Egy tech-milliárdos szerint a Bitcoin olyan fegyver lehet, amit Kína Amerika ellen vet be

2021 / 04 / 11 / Felkai Ádám
Egy tech-milliárdos szerint a Bitcoin olyan fegyver lehet, amit Kína Amerika ellen vet be
A szóban forgó milliárdos nem is akárki: Peter Thiel a Facebook első külsős alapítója, aki még a magyar médiaviszonyokra is hatással volt – most pedig keményen beszólt a Google-nek és az Apple-nek is, és kifejtette félelmét a kriptovalutákkal kapcsolatban is.

Thiel annyira talán nem ismert, mint Elon Musk vagy Jeff Bezos, de befektetőként több óriáscégben is akad érdekeltsége, így például a PayPalban, de ő az egyik alapítója a big data-ra szakosodott Palantir Technologies-nek, valamint a Facebook első külsős alapítója is ő volt. Magyarországon a hazai sajtó történései iránt érdeklődők a Cink.hu megszűnésekor találkozhattak a nevével először. Thiel ugyanis anyagilag támogatta Hulk Hogant abban a perben, melyet az ismert pankrátor a Gawker médiacég ellen indított, és amit végül meg is nyert. A kártérítési összeg pedig akkora volt, hogy az a Gawker csődjét jelentette, így megszűnt egyetlen magyarországi érdekeltségük, a Cink is. Thiel saját bevallása szerint minderre az motiválta, hogy egy, a Gawker által 2007-ben publikált cikkben azt állították róla, hogy homoszexuális.

Thiel sokáig libertáriusnak vallotta magát, ám idővel nemzeti konzervatív vizekre evezett át, 2016-ban például támogatta Donald Trump kampányát is. Mindez tehát kihatással lehet a véleményére is, ami annyiban azonban érdekes, hogy mit állít a Bitcoinnal kapcsolatban. Thiel a Richard Nixon Alapítvány rendezvényén fejtette ki álláspontját, amikor épp Kína volt a téma – az eseményt a CNBC szemlézte.

A milliárdos elsősorban két tech vállalatot vett elő, mivel szerinte ezek túl közel állnak az ázsiai országhoz: a Google-t és az Apple-t. Az előbbi esetén kritikaként az merült fel, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások terén túl szoros az összefonódás a kínai egyetemekkel, holott Thiel szerint Kínában nincs különbség a civil és a katonai intézmények között, így a Google lényegében a kínai hadsereggel dolgozik együtt, miközben az amerikaival meg nem. Thiel belsős informátorokra hivatkozott, akik szerint a Google inkább átadja önként és nyíltan a technológiáját, mivel a kínaiak ezt egyébként amúgy is ellopnák. A Google szóvivője egyébként mindezt cáfolta a CNBC-nek, elmondása szerint a cég nem dolgozik együtt a kínai hadsereggel, viszont együttműködnek az amerikai kormánnyal és az USA Védelmi Minisztériumával is.

Az Apple pedig azért került elő, mivel a milliárdos szerint a cég túlságosan függ a kínai ellátási lánctól. Az előbbi kettőhöz képest viszont – Kína vonatkozásban legalábbis – pozitív színben került elő a Microsoft, a Facebook (melynek Thiel tehát egyik alapítója) és az Amazon is, mivel ezek a vállalatok annyira nincsenek jelen az ázsiai országban.

Thiel korábban egyébként a Bitcoin támogatója volt, és azt az arany digitális megfelelőjének nevezte. A mostani beszélgetésben viszont már úgy fogalmazott (illetve ez nem feltétlen ellentéte az eddigi véleménynek), hogy a Bitcoin fenyegetést jelent a dollárra. A milliárdos továbbra is a kriptovalutákat támogatja bizonyos szinten, de néha eltűnődik azon, hogy a Bitcoin milyen mértékben válhat pénzügyi fegyverré Kína kezében, mellyel a dollárt destabilizálják. Szerinte ugyanis a Bitcoin fenyegetést jelent a fiat pénzre (hagyományos, pénzintézet által kibocsájtott valuta), de ezek közül különösen a dollárra, így Kína ezt akár az amerikai fizetőeszköz gyengítésére is felhasználhatja.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!

Mindez annyiban érdekes, hogy (a kínai fenyegetést picit zárójelezve) Thiel rövid időn belül a második jelentős befektető, aki hangot ad annak, hogy a kriptovaluták fenyegetést jelentenek a fiat pénzre, elsősorban az amerikai dollárra. Korábban Ray Dalio, az egyik legnagyobb hedge fund alapítója nyilatkozott hasonlóan, aki szerint épp ezért az USA idővel akár be is tilthatja a Bitcoin lakossági birtoklását, ami nem lenne példátlan eset, hiszen épp ez történt 1934-ben az arannyal (amely digitális megfelelőjének nevezte tehát Thiel a Bitcoint). Állami szinten egyébként már történt is kísérlet hasonlóra, India például a kriptovaluták teljes betiltását tervezi, vagyis nem csak a birtoklásukat tiltanák, de a kibocsájtást és a bányászatot is. Dalio szerint egy hasonló lépés az USA-ban a kriptovaluták értének a zuhanását idézné elő.

(Kép: CCNULL/Marco Verch)

További cikkek a Rakétán:

Volt gulág helyén épül Bitcoin bányászhotel az Északi-sarkon Régen munkaszolgálatos foglyok bányásztak rezet Norilszkban, most Bitcoint fognak bányászni a hatalmas központban, ahol cégek bérelhetnek szervereket az ügyleteikhez. A kriptobányászat rendkívüli energiaköltségeinek csökkentése érdekében a világ legtávolabbi sarkában is bányákat nyitnak a cégek.

Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.

Blockchain, hotelek és aktív jelenlét a konzolokon – ilyen jövőt épít az Atari Az Atari tele van ambiciózus tervekkel, melyek a cég legendás múltjára építenek retro-neon jövőt a videójátékok világán kívül és belül, és most ennek szellemében alakították át a céget is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.