Okosabb nem PlayStationt vagy iPhone-t kérni idén karácsonyra

2021 / 11 / 16 / Pőcze Balázs
Okosabb nem PlayStationt vagy iPhone-t kérni idén karácsonyra
A chiphiány a karácsonyi vásárlást sem könnyíti meg: úgy tűnik, a Sony és az Apple is küzdeni fog azzal, hogy kielégítse a vásárlói igényeket az év legforgalmasabb időszakában, és utána is.

A The Verge-ön nemrég arról olvashattunk, hogy a Sony olyan komoly gyártási nehézségekbe ütközött, hogy a belső becsléseiket is módosítaniuk kellett erre a pénzügyi évre (ami náluk március 31-én ér véget). Úgy számoltak, hogy tizenhatmillió konzolt fognak legyártani ebben az időszakban, de már csak tizenötre számítanak, ami ugyan egybeesik a korábbi nyilvános előrejelzéseikkel, de jól mutatja, hogy a chiphiány még mindig hatással van a legnagyobb cégek termelékenységére is.

Már márciusban arról írtunk a Rakétán, hogy csúszhatnak a telefonok, drágulhatnak a tévék a globális ellátási lánc akadozása miatt; a közelmúltban a BMW-kből kimaradó érintőképernyőkről és a Teslákból elhagyott USB-csatlakozókról érkeztek hírek. A Sony problémáit most állítólag az okozza, hogy bizonyos alkatrészek késve érkeznek meg, miközben a gyárakban dolgozók oltásai tovább lassítanak a folyamatokon.

Az újgenerációs PlayStation eladásai október végén 13,5 millió példány körül mozogtak, miközben a konkurens Xbox modelljeiből valamivel több, mint feleennyi fogyott. A szintén népszerű, sokkal régebb óta a piacon lévő Nintendo Switch-ek már a százmillióhoz közelítenek, de ezekből is kevesebb fog készülni, mint korábban tervezték. Egy gyors keresés után látszik, hogy már most sem egyszerű a legismertebb platformok gépeihez hozzájutni Magyarországon.

Az Apple-nél sem jobb a helyzet

Nemrég írtunk róla, hogy Cupertinóban be kellett, hogy áldozzák az iPadek gyártását az új iPhone-ok javára, ám most a 9to5Mac arról számol be, hogy ettől függetlenül nehezebb lesz iPhone 13-at szerezni, mint tavaly egy iPhone 12-t. Az Egyesült Államokban a 13 mini modell nyolc nap alatt, a 13 tíz nap alatt érkezik meg, miközben a 13 Prókra közel egy hónapot kell várni. Ezzel a karácsonyi listákról lassan le kell, hogy kerüljenek ezek a készülékek. A 9to5Mac szerint Kínában, Németországban és az Egyesült Királyságban sem jobb a helyzet. Magyarországra a cikkünk írásakor akár holnapra is meg tud érkezni egy 13 mini, míg a 13-ast november végére, a 13 Pro modelleket december elejére ígérik. Aki ilyen ajándékokon töri a fejét, valószínűleg gyorsan kell, hogy lépjen, ha nem vízkeresztkor szeretné átadni azokat.

(Borítókép: Charles Sims/Unsplash)

További cikkek a témában:

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

Amit mindenképp tudni kell az új PlayStationről és Xboxról Mire képes, mennyibe kerül, mikortól lehet kapni?

Játsszunk felhőben felhőtlenül? A cloud gaming lehetőségei Magyarországon Magyarországon már több cloud gaminget kínáló szolgáltató közül is választhatunk. Hol tudjuk a Cyberpunk 2077-et nyomni megfelelő gép hiányában? Mutatjuk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.