Előre menekülnek a tech óriások - de mindegyik másként

2020 / 11 / 24 / Pőcze Balázs
Előre menekülnek a tech óriások - de mindegyik másként
Az elmúlt néhány év, és különösen az elmúlt pár hónap arról szólt, hogy az Egyesült Államokban, Európában, de még Ausztráliában is megfogalmazták a törvényhozók, hogy pontosan miért is zavarja őket, hogy a legnagyobb technológiai vállalatok hatalmasra nőttek. Most már az is kezd látszani, hogy mi lehet a cégek stratégiája, hogy apró lépésekben kibújjanak a célkeresztből.

A kivételezésnél jobban kevés dolog tud fájni. Valószínűleg valahol általános iskolában kezdődik, amikor az egyik, alapvetően fogalom nélkül az utcára meredő osztálytársunkról kiderül, hogy nem véletlenül ugyanaz a családneve, mint a napközis tanár néninek. Aztán edzésen a falábú vagy fakezű, de cserébe nem is nagyon igyekvő srác, aki valahogy mégis bekerül a kezdő tizenegybe, hétbe vagy akármennyibe, amit csak az nem ért, aki nem látja a tablón, hogy az apja, az anyja, vagy az apja és az anyja ugyanott rúgták vagy dobták a labdát pár évvel korábban. Aztán a felvételi. Az állásinterjú. Az albérletkeresés. Valószínűleg a közjegyzőnél is panaszkodnánk valami ilyesmire a saját hagyatékinkon, ha még ott lehetnénk.

Akárhonnan nézzük, a tech óriások konkurensei és partnerei - bár utóbbi helyett valószínűleg többen írnák le magukat hűbéresként vagy rabszolgaként - gyakran érzik így magukat. Az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google akkorára nőttek, hogy úgy tűnik,

versenyezni velük lehetetlen, a rendszereikben működni pedig nagyon nehéz.

Az ilyen helyzeteknek könnyen lehet az a vége, hogy a törvényhozók és a hatóságok megpróbálják vagy darabjaikra szedni, vagy más módon korlátozni őket. Valószínűleg Jeff Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg és Sundar Pichai is pontosan tudja, hogy meddig lenne hajlandó önkorlátozni, hogy elkerülje a korlátozásokat - és ehhez az első lépés a legtöbbüknél az lesz, hogy megpróbálnak leállni a kivételezéssel.

Az Amazon a saját piacterén egyszerre legalább három szerepet játszik párhuzamosan

Ami még Eddie Murphynek is sok lenne, pedig neki külön toplistája van azokról a filmjeiről, amelyekben több karaktert alakít. Az Amazonon vehetünk egy csomag Duracell elemet közvetlenül az Amazontól, a szintén ott kereskedő Sarki Elembolt Kft-től, sőt, igazából vehetnénk rögtön Amazon Basics elemeket, minek nekünk a Duracell. Miért nem megy a Duracell máshova? Mert az Amazon olyan nagy. Miért nem árul a Sarki Elembolt Kft a saját webshopjában? Mert az Amazon olyan nagy.

Az Európai Bizottság azt kifogásolta, hogy a cég arra használja a piacterét igénybe vevő eladóknál keletkező adatokat, hogy azok alapján a saját stratégiáját formálja. Az Amazon megnézi, hogy más mennyi elemet ad el, mennyiért és kiknek - majd ehhez hozzáigazítja a saját működését, ajánlatait, árait. A kivételezésnek előbb-utóbb muszáj lesz véget vetni. Akár azzal, hogy az Amazon csak olyan kereskedőket enged be a piacterére, amelyeknek a termékeit ő maga nem forgalmazza, akár azzal, hogy a saját márkás termékeit kiszervezi egy külön cégbe, vagy megszünteti.


Jeff Bezos konferenciahívás keretében tanúskodik a Kongresszus előtt 2020. július 29-én. A világ leggazagabb emberének a cégét, az Amazont, a Google-höz, a Facebookhoz és az Apple-höz hasonlóan szintén a monopolhelyzettel való visszaélés miatt vizsgálják (Fotó: Graeme Jennings-Pool/Getty Images)

Az Apple-t elsősorban az App Store-ért szokták elővenni

Az alkalmazásboltjukban - amelyről soha nem felejtik el elmondani, hogy önálló iparágat indított el, és annyi állást teremtett, hogy csoda, hogy még nem vagyunk mindannyian programozók - szintén lejt a pálya. Lejt azért, mert az Apple maga is készít programokat, amelyeket itt árul: a Spotifyjal szemben ott az Apple Music, a Netflix-szel szemben az Apple TV+. Lejt, mert a fizetős appok után levesz 30%-ot, így a saját fizetős appjai olcsóbbak tudnak lenni, mint a konkurensek. Lejt, mert sokan azt állítják, még a keresések közt is előrébb helyezik magukat, bár ezt a cég vitatja. És akkor ez még csak az App Store lejtése, az iPhone-okon akad még lejtő bőven ezen kívül.

Cupertinóban az elmúlt hetek-hónapok valahol a vihar és a cicaharc közt félúton lévő konfliktusai után igyekeznek békülékenynek és kompromisszumkésznek mutatkozni. A kisebb fejlesztőknek mostantól csak 15%-ot kell leszurkolniuk a bevételeikből. 14 operációs rendszer verzió után végre beállíthatjuk az iPhone-unkon, hogy mi legyen az alapértelmezett böngészőnk vagy email programunk. Lehet, hogy a telefonunk, amikor beüzemeljük, ajánlani fog más, nem az Apple által készített programokat. Windows azért egy ideig nem fog gyárilag futni a Maceken, de az biztos, hogy Tim Cookéknak muszáj valamennyit feladniuk a kontrolljukból, ezzel a profitjukból - és ezt láthatóan el is fogadták.

A Google kapta a nyakába az első eljárást a nyári meghallgatások után az USA-ban

De valószínűleg nincs ország, ahol ne vizsgálnák épp, hogy a világ legjobb keresője hogyan tud kevésbé veszélyes lenni bármely iparágra, amelyben megjelenik. Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium sokak meglepetésére nem a kivételezésre, hanem a keresés-dominanciára alapozta a kifogásait: arra, hogy a Google fizet például az Apple-nek vagy a Firefoxot készítő Mozillának, hogy alapértelmezett kereső legyen a rendszereikben. Fizet, és nem is keveset - miközben a terméke, ezt kár lenne vitatni, a fogyasztók java szerint jobb, mint a konkurenseié. Nem biztos, hogy ez a legjobb érv amellett, hogy a Google túl nagyra nőtt.

Ezzel szemben Európában évek óta azt kifogásolják, hogy a keresőben megjelenő egyéb megoldásaik - a termékkeresőjük, a repjegykeresőjük, az éttermi vélemények megjelenítése, még a dalszövegek is - tönkreteszik az azzal foglalkozó kisebb, specializált szolgáltatókat. Azt, hogy ezeket a megoldásokat szűntesse meg a cég, Sundar Pichai valószínűleg gondolkodás nélkül aláírná, ha cserébe békén hagynák őket. Emellett a kiadókkal kell majd előbb-utóbb rendezni a viszonyukat, valószínűleg először Ausztráliában - ennek az első lépése lehet, hogy már nem fognak kivételezni a Google technológiáját használó, gyorsabban megjelenő cikkekkel.


Mark Zuckerberg szinte már hazajár a Kongresszusba, itt éppen egy november 17-i meghallgatáson beszél a Szenátus Igazságügyi Bizottsága előtt (Fotó: Bill Clark-Pool/Getty Images)

A Facebook mindeközben előre menekül, amíg tud

Náluk a csontváz a szekrényben az Instagram felvásárlása, amiről, úgy tűnik, bizonyíthatóan azért történt, hogy egy gyorsan növekvő konkurenst bekebelezzenek vagy összeroppantsanak. Zuckerbergék viszont ahelyett, hogy szépen szétfésülnék a platformjaikat, a Messengert, a Facebookot, a WhatsAppet és az Instagramot, egyre jobban integrálják azokat. Az üzenetküldés egységesítésével kezdenek, és előbb-utóbb a teljes portfóliójuk közös alapokon fog működni, nehogy valaki felismerje, hogy vidáman elversenghetne egymással a független Instagram, Facebook és Messenger.

Nem ugyanaz a baj a négy óriással - ezért nem is lehet ugyanaz a megoldás a velük kapcsolatos aggályokra. De mind a négy esetben el kell, hogy higgyék a konkurenseik és a potenciális konkurenseik, hogy érdemes ellenük versenyezni. Ha mások már el sem hiszik, hogy beférhetnek az osztályba vagy a csapatba, hogy lehet esélyük az állásra vagy az ösztöndíjra, akkor az már rég rossz. Nekik és nekünk, fogyasztóknak is.

(Borítókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.

A Google és a Facebook nem lélegezhetnek fel Joe Biden megválasztása miatt Tegnap hivatalossá vált, hogy a demokrata Joe Biden váltja Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnöki székében. A szakértők arra számítanak, hogy ez számos területen gyökeres változásokat fog hozni az USA eddigi politikájához képest, ez alól pedig a technológiai szektor sem lesz kivétel. Néhány területen viszont Biden akár tovább is viheti, amit Trump elkezdett.

Az évezred tech pere kezdődik? Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook vezetői tanúskodnak A négy legnagyobb tech vállalat CEO-ját egyszerre hallgatják ki az amerikai Képviselőházban.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.