt héten.

Az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb lesz

A kutatók a mért adatokból arra következtettek, hogy az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb, sőt talán mélyebb is lesz. A lyuk mérete jelenleg olyanforma mint az előző évi, amely eleinte ugyancsak normál méretűnek tűnt, ám végül

a valaha mért egyik legmélyebb és leghosszabb ideig tartó lyukká alakult a feljegyzések 1979-es kezdete óta.

Peuch úgy véli, hogy a 2021-es is beletartozik a legnagyobb huszonöt százalékba, ennek ellenére szerinte nem kell pánikba esnünk.

Rendkívül lassan regenerálódik az ózonréteg

A légkörben lévő ózon elnyeli a Napból érkező ibolyántúli sugarakat: ha az ózon eltűnne, akkor többé nem lenne semmi, ami megvédhetné az élő sejteket a káros sugaraktól, melyek nonstop érnék a Földet. Az ózonlyuk minden év szeptember közepe és október közepe között éri el maximumát a Déli-sarkvidék fölött, decemberre pedig összezárul.

Noha az ózonréteget károsító vegyszereket már 1987-ben betiltották (többek között ilyet használtak a hűtőszekrényekben és szórófejes dobozokban), a szakértők szerint az ózonréteg regenerálódása hosszú évtizedekig eltarthat még az Antarktisz fölött. Olyannyira, hogy becslések szerint 2060-70-es éveket írunk majd, mire teljesen lebomlanak a légkörben felhalmozódott szennyezőanyagok.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Már a nyakunkon lenne a világvége, ha annak idején nem tiltják be a halogénezett szénhidrogén-származékokat A kutatók a montreali jegyzőkönyv hatásának vizsgálatakor arra jutottak, hogy a CFC-k betiltása nélkül már felperzselődött volna a bolygó, és a klímaválság ellen esélyünk sem lenne.

Kiderült, hogy mit gondolnak az utasok a járvány alatti és utáni légi közlekedésről A fertőzésveszély tekintetében a többség biztonságosnak ítéli a repülőket, de azért akadna tere az utazóközönség szerint a fejlődésnek.

Hatból csak egyetlen forgatókönyv mentén kerüljük majd el a klímakatasztrófát A klímakatasztrófa nem közeleg, hanem benne élünk, elkezdődött, az időjárás változásától kezdve a tájidegen invazív élőlények megjelenéséig ezer és egy jele van. A közönyünk sokba kerülhet az utánunk jövő generációknak.

 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.