Tíz év után az Apple hivatalosan is feladta, hogy autót gyártson

2024 / 02 / 28 / Pőcze Balázs
Tíz év után az Apple hivatalosan is feladta, hogy autót gyártson
Hosszú évek óta hallani arról, hogy a világ egyik legértékesebb vállalata, az Apple autót fog gyártani. Most azonban a számítástechnikai óriás vezetői bejelentették a munkatársaiknak, hogy új feladatok után kell nézniük.

A technológiai vállalatok működésének természetes velejárója, hogy időről időre zsákutcákban találják magukat, hiszen rengeteget kísérleteznek. Egy-egy új trend vagy technológia arra kényszeríti ezeket a cégeket, hogy megvizsgálják, hogy az hogyan hat a működésükre vagy a termékeikre.

Az Apple újjászületésének legfontosabb mérföldköve az iPod volt - ami nem lett volna sikertermék, ha az akkor még "mp3-lejátszónak" nevezett kütyüknél megszokott, néhány tucat megabájtnyi tárterület helyett nem kínált volna öt gigabájtnyi, "ezer dalnyi" helyet aprócska merevlemezén. Ehhez viszont az kellett, hogy egy Apple-munkatárs ráakadjon a Toshiba példátlanul kicsi meghajtójára - és elgondolkodjon azon, hogy mit tudnának kezdeni vele. Ehhez hasonlóan azzal, hogy a fejlett világban a legtöbb otthonban már elérhető a villámgyors internet, elkerülhetetlen, hogy a játékkonzolok gyártói feltegyék maguknak a kérdést: vajon kellenek még a drága, nagyteljesítményű Xbox-ok és PlayStationök a nappalikba? Ezért fejlődik rohamléptekkel a felhőalapú játék, azaz a cloud gaming. És így tovább.

Amikor a Tesla 2014-ben bemutatta az akkor még csak automata parkolásra képes Autopilotot, és megjelentek az utakon a Nissan után a Volvo, a BMW, a Chevrolet vagy épp a Renault első tömeggyártású elektromos autói, akkor az Apple vezetőiben valószínűleg már rég felmerült, hogy egy átrendeződés elején áll az autóipar, és ez esetleg tartogathat lehetőségeket a számukra is. Ahogyan a Morgan Stanley elemzője, Katie Huberty fogalmazott: "A teljes okostelefon piac 500 millárd dollár évente. Az Apple-é ennek a harmada. A közlekedés 10 billió. Az Apple-nek csak a piac két százaléka kéne ahhoz, hogy akkora üzletet csináljon, mint az iPhone-okkal".

A legendásan jól titkolózó cég ugyan sosem beszélt hivatalosan a "Titan" névre hallgató projektről, de egy sok szakembert foglalkoztató, ennyire ambiciózus vállalkozás nehezen marad titokban, különösen, hogy hatósági engedélyekre volt szükségük ahhoz, hogy tesztelhessék a technológiájukat. 2020 végén már arról írtunk a Rakétán, hogy 2024-ben, azaz idén megérkezhet az Apple önvezető autója - igaz, ahogyan akkor is megemlítettük, addigra már elméletileg beszántották egyszer a projektet, és szélnek eresztettek közel kétszáz munkatársat, sőt, abban sem voltak biztosak, hogy autót, vagy csak autószoftvert gyártsanak.

Pedig ambícióból és tervből nem volt hiány: egyedi chipek; A-B-C-oszlop nélküli felépítés; egyedülálló, lítium-vas-foszfát akkumulátortechnológia, ami nagyobb hatótávra képes; a Hyundai mint az Apple partnere a tervezésben, a KIA a gyártásban; a kinézett platformnak, az E-GMP-nek köszönhetően 250 km/h fölötti végsebesség, és így tovább.

Most azonban vége a projektnek: a The Verge arról számolt be, hogy az Apple operatív vezetője és a projektért felelős alelnöke kedden bejelentették a munkatársaiknak, hogy vége a Titannak. A kétezer ember egy része, aki a projekten dolgozott, mesterséges intelligencia-fókuszú megoldásokon fog dolgozni, hiszen, ahogyan a cikk elején írtuk, a technológiai vállalatoknak gyakran úgy kell súlyozniuk az erőforrásaikat, ahogyan a piac és az iparági trendek diktálják. Hogy Tim Cook vezérigazgató bánja-e, hogy nem vette meg a Teslát, amikor megtehette volna, valószínűleg sosem fog kiderülni.

(Borítókép: Microrosft Képkészítő/DALL-E 3)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.