Negatív kibocsájtással járó sportruházatot dobna piacra a Nike

2021 / 08 / 28 / Felkai Ádám
Negatív kibocsájtással járó sportruházatot dobna piacra a Nike
Egy frissen kötött társulás eredményeképp a cég elkezd kísérletezni az AirCarbon felhasználásával, mely negatív kibocsájtás mellett állítható elő, és felválthatja a bőrt és a műanyagot.

A Nike és a Newlight Technologies augusztus 25-én jelentették be, hogy társulást kötnek, mely keretében a Newlight Technologies által kidolgozott AirCarbon nevű anyag felhasználásra kerülhet a világ egyik legnagyobb sportszergyártójának a kínálatában. Az AirCarbon, illetve a tudományos nevén PHB (poli(3-hidroxibutirát)) egy biológiailag lebontható polimer, amely ráadásul nem csak szemétként, de az előállítása során sem terheli a környezetet. Sőt a PHB létrehozása is negatív emisszió mellett történik, magyarán a keletkezésének a folyamata üvegházhatású gázokat von ki a légkörből. A PHB-t ugyanis a természetben az óceánokban előforduló mikroorganizmusok termelik, melyek a sejtjeikben állítják elő ezt az anyagot a levegő felhasználásával. Ennek megfelelően a PHB tömegének nagyjából 40 százalékát adja a levegőből származó oxigén, míg hatvan százalékát az üvegházhatású gázok bontásából származó szén. Az így nyert „AirCarbon” az SCS Global Services minősítése szerint is csökkenti az előállítása során a légköri CO2 mennyiségét. Ráadásul az anyag többféle alakban és többféle módon is felhasználható akár rostként, lapként vagy tömör formába rendezve.

A ruhaipar már a Nike előtt is használta ezt az anyagot, a Covalent cég például pénztárcát, kézitáskát, napszemüveget gyártott belőle, de más vállalat evőeszközöket vagy éppen szívószálakat készít PHB-ból. A sajtóközlemény szerint a Nike az AirCarbon többféle felhasználási lehetőségét is vizsgálja, mert a szükséges, a termékeikhez használt alapanyag előállítása volt eddig felelős a cég szénlábnyomának a 70 százalékáért.

Amennyiben nem egyszerű PR-fogásról van szó, hanem a Nike valóban nagyobb mennyiségben fogja ezt az anyagot a termékeiben használni, illetve ezzel váltja ki a műanyagot, az úgy mindenképp üdvözlendő lépés, mivel a ruha- és ruházati kiegészítő ipar önmagában felelős a bolygó teljes szénkibocsájtásának a 70 százalékáért (és a keletkezett szennyvíz 20 százalékáért).

(Kép: Flickr/Robin Singh)

További cikkek a témában:

Felfújható vitorlákkal vágná vissza a vízi szállítás környezetszennyezését a Michelin A karbonsemleges hajózás jövője a hajózás múltja: a vitorla – na de nem akármilyen vitorláról van szó.

Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti A nagy óceáni áramlatok a bolygó fűtő és hűtőrendszerei, és ha tönkretesszük őket, éppen az történik majd velünk, mintha a tél vagy nyár közepén megszűnne a hűtés vagy a fűtés a házunkban.

Veszélyesen megugrott májusban a CO2-szint a világon, és a magyarok különösen rosszul bánnak az erőforrásokkal Nem csak a magas CO2 koncentráció probléma, hanem hogy a trendek szerint ez egyre csak nő, Magyarország pedig különösen rosszul teljesít a környezetvédelem terén: ha rajtunk múlna már a héten feléltük volna a bolygó éves erőforrásait.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.