Elon Musk nagyon kiakadt azon, hogy a ChatGPT megjelenik az iPhone-okban

2024 / 06 / 17 / Bobák Áron
Elon Musk nagyon kiakadt azon, hogy a ChatGPT megjelenik az iPhone-okban
Az OpenAI egykori alapító tagja ma már Faraday-kalitkába zárná azokat a készülékeket, amelyeken a cég mesterséges intelligenciája fut.

Ahogy azt mi is megírtuk, az Apple a múlt héten megrendezett fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy az iOS valamint MacOS operációs rendszereinek következő generációi már a generatív mesterséges intelligenciát fogják használni bizonyos feladatok elvégzésére, ehhez pedig a saját fejlesztésű MI-jük mellett az OpenAI technológiáját is használni fogják. A hírek szerint ez a gyakorlatban abban fog megnyilvánulni, hogy a ChatGPT-t integrálják a Siribe, így ha olyan kérdést teszünk fel a hangasszisztensnek, amire megítélése szerint az OpenAI chatbotja pontosabb választ tudna adni, a Síri engedélyt kér a felhasználótól, hogy a kérdést megossza az OpenAI chatbotjával.

Bár névtelenséget kérő források elmondása alapján az Apple kényszerből döntött az OpenAI-jal való együttműködés mellett (a saját mesterséges intelligenciájukkal egyelőre nem tudják megoldani ezt a feladatot), a döntésük a jelek szerint nem mindenkinek nyerte el a tetszését, Elon Musk például a Reuters beszámolója szerint azt is kilátásba helyezte, hogy úgy ahogy van, kitiltja az Apple készülékeit a cégeitől. "Ha az Apple az operációs rendszer szintjén integrálja az OpenAI-t, akkor kitiltom az Apple készülékeket a cégeimtől. Ez elfogadhatatlan megsértése a biztonságnak" - írta az X közösségi oldalon a Tesla, a SpaceX és az X első embere, hozzátéve, hogy a látogatóknak le kell majd adniuk az Apple eszközöket a bejáratnál, amiket ezután egy Faraday-kalitkában fognak elhelyezni. Musk itt a Michael Faraday fizikus által a 19. században feltalált eszközről beszél, amely blokkolja az elektromágneses jeleket és általában arra használják, hogy a benne elhelyezett dolgokat megvédjék az elektromágneses sugárzástól, de ugyanígy használható arra is, hogy a benne tárolt dolgok ne tudjanak elektromágneses jeleket sugározni kifelé.

"Teljesen abszurd azt gondolni, hogy miközben az Apple-nél nem elég okosak ahhoz, hogy saját AI-t fejlesszenek, valahogy garantálni tudják, hogy az OpenAI meg fogja védeni a felhasználók adatait" - folytatta a gondolatmenetet Musk, aki szerint az Apple-nek valójában fogalma sincs róla, hogy mi történik a felhasználói adatokkal, miután átadják azokat az OpenAI-nak.

Musk szavait érdemes kontextusba helyezni, hiszen a milliárdos maga is az OpenAI alapítói között volt, 2018-ban viszont kilépett a cégtől és később xAI néven olyan vállalatot alapított, ami az OpenAI konkurenciájának tekinthető. Musk idén máciusban emellett be is perelte az OpenAI-t és annak vezetőjét, Sam Altmant, mert véleménye szerint a cég szembefordult az alapító okiratban foglalt alapelvekkel, ám néhány napja váratlanul visszavonta a keresetet.

Bár Musk álláspontja a fentiek miatt közel sem nevezhető elfogulatlannak, az tény, hogy nem ő az egyetlen, aki felhúzta rajta a szemöldökét, hogy az Apple beengedi a ChatGPT-t a telefonjaira. Tim Cookék maguk is érezték, hogy ez némi magyarázatra szorul, így azt a prezentációban is kiemelték, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok nagy része kizárólag a telefonon fog futni, az operációs rendszerbe integrált ChatGPT pedig az Apple elvárásainak megfelelően nem fogja tárolni a beszélgetések előzményeit, így azokat az OpenAI sem fogja tudni felhasználni. A hírek szerint emellett az Apple Intelligence alapból ki is lesz kapcsolva a készülékeken, így ezekhez a szolgáltatásokhoz csak úgy lehet majd hozzáférni, ha a felhasználó ehhez aktívan hozzájárul.

(Borítókép: Omar Marques/Getty Images)

Hangzatos helyett hasznos újdonságok érkeznek az iPhone-okra az MI-nek köszönhetően Az Apple ágyú helyett csavarhúzónak használja a mesterséges intelligenciát, de lehet, hogy épp emiatt lesz érdemes ősszel új iPhone-t venni.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.