Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI

2024 / 05 / 20 / Bobák Áron
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Bár március végén még úgy tűnt, hogy az Apple a Google mesterséges intelligenciáját fogja használni a telefonjaiban, a legfrissebb hírek szerint a szeptemberben érkező új iPhone-okban nem a Gemini, hanem az OpenAI által fejlesztett ChatGPT fogadja majd a felhasználókat.

Ahogy arról a PC Mag beszámolt, Mark Gruman, a Bloomberg tudósítója a legutóbbi hírlevelében érdekes belsős infókat osztott meg az Apple június elején esedékes fejlesztői konferenciájáról, amelyen állítólag Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója is az előadók között lesz. Ez megerősíteni látszik azokat a korábbi híreket, miszerint az Apple a szeptemberben - az új iPhone-okkal egy időben - érkező iOS 18 operációs rendszerbe integrálni fogja a ChatGPT-t, ezzel pedig az OpenAI chatbot-szolgáltatása potenciálisan több száz millió felhasználóval gyarapodhat. A hír abból a szempontból meglepő, hogy alig két hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy az Apple inkább a Google Gemini nevű mesterséges intelligenciáját részesíti előnyben, bár azt is lehetett tudni, hogy a cég több vállalattal is tárgyalásokat folytat az esetleges együttműködésről.

Gruman szerint az Apple az iOS 18-ban a legtöbb MI-funkcióhoz egy saját, házon belül fejlesztett mesterséges intelligenciáját fog használni; ezek részben magán a telefonon fognak futni, részben pedig felhőszolgáltatás formájában bocsátják majd őket a felhasználók rendelkezésére. Az újságíró szerint ennek köszönhetően az iPhone-ok többek között képesek lesznek röviden összefoglalni a telefonra érkező üzenetek vagy a megnyitott cikkek tartalmát, hangfelvételeket átírni szöveges formába és automatikusan kitölteni az adatokat a naptárbejegyzésekhez, emellett a felhasználók MI-alapú képszerkesztő megoldásokra is számíthatnak. Első látásra tehát úgy tűnik, hogy az Apple nagyrészt hasonló funkciókban gondolkodik, mint a Samsung, akik a januárban bemutatott S24-szériába egy sor MI-megoldást is integráltak - nagyrészt a Google Geminire támaszkodva.

Öt hasznos funkció, amit a Samsung új csúcstelefonja tud Többek között videókban is egyszerűen rákereshetünk bármire és a zavaró tárgyakat is könnyen törölhetjük a fotóinkról.

Az Apple mesterséges intelligenciája ugyanakkor a hírek szerint arra egyelőre nem alkalmas, hogy a cég chatbotként is be merje vetni, emiatt döntöttek úgy Tim Cookék, hogy egy másik cég szolgáltatását veszik igénybe az iOS 18-nál. Hogy ez mennyire hoz majd forradalmi változást a felhasználói élményben, az persze jó kérdés, hiszen a ChatGPT különálló alkalmazásként eddig is elérhető volt az App Store-ban, de feltételezhető, hogy a chatbot integrálásával azt az eddiginél jóval többen veszik majd igénybe.

Az Apple-lel kötött megállapodás kétség kívül komoly győzelem lenne az OpenAI-nak, akik az elmúlt évben a Claude-dal és a Geminivel két komoly kihívót is kaptak az MI-alapú chatbotok piacán. Az OpenAI és a Google közötti, egyre élesedő verseny legújabb fordulójára éppen múlt héten került sor, amikor a két cég alig egy nap eltéréssel jelentett be látványos fejlesztéseket; az OpenAI a ChatGPT-4o-val rukkolt elő, ami az emberihez megszólalásig hasonló párbeszédeket tud folytatni a felhasználókkal, míg a Google többek között a Project Alpha nevű MI-asszisztenssel adott újabb lökést a piaci törekvéseinek.

Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.