Vérzéscsillapító gél kígyóméregből

2021 / 08 / 25 / Perei Dóra
Vérzéscsillapító gél kígyóméregből
Bár a kígyóméreg rendkívül veszélyes, számos olyan tulajdonsága is akad, amelynek a tudomány is hasznát veszi. Most például egy olyan gél született kígyóméreg felhasználásával, ami vészhelyzetben csillapíthatja a sérült vérzését.

A Jicseng Guo, a kínai Katonai Orvostudományi Egyetem munkatársa által vezette csapat a lándzsakígyó mérgét használta kísérletük során, az eredmények láttán pedig még a szakértők is meglepődtek.

'Kígyórobot' javítja a vízalatti vezetékeket A drón hat hónapig szünet nélkül szeli a vizek mélyét és végzi a dolgát, ezáltal rengeteg fenntartási-üzemeltetési költséget megspórol a szakembereknek.

A méregből nyert vegyület egyik alapvető eleme a reptiláz nevű enzim, amely a szakértők szerint tízszer erősebb tapadási szilárdsággal bír a balesetek során jelenleg alkalmazandó fibringragasztónál. Ez azért is érdekes, mert az OVSZ honlapján található információk szerint a klinikai fibrinragasztó olyannyira hatásos, hogy másodpercek alatt beindítja a véralvadást. Ezért is használják tömítőanyagként a kórházakban, egyebek mellett sebkezelésre. A kígyóméregből nyert gél azonban feltalálói szerint

kilencven helyett negyvenöt másodperc alatt képes csillapítani, illetve elállítani a vérzést.

Egy súlyos balesetnél pedig valóban minden másodperc számít, ezért a gél életmentő lehet.

Kibret Mequanint, a kanadai Western University munkatársa és a tanulmány szerzője szerint találmányuk mindenekelőtt sérülések és sürgősségi vérzés esetén alkalmazható a leghatékonyabban. Hozzátette: az anyagot másodpercek alatt fel lehet vinni a sérült bőrfelületre, csak meg kell szorítani annak tubusát, majd látható fénnyel, például lézerrel vagy egy okostelefon lámpájával megvilágítani.

Azt még nem tudni, mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a ragasztó, mivel még zajlanak a fejlesztések, a korai klinikai tesztek ugyanakkor sikeresnek bizonyultak. A kutatócsoport célja, hogy az anyag minél hamarabb az egészségügyi dolgozók rendelkezésére állhasson.

(Forrás: IFL Science, fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Rengeteg vízi rémség valójában egy bálna ágaskodó pénisze lehetett, a Loch Ness-i szörny azonban nem Habár valóban akad hasonlóság, Nessie esetében ez a magyarázat több okból is kizárható.

Ezektől a mérges, mérgező és betegségeket terjesztő állatoktól óvakodjunk a leginkább a tavaszi kirándulások alatt! Magyarországon szerencsére kevés az igazán veszélyes méreggel felszerelt élőlény, de ez nem jelenti, hogy nincs mitől tartanunk a természet lágy ölén.

Az embernek akár mérgező nyála is lehetne, megvan hozzá mindenünk, ami kell Kialakulhat-e valaha evolúciósan a “mérges ember” igazi méreggel a nyálában? Az új kutatások azt mutatták, hogy az embernek megvan a teljes biológiai eszköztára a méreg előállításához, mint ahogy a világon az összes hüllőnek és emlősnek is.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.