Földönkívüli technológia nyomait kutatja egy harvardi kutató vezetésével zajló új projekt

2021 / 07 / 27 / Bobák Zsófia
Földönkívüli technológia nyomait kutatja egy harvardi kutató vezetésével zajló új projekt
Tegnap indították útjára a Földönkívüli Technológiai Civilizációk (ETCs) tárgyi bizonyítékai után nyomozó Galileo projektet Avi Loeb vezetésével, amely új műholdas rendszerek felhasználásával tervez alaposabb bepillantást nyerni az ismeretlen jelenségek hátterébe.

Egyedül vagyunk az univerzumban? Létezhetnek a földinél fejlettebb civilizációk? Lehetséges, hogy a csillagközi térből már érkeztek is hozzánk olyan eszközök, amelyek egy idegen technológiáról tanúskodnak? Ezeket a kérdéseket régóta teszi fel magának az emberiség, de biztos válasz eddig nem érkezett rá. Az ismeretlen repülő objektumok, vagy ismertebb nevén UFO-k (esetleg aktuálisabb és szélesebb értelmezési körű megnevezéssel ismeretlen légi jelenségek, UAP-ok) utáni kutatások általában sok szkepticizmussal és kritikával találkoznak, pedig valójában csak az észlelt, de megmagyarázhatatlan jelenségek eredetéről próbálnak számot adni.

A radikálisabb nézetek, melyek biztosra veszik, hogy a földönkívüli intelligens lények léteznek, esetleg már köztünk járnak, valamelyest elkülöníthetőek azoknak a kutatásoknak a szellemiségétől, amelyek az ismeretlen eredetű objektumok közelebbi megfigyelésére és származásuk felfedésére vállalkoznak és számításba veszik annak a lehetőségét is, hogy a vizsgált tárgyak esetleg természetes úton keletkeztek.

A Galileo projekt végeredményben mindkét kategóriába beleillik, hiszen kifejezett célja, hogy a Földönkívüli Technológiai Civilizációk (Extraterrestrial Technological Civilizations, ETCs) jeleit, tárgyi bizonyítékait kutassa, azonban ezt szigorú és alapos tudományos vizsgálat keretében teszi, és, a Science leírása szerint, figyelembe veszi majd azt is, hogy egy csillagközi térből származó objektum természetes eredetű is lehet.

"Nem igazán számít, hogy ez egy természetes tárgyi lelet vagy egy relikvia. Ha körülnézünk, találni fogunk valami újat."

- mondta Avi Loeb, harvardi fizikus, aki a projektet vezeti. Loeb vetette fel néhány évvel ezelőtt, hogy a különös, szivar alakú Oumuamua esetleg egy idegen technológia képviselője lehet, a Galileo projekt pedig lényegében innen származtatható, mivel az állítás sokak érdeklődését felkeltette a további kutatások iránt és a fizikus többek támogatását is megnyerte a program elindításához, melyet végül Frank Laukiennel együtt tervezett meg. Az 1,75 millió dolláros projekt tudományos szakemberek, csillagászok és kutatók bevonásával készül és újfajta teleszkópok használata mellett a már meglévők adatainak elemzésével igyekszik majd a távoli objektumokról közelebbi képet kapni. Az egyik új obszervatórium, melynek felvételeit felhasználják majd, a nyolc méteres Vera C. Rubin teleszkóp lesz, ezenkívül kisebb teleszkópok rendszerének telepítésével ahhoz hasonló légi jelenségek (UAP) eredetét is vizsgálhatják, melyekről a Pentagon nemrégiben adta ki a jelentését.

"Tekintve a Föld-Nap rendszerek gyakoriságának közelmúltbeli felfedezését, a Galileo projekt elkötelezett azon állítás mellett, hogy az emberek a továbbiakban nem hagyhatják figyelmen kívül a Földönkívüli Technológiai Civilizációk (ETCs) létezését

[...] Mernünk kell "új teleszkópokon keresztül nézni" szó szerinti és átvitt értelemben is." - írja Avi Loeb. A program nem fogja korábbi adatok elemzésével a régebben észlelt UAP-ok eredetének kutatását megkísérelni, és csak az ismert fizikai szabályok segítségével próbál magyarázatot találni az újabb jelenségekre, az alternatív fizikai hipotézisek, "legyenek bármilyen izgalmasak, nem alkotják a Galileo projekt részét."

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Egyszerre két nagyon meredek teória is napvilágot látott az ufókkal kapcsolatban Az ufók már itt vannak a Földön, csak nem látjuk őket. Vagy mi magunk lennénk azok?
Egy harvardi professzor könyve szerint az Oumuamua idegen civilizációtól származik A harvardi professzor már korábban is amellett érvelt, hogy a 2017-ben észlelt, a Naprendszerünkön kívülről érkezett látogató, az Oumuamua valójában bizonyíték egy idegen civilizáció létezésére. Most Abraham Loeb professzor egy teljes könyvben fejti ki az álláspontját.
Véget ért a SETI@home, a Berkeley Egyetem kutatása földönkívüliek után. Vajon megtalálták őket?

21 évig emberek milliói segítették a Berkeley Egyetem idegen élettől származó jelek utáni kutatását. Az egyetem szerint most eljött az ideje elemezni az eredményeket.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.