Úgy, ahogy van betilthatják a kriptovalutákat a világ második legnépesebb országában

2021 / 03 / 17 / Pőcze Balázs
Úgy, ahogy van betilthatják a kriptovalutákat a világ második legnépesebb országában
A Bitcoin árfolyama a hatvanezer dolláros határ körül mozog, látszólag az intézményi befektetők is egyre nyitottabbak a kriptovalutákra, de India ettől függetlenül a világ legszigorúbb szabályozását tervezi bevezetni. Akár tíz év börtönre is számíthat, aki megszegi az új törvényeket.

A Reutersre hivatkozva a The Verge számolt be az egyelőre csak tervezett szabályokról, amelyeket, ha benyújtanak, valószínűleg el is fogad a helyi törvényhozás. Az 1,3 milliárd lakosú országban nem csak birtokolni lesz tilos kriptovalutákat: nem lehet kibocsátani, bányászni és adni-venni sem.

A jelenlegi tulajdonosoknak fél évük lenne kiüríteni a digitális pénztárcáikat,

utána egy 2019-es kormányzati anyag alapján akár tíz év börtön is várhat a szabályszegőkre. A cikk emlékeztet rá, hogy már a kormány januárban ismertetett tervei közt is szerepelt a "privát kriptovaluták" betiltása, miközben más blockchain megoldásokat megtűrne Új-Delhi. A cél, hogy Kínához hasonlóan itt is bevezessenek egy, a kormányzat által irányított digitális fizetőeszközt.

A BJP kormány a kripto megoldások mellett a közösségi médiának is hadat üzent a közelmúltban: miután több-kevesebb sikerrel próbálták eltávolíttatni tüntetők posztjait a nagy közösségi platformokról, kötelezővé tették, hogy például a Facebook, a Twitter és a YouTube is nevezzen ki olyan helyi vezetőket, akik a törvény előtt felelnek a moderációs döntésekért, így akár bebörtönözhetők is, ha nem működnek együtt. A helyi kormánypárt másfél éve egy teljes régióban, Kasmírban hónapokig korlátozta az internet-hozzáférést, így ha valóban komolyak a kriptovalutákkal kapcsolatos terveik, valószínűleg azokat is megpróbálják majd mindenáron érvényesíteni. Azt, hogy a törvény mikor léphet életbe, egyelőre nem tudni.

(Borítókép: Ewan Kennedy/Unsplash)

További cikkek a témában:

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Kína kiadta a saját, állami digitális pénzét és ezzel mutathatja az utat egy készpénzmentes jövő felé Milyen lenne a világ készpénz nélkül? A világon hatvan ország kísérletezik a nemzeti digitális pénz koncepciójával, Svédország pedig nemsokára készpénzmentes országgá válhat, de Kína megelőzi őket egy tekintetben: az állami elektronikus pénzük már elérhető a lakosok számára.

Hogyan adózzunk a Bitcoin és más kriptovaluták után? A kriptovaluták Magyarországon nem számítanak pénznek vagy fizetőeszköznek, adózni viszont kell az ebből származó jövedelem után, ha átváltjuk fiat pénzre. A kriptovaluták adózása nem bonyolult, de jobb, ha néhány szabállyal tisztában vagyunk.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.