A hatalmas, vízen lebegő hotel folyamatosan forog a tengelye körül, így termel energiát

2021 / 03 / 22 / Bobák Zsófia
A hatalmas, vízen lebegő hotel folyamatosan forog a tengelye körül, így termel energiát
A hotel működési elve rendhagyó technológiára épül: egy nap alatt egy kört tesz meg a tengelye körül, így állítja elő a működéséhez szükséges áramot. Az öko szállodát Katarban tervezik megépíteni, de nem lesz rögzítve, ezért bármikor odébb lehet majd hajózni vele.

A Hayri Atak építésziroda olyan hotelt tervezett, amely a tengelye körüli folyamatos forgással generálja a működéséhez szükséges energiát. A hatalmas építmény nem a szárazföldön fog elhelyezkedni, hanem a tengeren lebeg majd, a 152 szobából így mindig más szögből lehet majd figyelni az óceánt.

A hotel az alacsony energiaveszteségű működést a dinamikus pozícionáló rendszerének köszönheti. Ilyen módszert alkalmaznak a mélyvizekre kihajózó járműveken is: a számítógép által vezérelt rendszer folyamatosan monitorozza a változó szélirányt, a hullámok és az áramlás erősségét és a kapott adatok alapján állítja pozícióba a propellereket, ezzel rögzíti a jármű irányát és helyzetét, hogy lehorgonyzás nélkül se térjen el eredeti helyzetétől.

A dinamikus pozícionáló rendszer az épület alatt található lapátokra szerelt propellekkel lesz összekapcsolva, amelyeket az áramlatok tartanak mozgásban.

Áramlatok nélkül az építmény nem tud forogni, ez némileg korlátozza azoknak a tengerparti területeknek a körét, ahol a jövőben munkába állíthatják az ökohotelt. A tervezőiroda munkatársai a World Architecture-nek elmondták: az egyetlen feltétele a hotel jövőbeli kibérlésének a megfelelő erősségű vízmozgás jelenléte.

"Ennél a pontnál érdemes megemlíteni, hogy a projekt azokon a területeken tud hatékonyan működni, ahol folyamatos és biztos áramlatok vannak"

- nyilatkozta a stúdió képviselője.

A hotel huszonnégy óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot, de nem ez az egyetlen beépített technológia, amely villamosárammal látja el az épületet, a sétányon található 55 szélerőmű is hozzájárul, egyenként 25 kW energiával, az önellátó működéséhez.

Ezek a szélerőművek úgynevezett függőleges szélgenerátorok, vagyis vertikális tengelyű szélturbinák, melynek rotorjai a leginkább elterjedt szélerőművek lapátjainak elhelyezésével ellentétben a szélirányra függőlegesen pörögnek, emiatt sokkal nagyobb szélerősség mellett sem szükséges őket leállítani. Ezek a szerkezetek már az 1920-as években megjelentek, ekkor tervezte meg a legismertebb típust Georges Darrieus, azonban elterjedésüknek gátat szabott, hogy a talajhoz közeli, alacsonyabb elhelyezkedésük miatt kevésbé hatékonyak, mint forgólapátos társaik. Emiatt ipari mennyiségű áram termeléséhez kevésbé alkalmazhatóak, de egy szálloda energiafogyasztásának ellátásához hatásosan hozzájárulhatnak.

A szélgenerátorok struktúráját úgy alakították ki, hogy ötvözhetőek legyenek napernyőkkel is, így két feladatot is teljesítenek egyszerre.

A gazdaságos és környezetbarát működés az egész építmény működési elvére jellemző, a tető például, amely szintén forog és így egy örvény benyomását kelti, esővíz gyűjtésére is alkalmas: ezzel a vízzel öntözik majd a balkonokat beborító növényeket, az ivóvizet pedig a szennyvíz tisztításával és a tengervíz sótlanításával nyerik ki.

A hotel a szárazföldhöz mólóval fog csatlakozni, így a vendégek autóval is érkezhetnek, de lesz drónok számára is leszállóhely. A legelső lokációnak a szálloda felépítésére Katart szemelték ki, ahol a tervek szerint már 2025-re üzembe állhat a különleges épület, de később máshova is el lehet majd hajózni vele, mivel nem lesz fixen rögzítve a tengerfenékhez, hanem a víz felszínén lebeg majd.

Update: cikkünket frissítettük és kiegészítettük a működési elvet részletező leírással

(Forrás: Designboom Fotó: Hayri Atak)

Ez is érdekelhet:

Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát A fenntarthatóságot sokan úgy képzelik el, hogy kénytelenek leszünk lemondani mindenről, ami jó, de hogy ez mennyire nem így van, arra Bali egyik legújabb luxusszállodája a tökéletes példa.
A napraforgóról mintázott ház mindig arra fordul, amerről süt a nap Ezzel pedig meg is oldja a napelemek egyik nagy hátulütőjét.
Tíz környezettudatos, zöld épület a világ minden tájáról A zöld épülettervezés arra sarkallja a tervezőket, hogy túllépjenek a kódexeken, javítsák az épület általános teljesítményét és minimalizálják az életciklus környezeti hatásait. Amíg a helyi jogszabályok nem támogatják intenzíven a zöld folyamatokat és szabványokat, addig az egyes ingatlantulajdonosokon múlik, hogy pontosan milyen környezetben élünk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.