Illegálisan birtokolt amazóniai esőerdődarabok lepték el a Facebook Marketplace-t

2021 / 03 / 01 / Perei Dóra
Illegálisan birtokolt amazóniai esőerdődarabok lepték el a Facebook Marketplace-t
A BBC információi szerint az értékesítésre kínált földek jelentős része nemzeti parkok, illetve őslakosok számára fenntartott rezervátumok részét képezi, ráadásul egyre nagyobb arányban megtalálhatók a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterén.

A védettnek nyilvánított amazonas-menti esőerdő illegálisan lekerített és birtokolt földterületeinek egyre nagyobb hányada kerül fel a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterére, a Facebook Marketplace-re - írja a BBC. A csatorna szerint a világhálón értékesített földek jelentős része nemzeti parkok, illetve őslakosoknak fenntartott rezervátumok részét képezi.

Miért tűntek el a hírek a Facebookról Ausztráliában? Hova vezet ez? A digitális média egyik legfontosabb csatája zajlik az ausztráloknál.

Az amazóniai területeken folyó erdőirtás mostanra soha nem látott méreteket öltött, mely mögött elsősorban a helyi szarvasmarha-tenyészet növekvő földterület-igénye áll - a kiirtott erdők védettségét ugyanis feloldja a helyi törvényi szabályozás, így könnyebben értékesíthetők akár a fentihez hasonló módszerekkel is.

Most bárki kipróbálhatja, hogy mi maradna az internetből Facebook, Google, Amazon és Microsoft nélkül Nagyjából semmi.

A BBC megkereste a Facebook-ot, és azt a választ kapta, hogy nem szándékoznak átfogó intézkedéseket tenni a brazil földértékesítési ügyletek megakadályozására, a helyi törvények betartását ugyanakkor minden, a piacteret használó eladótól és vevőtől elvárják. Valamint hozzátették, készek együttműködni akár a brazil hatóságokkal is minden, a visszaélések megakadályozására irányuló akcióban, a dél-amerikai ország vezetése ugyanakkor egyelőre nem lépett az ügyben.

További cikkek a témában:

12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.

Egyre több ország adóztatja a nagy tech cégeket A kormányzói vétó ellenére Maryland lett az első amerikai állam, amely különadót vetett ki a nagy technológiai vállalatokra, illetve azoknak a digitális hirdetési bevételeire.

A Földön található növények negyven százaléka hamarosan kihalhat A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek kutatói szerint a Földön öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyeget. A veszélyeztetett fajok jelentős sajnos előre sejthető módon miattunk, az emberi tevékenysége miatt került a kihalás szélére.

(Fotó: PxHere)


Először dokumentáltak ilyesmit: kifordult magából a földkéreg Spanyolországnál
Először dokumentáltak ilyesmit: kifordult magából a földkéreg Spanyolországnál
Kifordult magából a Föld – már nem átvitt értelemben, hanem szó szerint: egy kéregtábla teljesen átfordult Granada közelében.
Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától
Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától
Bárki elvégezheti otthon öt perc alatt, és semmi speciális készüléket nem igényel. Persze a legjobb az lenne nyilván, ha eleve nem lenne a csapvízben mikroműanyag.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.