Sötét felhők gyülekeznek a hangasszisztensek felett

2022 / 11 / 26 / Bobák Áron
Sötét felhők gyülekeznek a hangasszisztensek felett
Az Amazon és a Google az elmúlt években komoly csatát vívtak azért, hogy ki uralja az okoshangszórók piacát, de könnyen lehet, hogy végül mindketten vesztesen kerülnek ki a küzdelemből.

Pedig néhány éve még úgy tűnt, hogy a hangasszisztensek sikerre vannak ítélve: a nagyobb technológiai kiállításokon gyakorlatilag lehetetlen volt olyan okoskészüléket találni, amibe ne lett volna integrálva mind az Amazon Alexa mind pedig a Google Segéd, amelyek így mind az okosotthon-eszközöknek, mind az okostévéknek a megkerülhetetlen összetevőivé váltak. Ez kétségkívül hatalmas fegyvertény volt a két gyártó számára, főleg ha azt is hozzátesszük, hogy az Apple már 2011-ben jelen volt a hangasszisztensek piacán a Sirivel, ami lehetővé tette, hogy a felhasználók hangutasításokkal is vezérelhessék a telefonjukat. Az Amazonnak ilyen lehetősége nem volt, hiszen egy elvetélt próbálkozást kivéve soha nem is forgalmaztak saját telefont, ugyanakkor vélhetőleg éppen ennek köszönhető, hogy a 2014-ben bemutatott Alexát rögtön egy okoshangszóróval, az Amazon Echóval együtt vezették be a piacra, ami kifejezetten jó döntésnek bizonyult: az évi több tízmilliós eladásokat produkáló piacon az Amazon ma is toronymagasan piacvezetőnek számít a Google és az Apple előtt.

Hiába azonban a kiemelkedő eladások, az Amazon most a hírek szerint mégis arra kényszerül, hogy komolyan visszavágja az Alexa fejlesztésébe fektetett pénzt és energiát. Ahogy arról a Business Insider alapján az Ars Technica beszámolt, a cég nemrég tízezer dolgozó leépítése mellett döntött, ez pedig állítólag különösen érzékenyen érinti az Amazon hardveres részlegét, azon belül is elsősorban az Alexa fejlesztőit. A döntés hátterében egyszerű gazdasági szempontok állnak, hiszen az évente eladott több tízmillió készülék ellenére az Alexa vastagon veszteséges, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az elemzők szerint az Amazon hardveres részlege idén mintegy 10 milliárd dolláros mínuszban fejezheti be az évet.

Holdutazó űrhajós válhat az Amazon Alexájából Igaz, hogy nemrég még a konnektort ajánlotta játékra egy kisgyermeknek, de az optimista kutatók máris egy NASA-űrhajóra fogják delegálni virtuális asszisztensnek.

A lapnak nyilatkozó források szerint ennek oka, hogy az Amazon gyakorlatilag önköltségen értékesíti az okoshangszóróit és okoskijelzőit, vagyis hiába tartozik az Echo az Amazon webshopjának legnépszerűbb termékei közé, a cégnek az eladásokból alig van bevétele.

"Abból akarunk pénzt csinálni, hogy az emberek használják a készülékeinket, nem abból, hogy megveszik őket"

- fogalmazta meg az üzleti tervet az Amazon egyik belső használatra szánt dokumentuma, de mint kiderült, ezt a gyakorlatban szinte lehetetlen megvalósítani. Az Amazon az évek során több módszerrel is próbálkozott, például megállapodást kötöttek az Uberrel, a Domino Pizzával és más népszerű szolgáltatókkal, hogy az Alexán leadott rendelésekből részesedést kapnak, de ezek a kezdeményezések rendre zsákutcának bizonyultak.

2020-ra nagyjából nyilvánvalóvá vált, hogy a hangasszisztens nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, Jeff Bezos viszont ennek ellenére is kitartott a projekt mellett. A cég alapítója viszont tavaly nyáron távozott a posztjáról, és bár az új vezérigazgató, Andy Jassy egy az alkalmazottaknak írt levelében azt írta, hogy továbbra is elkötelezettek a technológia mellett, a Business Insidernek névtelenül nyilatkozó forrás szerint a cég hardverrészlegénél jelenleg nincs világos irányvonal.

Ezek a fejlemények az Alexa háza táján főként abban a kontextusban vészjóslóak a hangasszisztensekre nézve, hogy egy múlt hónapban tett bejelentés alapján a Google is nagyon hasonló problémákkal küzd. A cég októberben nagyszabású költségkcsökkentéseket jelentett be, amelynek keretében a Google Segéd fejlesztését is jelentősen visszafogják minden olyan termék esetében, amelyet nem a Google készít, így többek között tévéknél, fejhallgatóknál és a Google Wear operációs rendszert használó okosóráknál is. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a vállalatot elkerüli a nagy technológiai cégeken végigsöprő leépítési hullám, ám időközben kiderült, hogy a Google is komoly leépítésekre készül, amely tízezer embert érinthet. Erre a The Information szerint abból lehet következtetni, hogy a cég nemrég módosított a teljesítményértékelési rendszerén, amelynek értelmében a dolgozók leggyengébben teljesítő 6 százalékát "alulteljesítőként" fogják értékelni. Ezeknek a híreknek a fényében nem lenne meglepő, ha a leépítések a Google-nél is komolyan érintenék a hangasszisztenssel foglalkozó részleget, hiszen a cég szintén önköltséghez közeli áron értékesítette eddig a Nest néven forgalmazott okoshangszóróit, és hasonlóan tanácstalanok abban a kérdésben is, hogy hogyan lehetne pénzt csinálni ezeknek a használatából.

(Borítókép: Andrew Matthews/PA Images via Getty Images)

Alvás közben is figyel minket a Google új személyi asszisztense A Google két és fél év után frissítette a kijelzővel is ellátott Nest Hub asszisztensét, ami már a légzésünket is képes figyelni alvás közben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.