Elmarasztalhatja az Európai Bizottság az Apple-t

2021 / 03 / 09 / Perei Dóra
Elmarasztalhatja az Európai Bizottság az Apple-t
Valószínűleg az Apple megbüntetésével zárul majd az a 2020. nyarán ellene indult uniós versenyjogi vizsgálat, melyet a világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatója, a Spotify kezdeményezett azáltal, hogy beadványt nyújtott be az EB-hez.

Büntetés kiszabásával végződhet az Apple ellen tavaly nyáron indult EU-s versenyjogi eljárás, mely a vállalat piacterének egyes, partnerekre vonatkozó feltételeinek jogszerűségét vizsgálja - állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reuters. Az ügynökség egyik informátora szerint az EB versenyjogi szerve még a nyár előtt kézbesíti az Apple-nek a vizsgálatokat lezáró úgynevezett kifogási nyilatkozatot. A Spotify panasza alapján indított vizsgálat ráadásul

csak egyike annak a négy, párhuzamosan folyó eljárásnak,

melyet az App Store-ban alkalmazott jutalék- és az iOS platformon megjelenő fizetési módok egyéb feltételrendszerei kapcsán kezdeményezett a Bizottság. A világ legnépszerűbb streamingszolgáltatója szerint az Apple-adó többnyire akkor lényeges a Spotify-nak, ha a felhasználók az iOS-készülékeikre letöltött appon belül váltanának ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtesz annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos, így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett alkalmazások nem tartalmazhatnak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (például "gombot") vagy linket.

iPhone 12 Pro Max helyett almás joghurtot küldött az Apple egy nőnek A pórul járt vásárló azonnal lefotózta a csomag tartalmát, majd megosztotta a közösségi oldalon.

A Spotify-nak az Apple üzletpolitikai döntésének hatására - még évekkel ezelőtt - ki kellett lépnie az IAP-rendszer alól, miközben az Apple elindította saját zenei streamingszolgáltatását, az Apple Music-ot, melynek havi díját ráadásul a Spotify-hoz mérten állította be - úgy, hogy közben a rivális platformoktól szépen

levonta magának az előfizetési díj után fizetett harminc százalékos jutalékot.

A cupertinói központú cég 2020 áprilisában adott ki közleményt arról, hogy létrehozott - elsősorban videostreaming-tartalomterjesztőknek - egy olyan platformot, mellyel kikerülhetik az Apple-adó befizetését. Ennek azonban feltétele, hogy a platformnak integrálnia kell bizonyos alapvető Apple szolgáltatásokat és funkciókat, mint amilyen például Air Play 2 és Siri támogatás. A Bloomberg szerint érdemben még egyik fél sem kommentálta az ügyet.

További cikkek a témában:

Lenyomta az Apple a Samsungot okostelefon eladásokban Négy éve nem történt ilyen.

Az Apple megbékélt azzal, hogy más cégnek is lehet gyümölcs alakú logója A világ legnagyobb cége egy ötfős vállalkozásnak esett neki a nyáron.

Reszkess YouTube? Jönnek a videók a Spotify-on Már nem csak hallgatni, nézni is lehet a podcastokat.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.