Az EU és az Egyesült Királyság klíma-, és energiapolitikai megállapodást kötöttek

2020 / 12 / 30 / Justin Viktor
Az EU és az Egyesült Királyság klíma-, és energiapolitikai megállapodást kötöttek
A Brexit-megállapodást követően gyorsan és nagy erőkkel rendezik a britek kereskedelmi kapcsolataikat. Az Egyesült Királyság és az EU között zéró vám- és kvótatartalmú kereskedelmi feltételrendszer született, és most itt egy újabb fontos megállapodás, mely az energiaipart és a klímavédelmet érinti, a Forbes összefoglalójában.

Energia megállapodás

Az Egyesült Királyság és az EU megállapodást kötött amiben erősebb együttműködés mellett tesznek hitet az energiaügy és a klímapolitika tekintetében.

A megállapodás elősegítheti az olyan északi-tengeri "hibrid projektek" fejlesztését, melyek egyszerre használják a tengeri szélerőműveket és az “interkonnektoroknak” keresztelt óriási tenger alatti vezetékeket. Az „Északi-tengeri villamosenergia-hálózat” lehetősége is felmerült.

Az Európai Bizottság közzétette az EU-Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodás tervezetének teljes szövegét is. A megállapodást Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke jelentette be, az energiaipart és a klímaváltozást emelve ki, mint az együttműködés kulcsfontosságú területeit. A tárgyalások alatt ez a két terület kevesebb fókuszt kapott, a politikusok főképp a halászattal és más problémás területekkel foglalkoztak.

Küszöbön állhat a nagy atomenergia feltámadás Az elmúlt évtizedben egymás után szűntek meg a világ uránbányászattal foglalkozó vállalatai. Az okok között az alacsony nyersanyagárak, és a változóban lévő energiapolitika is szerepel. De vajon ez a tendencia jellemzi majd a jövőt is? A Forbes áttekintette az atomenergiapiaci helyzetet.

Részletek

Ennek oka az lehet, hogy az EU és az Egyesült Királyság éghajlati és energetikai ambíciói már elég közel vannak egymáshoz. Az alábbiakban következzenek a most megkötött megállapodás energiával és klímaváltozással kapcsolatos legfőbb pontjai

  • A megállapodás megteremti a megújuló energia és a klímaváltozás terén történő együttműködés keretrendszerét
  • Ha az Egyesült Királyság vagy az EU megszegi a 2015 évi párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit, akkor a megállapodás érvényét veszti. Az EU összefoglaló dokumentumában szereplő nyelvezet alapján nem világos, hogy ez esetben az egész EU-Egyesült Királyság megállapodást felmondják-e, vagy egyszerűen a megújuló energiára és a klímaváltozásra vonatkozó keretrendszert.
  • 2022 áprilisáig mindkét félnek új „kereskedelmi megállapodásokat” kell kidolgoznia a La Manche csatorna alatti interkonnektorokon keresztül folytatott áram- és gázkereskedelem szabályozására. Az Egyesült Királyság nettó villamosenergia importőr, elektromos energia-szükségletének mintegy 10 százalékát az interkonnektorokon keresztül szerzi be Franciaországból és más EU-országokból.

Joe Biden új gazdaságot ígér az USA-nak, a zöld energia és a földgáz kora jöhet A jövő globális energiapolitika-térképe egyfelől tisztul, másfelől elmosódik a CO2 és egyéb szennyezőanyagok szmogjában. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szereplő novemberben olyan új vezetőt választhat, akinek konkrét tervei vannak.

  • Bár az Egyesült Királyság már nem vesz részt az EU szén-dioxid-árképzési rendszerében, a megállapodás nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátási rendszerét összekapcsolják az EU rendszerével. (Az Egyesült Királyság korábbi álláspontja szerint 2021 január 1-jétől, amikor kilépnek az uniós rendszerből, létrehozza saját belföldi kereskedelmi rendszerét.)
  • Az EU és az Egyesült Királyság együttműködik az Északi-tengeri tenger területén meglévő energiaforrások területén, ahol az Egyesült Királyság, Dánia, Hollandia és Belgium partjainál ígéretes olajmezők találhatóak. Az Északi-tenger területe a nagy szél miatt a tengeri szélre alapozó fejlesztők körében is népszerű, annyira, hogy a világ legnagyobb szélerőművét is az Egyesült Királyság keleti partjainál építik. 
  • Külön megállapodás rendelkezik az atomenergia terén megvalósuló együttműködésről. Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy az elkövetkező években fejleszti atomenergia-iparát, míg a szomszédos Franciaország továbbra számottevően épít az atomerőműveire.

(Forrás: Forbes Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Hivatalosan is a Napenergia a legolcsóbb villamos energia a történelemben A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közüzemi energiavállalatok számára készített jelentése szerint hivatalosan is a napenergia a Föld legolcsóbb villamosenergia forrása, legalábbis ott, ahol azt szabályozókkal és olcsó hitelekkel is támogatják.

Mit tett Trump és mit ígér Biden az energiapolitikában? A Biden-Harris közigazgatástól az energia és a klímapolitika területén főképp a mérsékelt, centrista állásponthoz való igazodás várható. Cikkünk többek között a Forbes összeállítása alapján készült.

Az USA megújuló energiakredit kereskedelemének kihívásai Az USA megújuló energiapiaci átállásának fontos eszköze a REC, a megújuló energia-tanúsítvány. Az átállás legfőbb eszközének hatékonyságáról ugyanakkor megoszlanak a vélemények. A Forbes elemzése a dolog árnyoldalára is vet némi fényt.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.