Az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb lesz

2021 / 09 / 20 / Perei Dóra
Az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb lesz
Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) friss közleménye szerint 2021-ben rendkívül nagy a déli félteke fölötti ózonlyuk, melynek mérete már most meghaladja az Antarktisz teljes területét.

A Vincent-Henri Peuch vezette csapat megállapította, hogy a bolygónkat a káros napsugaraktól védő ózonrétegben évente kialakuló lyuk az átlagos indulást követően a megszokottnál termetesebb lett az elmúlt héten.

Az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb lesz

A kutatók a mért adatokból arra következtettek, hogy az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb, sőt talán mélyebb is lesz. A lyuk mérete jelenleg olyanforma mint az előző évi, amely eleinte ugyancsak normál méretűnek tűnt, ám végül

a valaha mért egyik legmélyebb és leghosszabb ideig tartó lyukká alakult a feljegyzések 1979-es kezdete óta.

Peuch úgy véli, hogy a 2021-es is beletartozik a legnagyobb huszonöt százalékba, ennek ellenére szerinte nem kell pánikba esnünk.

Rendkívül lassan regenerálódik az ózonréteg

A légkörben lévő ózon elnyeli a Napból érkező ibolyántúli sugarakat: ha az ózon eltűnne, akkor többé nem lenne semmi, ami megvédhetné az élő sejteket a káros sugaraktól, melyek nonstop érnék a Földet. Az ózonlyuk minden év szeptember közepe és október közepe között éri el maximumát a Déli-sarkvidék fölött, decemberre pedig összezárul.

Noha az ózonréteget károsító vegyszereket már 1987-ben betiltották (többek között ilyet használtak a hűtőszekrényekben és szórófejes dobozokban), a szakértők szerint az ózonréteg regenerálódása hosszú évtizedekig eltarthat még az Antarktisz fölött. Olyannyira, hogy becslések szerint 2060-70-es éveket írunk majd, mire teljesen lebomlanak a légkörben felhalmozódott szennyezőanyagok.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Már a nyakunkon lenne a világvége, ha annak idején nem tiltják be a halogénezett szénhidrogén-származékokat A kutatók a montreali jegyzőkönyv hatásának vizsgálatakor arra jutottak, hogy a CFC-k betiltása nélkül már felperzselődött volna a bolygó, és a klímaválság ellen esélyünk sem lenne.

Kiderült, hogy mit gondolnak az utasok a járvány alatti és utáni légi közlekedésről A fertőzésveszély tekintetében a többség biztonságosnak ítéli a repülőket, de azért akadna tere az utazóközönség szerint a fejlődésnek.

Hatból csak egyetlen forgatókönyv mentén kerüljük majd el a klímakatasztrófát A klímakatasztrófa nem közeleg, hanem benne élünk, elkezdődött, az időjárás változásától kezdve a tájidegen invazív élőlények megjelenéséig ezer és egy jele van. A közönyünk sokba kerülhet az utánunk jövő generációknak.

 


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.