Illegálisan birtokolt amazóniai esőerdődarabok lepték el a Facebook Marketplace-t

2021 / 03 / 01 / Perei Dóra
Illegálisan birtokolt amazóniai esőerdődarabok lepték el a Facebook Marketplace-t
A BBC információi szerint az értékesítésre kínált földek jelentős része nemzeti parkok, illetve őslakosok számára fenntartott rezervátumok részét képezi, ráadásul egyre nagyobb arányban megtalálhatók a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterén.

A védettnek nyilvánított amazonas-menti esőerdő illegálisan lekerített és birtokolt földterületeinek egyre nagyobb hányada kerül fel a világ legnagyobb közösségi oldalának piacterére, a Facebook Marketplace-re - írja a BBC. A csatorna szerint a világhálón értékesített földek jelentős része nemzeti parkok, illetve őslakosoknak fenntartott rezervátumok részét képezi.

Miért tűntek el a hírek a Facebookról Ausztráliában? Hova vezet ez? A digitális média egyik legfontosabb csatája zajlik az ausztráloknál.

Az amazóniai területeken folyó erdőirtás mostanra soha nem látott méreteket öltött, mely mögött elsősorban a helyi szarvasmarha-tenyészet növekvő földterület-igénye áll - a kiirtott erdők védettségét ugyanis feloldja a helyi törvényi szabályozás, így könnyebben értékesíthetők akár a fentihez hasonló módszerekkel is.

Most bárki kipróbálhatja, hogy mi maradna az internetből Facebook, Google, Amazon és Microsoft nélkül Nagyjából semmi.

A BBC megkereste a Facebook-ot, és azt a választ kapta, hogy nem szándékoznak átfogó intézkedéseket tenni a brazil földértékesítési ügyletek megakadályozására, a helyi törvények betartását ugyanakkor minden, a piacteret használó eladótól és vevőtől elvárják. Valamint hozzátették, készek együttműködni akár a brazil hatóságokkal is minden, a visszaélések megakadályozására irányuló akcióban, a dél-amerikai ország vezetése ugyanakkor egyelőre nem lépett az ügyben.

További cikkek a témában:

12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.

Egyre több ország adóztatja a nagy tech cégeket A kormányzói vétó ellenére Maryland lett az első amerikai állam, amely különadót vetett ki a nagy technológiai vállalatokra, illetve azoknak a digitális hirdetési bevételeire.

A Földön található növények negyven százaléka hamarosan kihalhat A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek kutatói szerint a Földön öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyeget. A veszélyeztetett fajok jelentős sajnos előre sejthető módon miattunk, az emberi tevékenysége miatt került a kihalás szélére.

(Fotó: PxHere)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.