A hatalmas, vízen lebegő hotel folyamatosan forog a tengelye körül, így termel energiát

2021 / 03 / 22 / Bobák Zsófia
A hatalmas, vízen lebegő hotel folyamatosan forog a tengelye körül, így termel energiát
A hotel működési elve rendhagyó technológiára épül: egy nap alatt egy kört tesz meg a tengelye körül, így állítja elő a működéséhez szükséges áramot. Az öko szállodát Katarban tervezik megépíteni, de nem lesz rögzítve, ezért bármikor odébb lehet majd hajózni vele.

A Hayri Atak építésziroda olyan hotelt tervezett, amely a tengelye körüli folyamatos forgással generálja a működéséhez szükséges energiát. A hatalmas építmény nem a szárazföldön fog elhelyezkedni, hanem a tengeren lebeg majd, a 152 szobából így mindig más szögből lehet majd figyelni az óceánt.

A hotel az alacsony energiaveszteségű működést a dinamikus pozícionáló rendszerének köszönheti. Ilyen módszert alkalmaznak a mélyvizekre kihajózó járműveken is: a számítógép által vezérelt rendszer folyamatosan monitorozza a változó szélirányt, a hullámok és az áramlás erősségét és a kapott adatok alapján állítja pozícióba a propellereket, ezzel rögzíti a jármű irányát és helyzetét, hogy lehorgonyzás nélkül se térjen el eredeti helyzetétől.

A dinamikus pozícionáló rendszer az épület alatt található lapátokra szerelt propellekkel lesz összekapcsolva, amelyeket az áramlatok tartanak mozgásban.

Áramlatok nélkül az építmény nem tud forogni, ez némileg korlátozza azoknak a tengerparti területeknek a körét, ahol a jövőben munkába állíthatják az ökohotelt. A tervezőiroda munkatársai a World Architecture-nek elmondták: az egyetlen feltétele a hotel jövőbeli kibérlésének a megfelelő erősségű vízmozgás jelenléte.

"Ennél a pontnál érdemes megemlíteni, hogy a projekt azokon a területeken tud hatékonyan működni, ahol folyamatos és biztos áramlatok vannak"

- nyilatkozta a stúdió képviselője.

A hotel huszonnégy óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot, de nem ez az egyetlen beépített technológia, amely villamosárammal látja el az épületet, a sétányon található 55 szélerőmű is hozzájárul, egyenként 25 kW energiával, az önellátó működéséhez.

Ezek a szélerőművek úgynevezett függőleges szélgenerátorok, vagyis vertikális tengelyű szélturbinák, melynek rotorjai a leginkább elterjedt szélerőművek lapátjainak elhelyezésével ellentétben a szélirányra függőlegesen pörögnek, emiatt sokkal nagyobb szélerősség mellett sem szükséges őket leállítani. Ezek a szerkezetek már az 1920-as években megjelentek, ekkor tervezte meg a legismertebb típust Georges Darrieus, azonban elterjedésüknek gátat szabott, hogy a talajhoz közeli, alacsonyabb elhelyezkedésük miatt kevésbé hatékonyak, mint forgólapátos társaik. Emiatt ipari mennyiségű áram termeléséhez kevésbé alkalmazhatóak, de egy szálloda energiafogyasztásának ellátásához hatásosan hozzájárulhatnak.

A szélgenerátorok struktúráját úgy alakították ki, hogy ötvözhetőek legyenek napernyőkkel is, így két feladatot is teljesítenek egyszerre.

A gazdaságos és környezetbarát működés az egész építmény működési elvére jellemző, a tető például, amely szintén forog és így egy örvény benyomását kelti, esővíz gyűjtésére is alkalmas: ezzel a vízzel öntözik majd a balkonokat beborító növényeket, az ivóvizet pedig a szennyvíz tisztításával és a tengervíz sótlanításával nyerik ki.

A hotel a szárazföldhöz mólóval fog csatlakozni, így a vendégek autóval is érkezhetnek, de lesz drónok számára is leszállóhely. A legelső lokációnak a szálloda felépítésére Katart szemelték ki, ahol a tervek szerint már 2025-re üzembe állhat a különleges épület, de később máshova is el lehet majd hajózni vele, mivel nem lesz fixen rögzítve a tengerfenékhez, hanem a víz felszínén lebeg majd.

Update: cikkünket frissítettük és kiegészítettük a működési elvet részletező leírással

(Forrás: Designboom Fotó: Hayri Atak)

Ez is érdekelhet:

Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát A fenntarthatóságot sokan úgy képzelik el, hogy kénytelenek leszünk lemondani mindenről, ami jó, de hogy ez mennyire nem így van, arra Bali egyik legújabb luxusszállodája a tökéletes példa.
A napraforgóról mintázott ház mindig arra fordul, amerről süt a nap Ezzel pedig meg is oldja a napelemek egyik nagy hátulütőjét.
Tíz környezettudatos, zöld épület a világ minden tájáról A zöld épülettervezés arra sarkallja a tervezőket, hogy túllépjenek a kódexeken, javítsák az épület általános teljesítményét és minimalizálják az életciklus környezeti hatásait. Amíg a helyi jogszabályok nem támogatják intenzíven a zöld folyamatokat és szabványokat, addig az egyes ingatlantulajdonosokon múlik, hogy pontosan milyen környezetben élünk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.