Jönnek a robotok, amik már nem csak porszívóznak, de az asztalt is letörlik és a szemetet is szétválogatják helyettünk

2021 / 11 / 30 / Bobák Áron
Jönnek a robotok, amik már nem csak porszívóznak, de az asztalt is letörlik és a szemetet is szétválogatják helyettünk
A Google anyacége, az Alphabet több száz robottal teszteli az új technológiát az irodáiban.

Az Alphabet X pontosan két éve jelentette be az Everyday Robots projektet, amelynek célja, hogy olyan robotokat fejlesszenek ki, amelyek nem csak valamilyen előre programozott feladatra alkalmasak, mint például a robotporszívók, hanem a környezetüktől tanulva számos különböző tevékenységet el tudnak végezni az emberek helyett. A cég most elérkezettnek látta az időt, hogy élesben is kipróbálják, mit tudnak a robotjaik, így az Alphabet kaliforniai irodáiban hamarosan több mint száz robottal fogják megkezdeni a tesztüzemet.

Az Everyday Robots projekt keretében kifejlesztett robotok legnagyobb előnye, hogy a gépi tanulás segítségével képesek önállóan elsajátítani feladatokat, a kamerával és lidarral is felszerelt robotok pedig úgynevezett "nem strukturált" környezetben, így otthonokban, irodahelyiségekben is képesek önállóan boldogulni. "Ugyanazt a robotot, ami a szemetet válogatja, fel lehet szerelni egy lehúzófejjel, így az asztalokat is le tudja törölgetni, és ugyanazzal a fogóval, amivel megfogja a poharakat, megtanulhatja kinyitni az ajtókat is" - magyarázza az erről szóló blogbejegyzésben Hans Peter Brøndmo, az Everyday Robots projekt vezetője.

Az Alphabet X által kifejlesztett robotok kerekekkel és karral vannak felszerelve, de teljesen azért nem önállóak, hiszen ahhoz, hogy különböző feladatokat lássanak el, időnként ki kell cserélni a karjukon található eszközöket. Azzal, hogy hogyan lehetne a hétköznapi feladatok minél nagyobb részét áthárítani a robotokra, nem csak a Google kísérletezik, az utóbbi időben többek között a Samsung és a Toyota is mutatott be olyan robotot, amelyek többféle házimunka kiváltására is alkalmasak lehetnek.

Bár a robotok még a fejlesztők szerint sem teljesen kiforrottak, nem meglepő, hogy az Alphabet úgy döntött, hogy élesben is elkezdik tesztelni a technológiát. A vállalatra eddig is jellemző volt, hogy az újdonságaikat igyekeznek minél előbb kivinni a valódi világba, amivel rövid időn belül rengeteg értékes tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy milyen irányba kéne fejleszteni a technológiát. Ezt a hozzáállást néhány esetben látványos siker koronázta, elég csak a Waymóra gondolni, amely a világon egyedülálló módon már két városban is üzemeltet sofőr nélküli taxiszolgáltatást, vagy a Wingre, ami Ausztráliában már jó ideje végez drónos házhozszállítást. Más esetekben a termékek gyors kommercializálása nem bizonyult ennyire jó döntésnek, a 2013-ban bemutatott Google Glass például annyira csúnyán megbukott, hogy a cég azóta inkább csak vállalati felhasználásra fejleszt okosszemüvegeket.

Hogy jelenleg hogy állunk a háztratási munkák robotokkal való kiváltásával, azt ebben a korábbi cikkünkben mutattuk be:

Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?

(Borítókép: X Company)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.