Már előrendelhető a napelemes autó, ami egy benzines kisautónál is olcsóbb

2022 / 05 / 20 / Bobák Áron
Már előrendelhető a napelemes autó, ami egy benzines kisautónál is olcsóbb
Elemzők várakozásai szerint az elektromos autók ára nagyjából négy év múlva érheti utol a belső égésű motoros autókét, de a Squad Solar City Car esetében ennyit sem kell várnunk, hiszen a mindössze 6250 euróba, vagyis kevesebb, mint 2,5 millió forintba kerülő városi kisautó már jövőre kapható lesz.

Igaz, a Squad Mobility járművét autónak csak nagy jóindulattal lehetne nevezni: a hátsó kerekeket hajtó, 2 kW-os elektromos motorjaival és 45 km/h-s végsebességével a Solar City Car valójában egy kétszemélyes, tetővel ellátott moped, amit ennek megfelelően a legtöbb országban várhatóan az ilyen járművekre vonatkozó szabályok szerint lehet majd vezetni.

A Squad Mobilityt a világ egyik első, kereskedelmi forgalomban is kapható autóját fejlesztő Lightyearből kivált tervezők alapították azzal a céllal, hogy olyan járművet készítsenek, ami tökéletes a városi közlekedésre. A Solar City Car ennek a tételnek kétségkívül megfelel, hiszen egy parkolóhelyen akár három is elfér belőle, miközben nagyjából napi húsz kilométert pusztán a tetején elhelyezett napelemek segítségével is meg tud tenni. Ahogy korábban írtunk róla, a magyar lakosság közlekedési szokásait elnézve ez egyáltalán nem olyan kevés: a Központi Statisztikai Hivatal 2012-es jelentése szerint Magyarországon a személygépkocsival megtett átlagos távolság 16 kilométer volt, egy másik felmérés szerint pedig a gépkocsival közlekedők fele tíz kilométernél kevesebbet vezet naponta.

Robert Hoevers, a cég vezérigazgatója az Interesting Engineeringnek elmondta, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra, mint amennyit a kategória előírásai megkövetelnek, a Solar Cityt többek között bukókerettel és első valamint hátsó ütközőzónával is ellátták. Erre többek között azért volt szükség, mert a járművet mopedként számos országban akár 16 éves kortól, jogosítvány nélkül is lehet majd használni.

A Solar City Carban egy 1,6 kW-s akkumulátort találunk, amely könnyedén cserélhető, így a járművel akár száz kilométert is meg lehet tenni, igaz, erre feltehetőleg ritkán lesz szükség: a végsebessége miatt a Solar City Car gyorsforgalmi úton egyáltalán nem közlekedhet, de minden bizonnyal a főutakat is érdemes inkább elkerülni vele. A gyártó szerint a jármű 2023-tól lesz elérhető adók nélkül mindössze 6250 eurós áron, ami mai árfolyam szerint kevesebb, mint 2,5 millió forintnak felel meg. Ha valaki szeretne minél előbb hozzájutni a járműhöz, akkor 50 euró foglalóval már most is megrendelheti a Squad honlapján, 5000 eurós foglaló esetén pedig az első száz jármű valamelyikére is pályázhat.

Ma már egyébként azoknak is van lehetőségük napelemes hajtást választani, akik komolyabb autót vennének maguknak, mint a Solar City Car, hiszen az elmúlt években a Toyota, a Hyundai és a Fisker is elkezdte extraként kínálni a napelemes tetőt bizonyos modelljeihez, koncepciószinten pedig már a Mercedes is mutatott be olyan autót, amit ilyen megoldással is elláttak.

(Fotó: Squad Mobility)

Már rendelhető az elektromos autó, amit soha nem kell tölteni A jövőre érkező Aptera lehet az első olyan közúti autó, ami száz százalékban napelemekkel működik.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.