Ideje belátnunk, hogy nem választhatjuk el a természetvédelmi intézkedéseket a járványtól

2020 / 05 / 01 / Perei Dóra
Ideje belátnunk, hogy nem választhatjuk el a természetvédelmi intézkedéseket a járványtól
Milliók élnek karanténban, a gazdaság hanyatlik, és az egész világ azon szorong, mikor lesz ennek vége. Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke a CEU Határtalan tudás évadzáró online eseményén körüljárta a témát.

Kétségkívül nehéz időket élünk, hiszen a koronavírus-járvány nemcsak fenekestől felforgatta életünket, de kezelése még jó ideig világszerte elsődleges prioritást élvez. Amit már biztosan beláttunk, hogy az együttműködés mindannyiunk közös érdeke, mert csak így menthetünk meg minél több életet, és tarthatunk össze közösségeket. Az éghajlatot és az élővilágot érintő fenyegetések azonban a járvány megfékezése után is velünk lesznek, ezért nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk, tanulnunk kell a helyzet okozta válságból. Vagyis úgy kell újraindítani a gazdaságot, hogy ne csak a krízisnek, hanem az ökológiai- és klímavészhelyzetnek is véget vessünk.

"Nem választhatjuk el a természetvédelmi intézkedéseket a járványtól" - mondja Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke.

Hozzátette: bár a jelenlegi helyzet kétségkívül tragikus, környezetvédelmi szempontból mégis hatalmas szerencse. Egyrészt könnyen lehet, hogy ez az utolsó figyelmeztetés az emberiség számára, hiszen ahogy fogalmaz, "ezt a járványt jelentős mértékben magunknak köszönhetjük, hiszen leromboltuk a természettel való viszonyunkat, és ezzel hatalmas kockázatoknak tettük ki jövőnket, amire a kutatók évtizedek óta próbálják felhívni figyelmünket." Öröm az ürömben, hogy a mostani helyzetbe valószínűleg nem rokkan bele a civilizációnk, kimászhatunk belőle, de talán a vészharang végre elég hangosan kong ahhoz, hogy rájöjjünk, magunk alatt vágjuk a fát, meg kell hallanunk a tudomány szavát, és korábban kell cselekednünk akkor is, ha a kutatók által javasolt gazdasági áldozatok, váltások irracionálisan nagynak tűnnek, viszont sokkal jelentősebb későbbi problémákat megelőznek.

"Hiszen tudjuk, hogy körülbelül négyhavonta megjelenik egy új fertőző járvány a világon, melyek háromnegyedét az állatokról átterjedt kórokozók okozzák."

Ez pedig egyértelműen a biológiai sokféleségünk drasztikus csökkentésének eredménye, hogy kisebb területre szorítjuk az élővilágot, és megóvása helyett rendre a vadkereskedelmet és a pusztítását választjuk. Ürge-Vorsatz Diána arról is beszélt, hogy az éghajlatváltozás úgy megváltoztatja a kórokozók és hordozóiknak előfordulási területeit, hogy a COVID-19 csak egy a későbbiekben bekövetkező megannyi járványból és kártevő invázióból.

Mik a lehetőségeink? A megszokott kerékvágásban éljük tovább életünket, vagy megpróbálunk változtatni?

A fizikus szerint ha klímavédelmi szempontból vizsgáljuk a globális válságot, akkor annak nyertesei egyértelműen a megújuló energiaforrások: jelen pillanatban ugyanis éves szinten hat százalék csökkenést mutat az energiafogyasztásunk, ami nagyon sok ha azt vesszük, hogy korábban még az első és a második olajválság sem okozott ekkora visszaesést az energiafogyasztásban. Vagy ott van a szén-dioxid-kibocsátás, ami szintén nem csökkent akkorát még a második világháború után sem, mint amekkorát az idei előrejelzések szerint fog. Ez nyilván rosszul érinti a fosszilis tüzelőanyagokat, a megújuló energiákat azonban éppen ellenkezőleg. Itt kell tehát elgondolkodnunk a folytatáson, hiszen országonként a GDP-nek körülbelül öt-huszonnyolc százalékát kell a gazdaság fellendítésére fordítani, ezzel szemben

a GDP két és fél százaléka elég lenne az éghajlatváltozás problémájának megoldásához.

Mindennek lényege, hogy ha a fenti összeg csupán egy részét olyan irányba tereljük, ami a zöld fellendülést segíti ahelyett, hogy visszaépítenénk ugyanazokat a tizenkilencedik, huszadik századi fosszilis tüzelőanyagot használó, szennyező iparágakat, mint amire például a repülőgép- vagy az olajipar épül, valamint megvalósítjuk az energiaátalakulást, akkor tényleg esélyt kapunk egy élhetőbb világ megteremtésére.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.