Egy űrhajós szerint, aki repült már Szojuzzal és Space Shuttle-lel is, a Crew Dragon a legjobb

2020 / 11 / 21 / Felkai Ádám
Egy űrhajós szerint, aki repült már Szojuzzal és Space Shuttle-lel is, a Crew Dragon a legjobb
Állítólag olyan a SpaceX kapszulájában utazni, mintha az ember valóban egy sárkányon repülne, és jóval nagyobb poén, mint amilyen a Space Shuttle vagy a Szojuz valaha is volt.

A SpaceX a héten az első, hivatalos küldetés (Crew-1) során, amely a nyári demonstrációs missziót követte, sikeresen szállított fel űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az első sajtótájékoztatón pedig, melyet az űrhajósok immár az ISS fedélzetéről adtak, több dolog is szóba került a vasárnapi esti kilövéstől kezdve addig, hogy mik az első benyomásaik az űrállomásról, amely egyébként tartogatott a közelmúltban pár kellemetlen meglepetést az ott szolgálók számára.

A japán Nogucsi Szóicsi egyike annak a három embernek a világon, aki háromféle űrhajón is repült, tehát a NASA mára szolgálatból kivont Space Shuttle-jén, az orosz Szojuzon, és most a SpaceX vállalat Crew Dragon-ján. Az asztronauta szerint érezni lehetett, hogy a „sárkány” (a Dragon-kapszula) tényleg fel akar törni az űrbe. Ez az érzés már akkor megvolt benne, amikor a Falcon-hordozórakétát töltötték fel üzemanyaggal a kilövés előtt, és később is, amikor a hajtóművek működésbe léptek. Szerinte röviden összefoglalva a fenti három közül a Dragon a legjobb. Mint nyilatkozott: „olyan, mintha az embert egy valódi sárkány repítené az űrbe, szóval nem semmi élmény volt.”

Az űrhajósok a kapszulát „Resilience”-nek keresztelték el, ami nagyjából ellenálló képességnek fordítható. Ezzel nem csak a járvány közepette szerettek volna reményt sugallni, de a jelenleg Amerikában folyó polgárjogi küzdelmekre is utaltak. Victor Glover, aki az első olyan afroamerikai űrhajós, aki egy küldetés részeként tartózkodik az ISS-en, úgy nyilatkozott, hogy reménye szerint ez egy ok lesz, ami miatt az emberek a magasba tekinthetnek – szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt.

Mint a cikkünkben írtuk, a mostani küldetés sok elsőséget tartalmaz, és ezek egyike, hogy most fog először hét legénységi tag is szolgálni hosszabb távon az állomás fedélzetén, ami egyébként felgyorsítja a tudományos munkát is. Arra kérdésre, hogy mekkora most a zsúfoltság, Kate Rubins asztronauta, aki egy hónappal korábban érkezett egy Szojuzzal, azt válaszolta, hogy: „Nagy a nyüzsgés a jó értelemben. Érezni idefent az energiát.”

További cikkek a rakétán:

A Falcon 9 hibája miatt mégsem utaznak asztronauták októberben az ISS-re a SpaceX-szel

Riadó verte fel éjjel a Nemzetközi Űrállomás űrhajósait a szivárgás miatt

A NASA videóban foglalja össze a Demo-2 küldetés legkiemelkedőbb pillanatait


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.