Jövőre nagyot csökkenhet a kriptovaluták adója Magyarországon

2021 / 05 / 14 / Bobák Zsófia
Jövőre nagyot csökkenhet a kriptovaluták adója Magyarországon
Jelenleg, ha valamilyen kriptovalutát fiat pénzre váltunk, a nyereség több, mint negyede adóra megy el. Egy jogszabály módosítás szerint viszont jövőre már csak 15%-os szja-t kell fizetni és a költségeket (bányagép, villanyszámla) le lehet majd vonni a nyereségből.

Magyarországon eddig a kriptovaluták helyzete nem volt túl rózsás, bár pontos statisztikák nem állnak rendelkezésére, de szakértők, mint például a Shinrai, az első magyar Bitcoin váltót üzemeltető cég vezetője egy 2018-as interjúban úgy nyilatkozott, hogy akkoriban még nem fektettek be túl sokan a kriptodevizákba (ezt mutatja rakétás házi felmérésünk is), azoknak a cégeknek, szolgáltatóknak a száma is alacsony, akik elfogadnak kriptót fizetés gyanánt, valamint azok számára, akik a bevételeik után adóztak is, szintén nem biztosított előnyös körülményeket a hazai adózási szabályozás.

Eszerint a kriptovalutákból származó nyereséget, amennyiben fiat pénzre, tehát forintra vagy euróra váltjuk, vagy valamilyen termékre 'cseréljük' 15%-os szja (személyi jövedelem adó) és felső korlát nélküli, 15,5%-os szocho (szociális hozzájárulás) terheli, amelyet a teljes összeg 87%- ára kell számolni, így a végső összeg, amelyet be kell fizetnünk adóként 26,535%-a a bevételnek. Ez meglehetősen magas összeg és esetleg eddig elvehette a kedvét sok mindenkinek attól, hogy pénzre váltsa a kriptovagyonát, vagy attól, hogy ezt hivatalosan is bevallja. Pedig a Blockchain Magyarorszag Egyesület (BCME) elnöke, Kalocsai Kornél szerint ma körülbelül 300 milliárd forint a kriptoeszközökben tartott összegek értéke és az adócsökkentéssel lehetséges, hogy ennek egy részét sikerülne bevonni a költségvetésbe - írja a Forbes.hu.

A Blockchain Magyarország Egyesület készítette el azt a javaslatot a Pénzügyminisztérium számára, amely a jövő évi adócsomag része lehet majd. Az új kriptoadózási szabály segíthet kifehéríteni a kriptodevizákból származó jövedelmeket, ezt Varga Mihály pénzügyminiszter május 11-én jelentette be. Egyelőre még egy országgyűlési vita előtt áll a tervezet, de amennyiben elfogadják és a szabályok tényleg módosulnak, abban az esetben a nyereség utáni adó összege jelentősen kevesebb lesz, mivel csak a 15%-os személyi jövedelem adót kell majd befizetni, a szociális hozzájárulást nem. Ez az összeg pedig még tovább csökkenthető, mivel

a tevékenységekhez kapcsolódó költségek, úgymint a bányászathoz használt gép (grafikuskártyák stb.), a megemelkedett villanyszámla, vagy akár a tőzsdéknek fizetett díjak levonhatóak lesznek a nyereségből.

Bár ezeket a kiadásokat a jelenlegi szabályok szerint is le lehet írni, de eddig a bányászoknak a 15%-os szja-t és a 15,5%-os szocho teljes összegét is be kellett fizetni. A költségek levonása azt jelenti, hogy ha valaki tételes és pontos kimutatással és számlákkal tudja bizonyítani, hogy a bányászathoz (a bányászat leegyszerűsítve a kriptovaluták alapját adó blokklánc technológia működtetése, az ezen keresztül zajló tranzakciók elkönyvelése) szüksége volt x számú grafikuskártyára, akkor annak árát levonhatja abból az összegből, amelyet a kriptopénz átváltásakor nyereségként szerzett, így kevesebb bevételt könyvel el az illető és kisebb összeg után kell adóznia. Az, hogy a kiadásokat hogyan lehet majd pontosan elkülöníteni és elszámolni, valamint, azt, hogy a változások hogyan fogják érinteni a nem magánszemélyként, hanem egyéni vállalkozóként végzett tevékenységekre vonatkozó szabályokat, arra vonatkozó részleteket még nem közöltek, és egyelőre erről a NAV sem tudott további felvilágosítást nyújtani, mivel a módosítás még nem lépett érvénybe és a részletszabályokat is ki kell még dolgozni.

Az új meghatározás szerint egyébként kriptoeszköznek az az érték vagy digitális jogok megjelenítője minősül, amely a megosztott főkönyvi technológia, vagy hasonló technológia alkalmazásával elektronikusan átruházható és tárolható. Nem számít majd bevallandó bevételnek, ha a nyereség nem haladja meg a minimálbér 10%-át, de csak akkor, ha az adóévben a bevételek összege a minimálbér összegét nem lépi át. Jelenleg a minimálbér 167 400 forint. Ha az átváltáskor veszít valaki az ügyleten, mert időközben a birtokában lévő kriptopénz árfolyama lecsökkent (ami nem elképzelhetetlen, mivel az alternatív pénzek értéke erősen ingadozik), tehát a tevékenységbe befektetett összeg nagyobb, mint amennyit kivesz a végén, akkor a veszteség összegével arányos adókiegyenlítésre lesz jogosult, vagyis az adóbevallásában megfizetett adóként érvényesítheti. A tervezet további részleteit a Parlament.hu oldalán található dokumentumban olvashatjuk.

(Forrás: Kriptadozas.hu, Forbes.hu, Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Hogyan adózzunk a Bitcoin és más kriptovaluták után? A kriptovaluták Magyarországon nem számítanak pénznek vagy fizetőeszköznek, adózni viszont kell az ebből származó jövedelem után, ha átváltjuk fiat pénzre. A kriptovaluták adózása nem bonyolult, de jobb, ha néhány szabállyal tisztában vagyunk.
Az ókori Athénban csak a leggazdagabbak fizettek adót, és ők is felvágtak vele Méghozzá nyilvánosan. Pedig a kivetett adó mértéke olyan magas volt, amennyit egy szakképzett munkás tíz-húsz év alatt keresett.
Egyre több ország adóztatja a nagy tech cégeket A kormányzói vétó ellenére Maryland lett az első amerikai állam, amely különadót vetett ki a nagy technológiai vállalatokra, illetve azoknak a digitális hirdetési bevételeire.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.