Az idős emberek öltözködésénél segít egy új robotkar

2021 / 07 / 22 / Perei Dóra
Az idős emberek öltözködésénél segít egy új robotkar
Idősebb korban az ember reakciói és mozdulatai lelassulnak, emellett számos mozgásszervi panasz kialakulhat. Ezért gyakran megesik, hogy - részben vagy teljesen - a családtagokra, vagy adott esetben az idős otthonok ápolóira hárul az ott élők felöltöztetése.

Ez nem is olyan egyszerű, különös tekintettel a felső ruházatra, például kardigánra vagy mellényre, hiszen egy rossz mozdulattal a segítő szándék ellenére is fájdalmat okozhatunk szeretteinknek, gondozottainknak. A MIT (Massachusetts Institute of Technology) mérnökei erre a problémára kerestek, illetve találtak megoldást.

Bár a robotnak egyelőre csak a prototípusa létezik, ami valójában csak egy kar, a kutatók szerint nagy előrelépés ez afelé, hogy egy napon olyan gépek születhessenek, amelyek teljes egészében elvégzik az öltöztetést. Az alábbi videó reprezentálja a robotot munka közben, ami tényleg precízen és finom mozdulatokkal teszi a dolgát:

Érdekesség, hogy noha a robotok évtizedek óta képesek saját magukat felöltöztetni, beprogramozni azokat arra, hogy ezt egy élő emberrel tegyék már jóval nagyobb kihívás: hiszen ha a gép bármilyen okból félreértelmezi a beteg mozdulatát, könnyen fájdalmat okozhat neki.

Shen Li, a MIT munkatársa, kísérlet egyik résztevője és a hozzá kapcsolódó tanulmány szerzője szerint társaival a tervezési technikákra helyezték a hangsúlyt. Mindez annyit tesz, hogy a robot képes megjósolni az emberi mozdulatokat, majd gyorsan kikalkulálja a legmegfelelőbb (és természetesen fájdalommentes) reakciót. Végül felöltözteti az adott személyt, aki egyébként lehet idős vagy fiatal, a robot ugyanis azt is 'tudja', hogy kivel áll szemben. Legalábbis ha a fejlesztések a terv szerint haladnak.

Ez a folyamat az agynak egy láthatatlan folyamata, Li szerint emiatt nekik sem sikerült teljesen megérteni, hogyan közelítenek meg az emberek egy olyan helyzethez, amikor mondjuk segítenek valakinek belebújni a kabátja ujjába.

Li és csapat ezért 3D-s nyomkövetőket szereltek a robotkarra, ami folyamatosan monitorozza annak a személynek a mozgását, akit éppen szeretne felöltözni. Áttörést mégis az eszköz szoftvere hozott, amely nemcsak felismeri az adott ember pillanatnyi helyzetét, de megjósolja annak következő mozdulatát - a sikeres, fájdalommentes felöltözés érdekében.

A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban A Dawn Café egy tavalyi tesztidőszak után most hivatalosan is megnyílt és munkát biztosít azoknak, akik otthon, vagy akár egy kórházban mozgásképtelen állapotban töltik a napjaikat.

Példának okáért száz különböző lehetséges mozgás egyikének előrejelzéséhez a rendszernek először meg kell ismernie a szóban forgó száz lehetséges mozdulatot, és úgymond ki kell alakítania egy mozgási pályát, amely biztosítja az ember biztonságát, függetlenül attól, hogy valójában hogyan mozog.

Li elmondása szerint a gép nem csupán a legvalószínűbb emberi mozdulatot jósolja meg, hanem a jövőben előforduló összes lehetséges mozdulatsort. Hozzátette: ez egy különösen óvatos (mégis rendkívül fontos) megközelítés, amely azt feltételezi, hogy mindenki csiga tempóban öltözködik.

Katonából rocksztár - a világ leghíresebb robotkutyája egyelőre nem vált be a hadseregben, ezért fiúbanda taggá alakult Spotot és elődeit eredetileg a gyalogos katonák felszerelésének hordozására fejlesztették, de karrierje úgy tűnik, egészen más irányt vesz.

Idővel azonban a szoftver megtanulja az öltözködés folyamatát, és lassan figyelmen kívül hagyhatja azokat a mozgásokat, amelyeket az ember egyébként soha nem hajt végre, ennek következtében a lehetséges mozzanatokról készített listája praktikusabb lesz. Li szerint a robot csak eleinte lesz ennyire óvatos, ám miután kellőképpen feltérképezte 'gazdáját', gyorsít az öltöztetés tempóján.

Persze utóbbi nem jelenti azt, hogy fájdalmat okozna, inkább arról van szó, hogy megtanul reagálni a váratlan helyzetekre is, például ha úgy kell felöltöztetnie valakit, hogy az közben a tévécsatornákat váltogatja kezében a távirányítóval.

(Fotó:

További cikkek a témában:

A Sony hamarosan száz százalékban robotmunkásokra vált a televíziók gyártásában A világ egyik legnagyobb elektronikai gyártócége egyelőre csak a legfőbb malajziai gyárában tervezi a váltást, de a jövőben a mobiltelefonok és kamerák összeszerelését is nagy részben automatizálná.

Dobható mentőrobotokkal kerestetnék az áldozatokat a floridai összedőlt épület alatt Mivel olyan helyekre is beférnek, ahová az emberek vagy nem tudnának, vagy nem ajánlatos számukra.

A házimunkát végző robotok közelebb hozzák a jövőt, amiben nem kell többet takarítással bajlódnunk A konyha kitakarítása, a por letörölgetése, a mosogatás mind olyan elfoglaltságok, amit nem a megfeszített szellemi munkával azonosítunk, mégis meglepően nehéz feladat olyan robotokat fejleszteni, amelyek ezeket hatékonyan el tudják végezni. A Toyota új robotja egy lépéssel közelebb került a célhoz: megtanulta felismerni az üveg tárgyakat és saját tükörképét is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.