Egy űrhajós szerint, aki repült már Szojuzzal és Space Shuttle-lel is, a Crew Dragon a legjobb

2020 / 11 / 21 / Felkai Ádám
Egy űrhajós szerint, aki repült már Szojuzzal és Space Shuttle-lel is, a Crew Dragon a legjobb
Állítólag olyan a SpaceX kapszulájában utazni, mintha az ember valóban egy sárkányon repülne, és jóval nagyobb poén, mint amilyen a Space Shuttle vagy a Szojuz valaha is volt.

A SpaceX a héten az első, hivatalos küldetés (Crew-1) során, amely a nyári demonstrációs missziót követte, sikeresen szállított fel űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az első sajtótájékoztatón pedig, melyet az űrhajósok immár az ISS fedélzetéről adtak, több dolog is szóba került a vasárnapi esti kilövéstől kezdve addig, hogy mik az első benyomásaik az űrállomásról, amely egyébként tartogatott a közelmúltban pár kellemetlen meglepetést az ott szolgálók számára.

A japán Nogucsi Szóicsi egyike annak a három embernek a világon, aki háromféle űrhajón is repült, tehát a NASA mára szolgálatból kivont Space Shuttle-jén, az orosz Szojuzon, és most a SpaceX vállalat Crew Dragon-ján. Az asztronauta szerint érezni lehetett, hogy a „sárkány” (a Dragon-kapszula) tényleg fel akar törni az űrbe. Ez az érzés már akkor megvolt benne, amikor a Falcon-hordozórakétát töltötték fel üzemanyaggal a kilövés előtt, és később is, amikor a hajtóművek működésbe léptek. Szerinte röviden összefoglalva a fenti három közül a Dragon a legjobb. Mint nyilatkozott: „olyan, mintha az embert egy valódi sárkány repítené az űrbe, szóval nem semmi élmény volt.”

Az űrhajósok a kapszulát „Resilience”-nek keresztelték el, ami nagyjából ellenálló képességnek fordítható. Ezzel nem csak a járvány közepette szerettek volna reményt sugallni, de a jelenleg Amerikában folyó polgárjogi küzdelmekre is utaltak. Victor Glover, aki az első olyan afroamerikai űrhajós, aki egy küldetés részeként tartózkodik az ISS-en, úgy nyilatkozott, hogy reménye szerint ez egy ok lesz, ami miatt az emberek a magasba tekinthetnek – szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt.

Mint a cikkünkben írtuk, a mostani küldetés sok elsőséget tartalmaz, és ezek egyike, hogy most fog először hét legénységi tag is szolgálni hosszabb távon az állomás fedélzetén, ami egyébként felgyorsítja a tudományos munkát is. Arra kérdésre, hogy mekkora most a zsúfoltság, Kate Rubins asztronauta, aki egy hónappal korábban érkezett egy Szojuzzal, azt válaszolta, hogy: „Nagy a nyüzsgés a jó értelemben. Érezni idefent az energiát.”

További cikkek a rakétán:

A Falcon 9 hibája miatt mégsem utaznak asztronauták októberben az ISS-re a SpaceX-szel

Riadó verte fel éjjel a Nemzetközi Űrállomás űrhajósait a szivárgás miatt

A NASA videóban foglalja össze a Demo-2 küldetés legkiemelkedőbb pillanatait


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.